Dünya 'dan Haberler 47

~ 08.04.2013, Ali ER ~

Hagel: Atatürk'e hak ettiği değeri vermiyoruz

Büyük Önder Atatürk'e hayranlığı hatırlatılarak, Atatürk ve Türkiye hakkındaki yorumlarının sorulması üzerine Hagel, şunları kaydetti: ''Atatürk, Türk halkı ve devletine hayranım ve sadece Türkiye değil, ABD'deki yıllardır yaptığım farklı konuşmalarımda Atatürk'ten bahsetmişimdir. Atatürk, dünyada çok önemli miras bırakan çok kayda değer bir şey yaptı ve biz Batı'dakiler zaman zaman Atatürk'ün yaptığının tam değerini vermiyoruz.'' 
Tarihi özürde ‘Hamas’ şartı
Şimon Peres, iki ülke arasındaki gerginliğin sona ermesi için İsrail’in şartını şu sözlerle anlattı: “Gazze’nin İsrail’i vurmayı sonlandırması. İsrail, Gazze’deki yerleşimlerden kendi isteğiyle çekildi. Gazze Şeridi’nin özgürlüğü için 2 milyar dolar harcadık. Peki bütün bunlar varken neden bize hâlâ roket attıklarını açıklayabilir misiniz? Amaç nedir? Atılan roket sayısı 7000. Eğer Gazze barış içinde yaşamak istiyorsa, bu kendi elindedir. Roket atmayı bırakmalı. Biz Gazze’nin içine girmiyoruz ama silah kaçakçılığını önlemeye çalışıyoruz.” 
Geçmiş ölüdür ve onu değiştiremezsiniz’
ABD Başkanı Barack Obama’nın hakemliğinde gelen Mavi Marmara özrünün ardından İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile ilk röportajı yapmak için Kudüs’e davet edildik. 3 gün önce Peres’in Obama onuruna verdiği akşam yemeğinin düzenlendiği salonda o günden kalan dekorlar sökülürken randevumuzu bekledik. Hem Obama ziyareti hem de Türkiye ile krizin nihayetlenmesi yüzleri güldürmüş. Kimse geçen 2 yıl 10 ayda yaşananları konuşmak istemiyor.
Livni’ye göre Erdoğan Arap
Geçtiğimiz yıllarda dışişleri bakanlığı da yapan İsrail Adalet Bakanı Tzipi Livni, Netanyahu’nun özrünü ve Türkiye’nin söylemini değerlendirirken “Arap liderlerin sert söylemlerini bazen yutmak zorundayız” dedi. Ülkesinde Kanal 2 televizyonuna konuşan Livni, ayrıca, özürden sonra Türkiye’nin saldırgan yaklaşımının devam etmesine de şaşırmadığını belirtti. 
İsrail'den ambargo açıklaması
İsrail'in ordu radyosuna konuşan ulusal güvenlik danışmanı Yaakov Amidror Gazze'ye tüm malların gireceği yönünde bir söz vermediklerini belirtirken Gazze'den roket fırlatılması halinde ambargonun yumuşama sürecinin de sekteye uğrayacağını hatta durabileceğini belirtti. 
İsrail basınından şok iddia!
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Ulusal Politika Danışmanı Yaakov Amidror’un “Gazze ablukasını kaldırma sözünü vermedik” demesinin ardından Jerusalem Post gazetesince yayınlanan “Türkiye’nin Algısı ve Gerçekler” başlıklı analizde özür ve Gazze ablukasına ilişkin Ankara tarafından yapılan açıklamaların “gerçeğe tam uymadığı” iddia edildi.
ABD'den konteyner açıklaması
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı telefonla arayıp, Mavi Marmara baskınından dolayı özür dilemesinde Obama'nın nasıl bir rol oynadığının detayları ortaya çıkıyor. ABD'li yetkililer, üç lider arasındaki tarihi görüşmenin Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanı'nda askeri bir konteynerda gerçekleşme nedenini açıkladı. Obama'nın Ürdün'e hareket etmesine kısa bir süre kala, Erdoğan ve Netanyahu'nun telefon görüşmesini gerçekleştirmek için müsait zaman buldukları belirtildi. 
NYT: Özür Obama'nın eseri
İsrail'in özürü ABD Başkanı Barack Obama'nın "diplomasi zaferi" olarak tanımlandı. Amerikan New York Times gazetesi, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesini ABD Başkanı Barack Obama'nın sağladığını yazdı.
Obama: Bu sadece başlangıç
İsrail'in özrü ile ilgili ABD Başkanı Barack Obama'dan ilk açıklama geldi. Ürdün'ün başkenti Amman'da Kral Abdullah ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Obama, 'bu gelişmenin sadece başlangıç olduğunu' söyledi. 
Kerry: Takdiri hak ediyorlar
Kerry, yaptığı yazılı açıklamada, ''Türkiye ile İsrail arasındaki uzlaşı, bölgede barış ve istikrar hedefinin geliştirilmesine katkı sağlayacak çok önemli bir gelişme. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, bunu mümkün kılmak için gereken liderliği göstermelerinden dolayı büyük bir takdiri hak ediyor'' ifadelerini kullandı.
İsrail'le ilişkilerin 'yol haritası'
İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel, "özür" sonrası Türk-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönem başladığını ancak iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinin pek kolay olmayacağını belirtti. İsrail gazetesi Haaretz'e bir makale yazan Alon Liel, Türk-İsrail ilişkilerinde 6 maddelik bir "yol haritası" ortaya koydu.
Economist: Erdoğan İsrail'e hayır diyebilir
İran'ın nükleer programı Economist'e göre önümüzdeki dönemde İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin bir boyutunu oluşturacak. Haftalık dergiye göre İran'ı nükleer alandaki hedeflerinden vaz geçmeye ikna etmek için İsrail, Türkiye'den yardım istedi.
Özür dilediğimize pişman oluyoruz’
İsrail Başbakanı Netanyahu’nun koalisyon ortağı sağcı Yahudi Ocağı’nın lideri Ekonomi Bakanı Naftali Bennett “Özür dilendiğinden beri Erdoğan İsrail’i pişman etmek için her şeyi yapıyor” dedi.
'CIA ve Türkiye koordine ediyor'
NYT'den çarpıcı CIA-Türkiye-Suriye analizi
Amerika'nın ünlü New York Times gazetesi, ismini gizlediği Türk ve yabancı yetkililerle muhalif komutanlara dayandırdığı haberinde CIA-Türkiye-Suriye üçgenini masaya yatırdı. Ankara Esenboğa Havalimanı'ndaki Katar, Suudi Arabistan ve Ürdün askeri kargo uçaklarına dikkat çeken gazete, CIA'in silah trafiğini Türkiye ile organize ederek denetlediğini yazdı. Ayrıca NYT, CIA'in Hırvatistan üzerinden Arap ülkelerine silah sağladığını da haberinde belirtti.
http://haber.gazetevatan.com/cia-ve-turkiye-koordine-ediyor/524593/1/gundem
Suriye Ulusal Konseyi'ni sarsan istifa
Beşşar Esad rejimine karşı iki yıldır mücadele veren Suriyeli muhaliflerin koalisyonunda beklenmedik bir istifa yaşandı. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Muaz el-Hatip, görevinden istifa ettiğini açıkladı. 
Suriye için “hava köprüsü”
Suriyeli muhaliflere silah ve ekipman ulaştırılmak üzere Türkiye, Arap ülkeleri ve Hırvatistan hattında gizli bir hava köprüsü kurulduğu iddia edildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de dün Irak Başbakanı'na, “İran’ın, Esad rejimine yardım göndermek için hava sahanızı kullanmasına izin vermeyin” mesajı vermişti. 
ÖSO komutanı Riyad Es'ad yaralandı
AA'ya konuşan kaynaklar, ÖSO kurucusu Es'ad'ın, rejim güçleriyle savaşmak üzere ülkede bulunduğu sırada, aracına füze ile saldırılması sonucu yaralandığını ve tedavi amacıyla Türkiye'ye getirildiğini belirtti. Sağ bacağını kaybettiği ileri sürülen Es'ad'ın hayati tehlikeyi atlattığını belirten kaynaklar, komutanın yerinin güvenlik gerekçesiyle gizli tutulduğunu ifade etti. 
Esad, BRICS'ten yardım istedi
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, ülkesindeki iki yıllık iç savaşı sona erdirebilmek için Güney Afrika'da toplanan BRICS'ten (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika) yardım istedi.
İsrail’den Suriye’ye füzeyle misilleme
Suriye’de yaşanan iç çatışma, sınır bölgelerindeki tansiyonu da giderek yükseltiyor. İsrail, son 24 saat içinde Suriye’den sınırları içine düşen ve bir tanesi askeri bir jipi vuran iki top ateşinin ardından Suriye’ye misilleme ateşi açıldığını açıkladı. Golan Tepeleri’nde Suriye sınırı yakınına ateşlenen füzenin iki Suriye askerini yaraladığı belirtildi.
Şam'ı düşürme savaşı başladı
Ürdün, Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar’ın ABD ve Batılı ülkelerin danışmanlığında Suriyeli muhalifleri silahlandırma çabalarını arttırdığı belirtilirken, başkent Şam’da bir süredir beklenen şiddetli çatışmalar dün başladı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Şam’ın kuzeydoğusundaki Kabun’da ordu ile muhalifler arasında şiddetli çatışma çıktı, tanklar muhalif mevzilerine bomba yağdırdı. Şiddet güneyde Yarmuk ile Hacer el Esved’i birbirine bağlayan anayola da sıçradı. Kentin güneybatısında Kadam’dan da çatışma haberi gelirken Deraya kasabasında bazı mevzilerin de tanklar tarafından bombalandığı kaydedildi. Şam Üniversitesi kampüsüne düşen havan topları ise çok sayıda kişinin ölmesi ve yaralanmasına yol açtı.
'Silah dolu uçağı imha ettiler'
Özgür Suriye Ordusu militanlarının, Şam Uluslararası Havalimanı'na inen bir uçağı imha ettiği ileri sürüldü. Suudi sermayeli El Arabiya televizyonunun internet sayfasında yer alan habere göre, Suriyeli muhalifler tarafından vurulan uçak, Esad rejimi için İran'dan silah taşıyordu. Suriye devlet haber ajansı SANA ise, muhaliflerin Şam'da bir uçak vurduğu yönündeki haberleri yalanladı.
Kerry’den Irak’a Esad uyarısı
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Umman’dan sonra sürpriz ziyarette bulunduğu Irak’a “İran’ın, Suriye’ye yardım göndermek için hava sahanızı kullanmasına izin vermeyin” mesajı verdi. 
'Bizi Patriotlar korusun'
Arap Birliği Zirvesi Katar'ın başkenti Doha'da başladı. Suriye koltuğuna oturan muhalif lider Muaz El Hatib, kuzeyde muhaliflerin elinde olan bölgelerin korunması için ABD'den Patriot füzelerini kullanmasını talep etti.
Suriyeli muhalifler ilk elçiliklerini açtı
Katar'ın başkenti Doha'da devam eden Arap Birliği Zirvesi'nde bir ilk yaşandı. Suriyeli muhalifler, ilk büyükelçiliklerini Doha'da açtı. Büyükelçilik binasının açılışını Suriyeli Muhalif ve Devrimci Ulusal Güçler Koalisyonu Başkanı Muaz El Hatib ile Katar Dışişleri Bakanı Halid El Atiyah yaptı. Açılış töreninde bazı ülkelerin büyükelçileri de hazır bulundu.
Araplar silahı meşrulaştırdı
Suriye ’nin koltuğunu Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’na (SMDK) veren Arap Birliği, Katar ve Suudi Arabistan’ın halihazırda fiilen yaptığı muhaliflerin silahlandırılmasına resmen yeşil ışık yaktı. Doha’daki zirvenin sonuç bildirisinde birliğe üye her ülkenin uygun gördüğü şekilde askeri destek dahil Suriye halkına ve Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) yardım etme hakkı olduğu vurgulandı.
Çadırkentte gerginlik
Akçakale’de bulunan 35 bini aşkın Suriyeli sığınmacının barındığı Süleymanşah Konaklama Tesisi’nde 1 kız çocuğunun ölmesi, 2 ablasının da yaralanmasına neden olan yangını protesto için eylem yapan Suriyeliler ile güvenlik güçleri arasında çıkan olaylar 3.5 saatte kontrol altına alınabildi.
İran, Arap Birliği’nin Suriye kararını eleştirdi
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Arap Birliği’nin, Suriye’nin askıya alınan üyeliğini, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’na (SMDK) vermesini eleştirdi.
İran'dan çok sert 'özür' yorumu
Türkiye'yi "Amerikan maşası" diye niteleyen Cezayiri, bir "Amerikan İslam'ı" yaratılmaya çalışıldığını savundu. Cezayiri Mavi Marmara'ya düzenlenen operasyonun Türkiye'ye bölgede farklı bir konum kazandırdığını da hatırlattı.
Irak'lı başkandan açıklama
Irak Milli Meclisi Başkanı Usame en-Nuceyfi, ''İsrail'in özür dilemesi, tarihte bir ilktir'' dedi. AA muhabirine açıklama yapan Nuceyfi, İsrail'in Filistin halkına destek amacıyla yola çıkan Mavi Marmara gemisine değil, bölgedeki bütün taraflara karşı saldırgan bir tutum içinde olduğunu ve İsrail'in Türkiye'den özür dilemesinin Türk ve Arap alemi için başarı olduğunu söyledi.
'Her PKK'lı kendi ülkesine dönsün'
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, bazı temaslarda bulunmak için Ankara'ya geldi. Barzani'nin ziyareti öncesi açıklama yapan sözcüsü Dizai, PKK'lıların hepsinin Türk vatandaşı olmadığını belirterek, "Herkes kendi ülkesine dönmeli" dedi.
Bahreyn, Hizbullah'ı terör listesine aldı
Bahreyn meclisi, Lübnan hükümetinin ortağı Hizbullah ’ın terör örgütü listesine alınmasını öngören tasarıyı oyçokluğuyla kabul edip diğer Körfez ülkelerine de aynısını yapma çağrısında bulundu.
Her an savaşa gidilebilir!
Kuzey Kore resmi haber ajansına konuşan Kuzey Koreli bir yetkili, Kuzey-Güney arasındaki askeri iletişimi kestiklerini açıkladı. Yetkili, her an savaşa gidilebileceğini, dolayısıyla Güney’le askeri iletişime gerek olmadığını söyledi.
Çin'de 20 Uygur Türk'üne ağır hapis cezası
Çin'de devlet kontrolündeki Tianşan Net adlı haber portalı, mahkemenin 19 Uygur'u, "terörizmi öven materyalleri multimedya aracılığıyla yaymaktan suçlu bulduğunu" öne sürerken, 1 Uygur'un da Sincan'daki başka bir mahkeme tarafından, " internet aracılığıyla terörizmi yaymak" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu. Ancak bazı batılı kaynaklar, hapis cezasına çarptırılan kişilerin terörizmle ilgili değil "dini içerikli cd benzeri dijital materyaller dağıttıkları" için bu cezayı aldıklarını ileri sürdü.
BRICS zirvesinde hayal kırıklığı
Zirvenin sonuç bildirgesinde BRICS ülkelerinin bir kalkınma bankası kurması kararlaştırıldı ancak bunun nasıl finanse edileceği, nasıl bir görev üstleneceği ve bankanın merkezinin nerede olacağı gibi sorular yanıtsız kaldı. Bu sonuç, BRICS ülkelerini oluşturan Rusya, Brezilya, Çin ve Güney Afrika açısından tam anlamıyla fiyasko olarak değerlendiriliyor. Zira BRICS ülkeleri uzun zamandır bu hedefe kilitlenmişti.
Putin'den Karadeniz'de tatbikat emri
BRICS ülkeleri zirvesi için gittiği Güney Afrika'dan ülkesine dönen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Karadeniz'de askeri tatbikat emri verdiği belirtildi. Önceden planlanmayan tatbikata 36 savaş gemisi ve 7 bin askerin katılması bekleniyor.
Azeri ve Türklerin ABD’de ikinci zaferi
ABD’de Ermenilerin en yoğun yaşadığı eyaletlerden New York Eyaleti’nin ardından New Jersey Eyalet Meclisi de 1918'de silahlı Ermeni grupların Azeri halkına karşı 'soykırım işlediği' yönünde karar aldı.
FBI, Türkiye dönüşü tutukladı
Suriye'de El Kaide ile birlikte çatışmalara katılan bir emekli Amerikalı asker, Türkiye dönüşü tutuklandı. Eric Harroun isimli asker, FBI tarafından önce Türkiye'de sorgulandı.
Yeni Kongre’nin ilk Türkiye tasarısı
ABD Kongresi’nde yeni dönem Türkiye aleyhine sunulan ilk tasarı Rum lobisinden geldi. Yunan Dostluk Grubu kurucu üyeleri Demokrat Partili Milletvekili Carolyn Maloney ve Cumhuriyetçi Milletvekili Gus Bilirakis’in sunduğu önergede Türk Hükümeti’nin Fener Rum Patrikhanesi’ni ekümenik olarak tanıması istendi.
ABD'den NATO'ya yeni komutan
NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanlığı görevine, ABD Hava Kuvvetleri’nden General Philip Breedlove atandı. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanlığı görevine, ABD Hava Kuvvetleri’nden General Philip Breedlove’yi atadığını açıkladı. ABD Savunma Bakanı Hagel, halen ABD ordusu ve NATO bünyesinde çeşitli görevleri bulunan General Breedlove’nin NATO’nun Avrupa komutanlığı için uygun niteliklere sahip olduğunu söyledi. Breedlove'ın bu göreve getirilmesi için ABD Senatosu'nun onayı gerekiyor.
AB için Türkiye'ye destek
Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen Avrupalı grup içinde yer alan Finlandiya'dan Türkiye'nin üyelik sürecine bir kez daha destek geldi. Finlandiya Başbakanı Jyrki KatainenTürkiye'nin AB ile yürüttüğü üyelik müzakerelerinin hızlanması gerektiğini ifade etti ve "Türkiye AB üyesi olsaydı, Avrupa'da durum belki şu anda biraz daha farklı olabilirdi" dedi.
Kriz Fransa'ya kapıları açtırdı
Fransa Dışişleri ve İçişleri Bakanlığı, tüm konsolosluk ve diplomatik temsilciliklerine ortak bir genelge göndererek sanatçı, işadamı, öğretim üyeleri ve Fransa'ya sık gelen turistlere vize kolaylığı sağlanmasını istedi. Genelgeyle, Schengen vizesi alanların, yeniden vize istemeden birden fazla giriş yapmalarına, 3 aylık turist vizesini de 6 ay süresince kullanmalarına olanak getiriliyor.
AB'den üniversiteliler için yasa tasarısı
Avrupa Birliği, öğrencilerin ve bilim insanlarının Avrupa’ya gidişlerini kolaylaştıracak bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarının, vize başvurularına daha hızlı yanıt verilmesini de öngördüğü açıklandı.
Hırvatistan 1 Temmuz’da AB üyesi oluyor
AB Komisyonu, dün Hırvatistan ile ilgili yayımladığı ‘izleme’ raporunda, Hırvatistan’ın üyelik ile ilgili tüm yükümlülükleri yerine getirdiğini belirterek, ‘Hırvatistan, üyeliğe hazır’ mesajı verdi. AB Komisyonu’nun raporuna göre, daha önce planlandığı gibi Hırvatistan 1 Temmuz’da üye olabilecek.
Rum kesimine uyarı
Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin adanın ortak doğal kaynaklarını, içinde bulunduğu ekonomik kriz nedeniyle oluşturulacak dayanışma yatırım fonu veya bir başka borçlanma modelinde teminat olarak gösterme düşüncesinin ve Kıbrıs'ın tek sahibi olduğu yanılsamasının bölgede yeni bir krize yol açabileceği uyarısında bulundu.
Rumlar kapı gösterilince ikna oldu
Avrupa Birliği, geçen haftaki başarısız denemenin ardından yeni kurtarma paketinde mevduat sahiplerini vergilendirmek istemeyen Rum yönetimini kapıyı göstererek ikna etti. Kıbrıs Rum Kesimi'nde yeni paketin parlamentodan geçip geçmeyeceği ve geçerse Moskova yönetiminin, milyarlarca Euro zarar edecek Rus yatırımcıları korumak için hangi adımları atacağı belirsizliğini koruyor. 
Anastasiadis: Acı verici ama elimizden gelen bu 
AB ve IMF ile varılan kurtarma paketini kabul ettikten sonra ilk kez halka seslenen Nikos Anastasiadis, Brüksel’de gece yarısına kadar süren hummalı çalışmalar sonucunda, 'acı veren' bir sonuca ulaşıldığını kaydetti. Anastasiadis varılan anlaşmayı, “O şartlarda yapabileceğimizin en iyisiydi” diye değerlendirdi.
Kıbrıs'tan kaçacak Rusları 'akbaba gibi bekleyenler'
Avrupa Birliği ve IMF'nin Güney Kıbrıs'taki banka mevduatlarına vergi uygulaması getiren kurtarma paketi bu ülkede yaşayan ve yatırım yapmış olan Rusları nasıl etkileyecek?
Türk tarafına 'Euro' akını
Rumların IMF ve AB ile mutabakata vardığı kurtarma paketinin ardından gözler, 6’sı işgünü olmak üzere 10 gündür kapalı olan bankalarda. Açılışı defalarca ertelenen Rum bankaları yarın açılacak. Rumlar, Türk tarafına geçerek kredi kartlarıyla banka ve kumarhanelerden Euro alıyor. Banka şubelerinde güvenliği, dünyaca ünlü İngiliz özel güvenlik şirketi G4S sağlayacak. Şirket en fazla mevduatın bulunduğu Kıbrıs Bankası ve Laiki Bank’ın yanısıra diğer bankaları da koruyacak. Yarın için olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı.
Charles Aznavour: Türk Başbakan 'Ermenilerden ve Yunanlardan nefret ediyorum' dedi
Sunucunun "Ermenistan kelimesi Türklerde şok etkisi yapıyor" sözüne ise "Sadece Ermeni değil Yunan kelimesi de aynı etkiyi yapıyor" diyen Charles Aznavour "Türk Başbakan bir gün 'Ermenilerden ve Yunanlardan nefret ediyorum' dedi" diyerek bir başbakanın bu tür lafları etmemesi gerektiğini belirtti. 
Charles Aznavour'un "Türkiye" iddiasına yanıt
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Ermenistan'ın Bern Büyükelçiliği görevini yürüten ünlü sanatçı Charles Aznavour'un, "bir Türk Başbakanının Ermeniler ve Rumlardan nefret ettiğini beyan ettiğine" ilişkin iddiasının, "temelsiz ve anlamsız" olduğunu, söz konusu ithamın şiddetle reddedildiğini bildirdi. 
İsrail'den heyet bu hafta geliyor
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun geçtiğimiz hafta cuma günü Başbakan Tayyip Erdoğan’dan özür dilemesi ve Türkiye’nin normalleşme koşullarının kabul edildiğini bildirmesinin ardından, Mavi Marmara’da hayatını kaybedenlerin ailelerine ödenecek tazminatla ilgili görüşmelerin bu hafta başlayacağı bildirildi.
Türkiye ile İsrail kimyasalları konuşmaya başlamıştı
Bazı şeyleri alt alta koyduğunuzda aslında her şey çok net görülüyor. Suriye’deki durumun yarattığı riskler … Kıbrıs’ta çözülmesi gereken enerji anlaşmaları… İki tarafın da İran’la yaşadığı derin ihtilaf… Amerika’nın iki yakın müttefiğinin kriz haline daha fazla tahammül edemeyecek bir noktaya gelmesi… İsrail ve Türkiye’nin bu yakınlaşmayı gerçekleştirmesi için aslında her şey var. Ancak bölgede hiçbir şey bir matematiğe bağlı, rasyonel ilerlemediği için herkes yine de şaşırıyor.
İsrail'den ilk adım Batı Şeria için
İsrail’in Mavi Marmara gemisine saldırıdan dolayı özür dilemesinin ardından Türkiye ’nin şartlarından biri olan Gazze’ye ambargo konusunda yeni bir gelişme olup olmayacağı konuşulurken İsrail’den Batı Şeria yönetimi için bir adım geldi. İsrail, Filistin’in BM’de ‘üye olmayan devlet’ statüsüne geçmesine misilleme olarak Aralık 2012’de dondurduğu vergi gelirlerini serbest bırakma kararı aldı.
''Türkiye İsrail ile Filistin arasındaki konuya müdahil olma hakkına sahip oldu''
Filistinli Gazeteciler Sendikası Başkan Yardımcısı Nasır Ebubekir, İsrail'in Türkiye'den özür dilemesini ''memnuniyet verici'' olarak nitelendirerek,''Bu vesileyle Türkiye, İsrail ile Filistin arasındaki her konuya doğrudan müdahil olma hakkına sahip oldu'' dedi.
''Türkiye İsrail karşısındaki ilk İslami güç''
İsrail'in Mavi Marmara olayıyla ilgili olarak Türkiye'den özür dilemesi, dünya genelinde yankı bulmaya devam ediyor. AA muhabirine açıklama yapan Lübnanlı siyasi analistler, ''Türkiye'nin, İsrail karşısındaki ilk İslami güç olduğunu'' belirtti. Siyasi analist Simon Ebu Fadıl, ''İsrail'in özrü, Türkiye'nin Ortadoğu'da artan etkisi ve İsrail'in bölgede büyük bir yalnızlığa itilmesi neticesinde gerçekleşti'' dedi.
'Artık Türkiye de enerji senaryolarına dahil'
Mavi Marmara baskını için gelen özrün ardından normalleşme sürecine giren Türkiye-İsrail ilişkileri, Doğu Akdeniz'de enerji hesaplarını da değiştireceğe benziyor. Doğu Akdeniz'deki enerji senaryolarının içinde artık Türkiye de var.
İsrail 100 bin dolar diyor, Türkiye 1 milyon dolar
Türkiye ile İsrail’in Mavi Marmara baskınında hayatını kaybedenlerin ailelerine ödenecek tazminatın miktarı konusunda anlaşmazlık yaşadığı bildirildi. Yedioth Ahronoth’un haberine göre Türkiye her kurban için 1 milyon dolar isterken İsrail 100 bin dolar teklif ediyor.
Alçak koltukçu’ Antalya’ya geliyor
Türkiye’yle İsrail arasında 2010 yılında yaşanan alçak koltuk krizinin mimarı, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayalon, Antalya’da tatil yapmak istediğini söyledi. Ayalon, Türkiye’den özür dilediği için eleştirilen İsrail Başbakanı Netanyahu’ya da destek verdi.
Gazze Erdoğan'ı bekliyor
Gazze'deki haftalık bakanlar kurulu toplantısının ardından yapılan açıklamada, Başbakan Erdoğan 'ın Gazze konusunda "asil tutum izlediği" vurgulanarak Gazze halkının bu tarihi ziyareti beklediği belirtildi. Açıklamada, "Gazze'deki Filistin hükümeti, Türkiye hükümetinin Mavi Marmara konusunda İsrail'in özür dilemesi ve Mavi Marmara şehitleri için tazminat istemesi konusundaki ısrarını takdirle karşılıyor" denildi.
Filistin yönetimi ziyarete karşı
Gazzeliler Başbakan Tayyip Erdoğan ’ı beklerken Batı Şeria’ya hükmeden El Fetih yönetimi ziyarete karşı çıktı. El Fetihli bir yetkili Jerusalem Post gazetesine “Filistin yönetimi ziyarete karşı olduğunu Türk hükümetine bildirdi. Çünkü böyle bir ziyaret Filistinliler arasındaki bölünmeyi derinleştirir” dedi.
Erdoğan ağabey gibi karşılanacak’
Filistin’in Ankara Büyükelçisi Nebil Maruf, “Filistin’i destekleyen, ABD ve İsrail ile ilişkilerini gözden çıkarmayı göze almış Erdoğan, ağabey gibi karşılanacaktır” dedi.
Davutoğlu Filistin için arabulucu
Haaretz gazetesi Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşen Arap Birliği zirvesinde Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun El Fetih ve Hamas arasında birliği sağlamak için yoğun çaba harcadığını yazdı. Haaretz, Başbakan Erdoğan’ın El Fetih ve Hamas arasında uzlaşma sağlanana kadar Gazze’ye gitmeyeceğini öne sürdü.
Fransa'daki Kürtlerden "çözüm süreci"ne destek
Fransa'da faaliyet gösteren Kürt Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Ülker, Türkiye'de devam eden çözüm sürecine ilişkin olarak, "Hepimiz sevindik. Süreç Fransa'daki Kürtler içerisinde kabul görmüştür ve destekliyoruz" dedi. ??Ülker yaptığı açıklamada, Türkiye'de barışın gelmesinin önemli olduğunun altını çizerek, "Özellikle her iki halkın Ortadoğu’da örnek olabilecek bir modeli oluşturmasında ön ayak olurlarsa, inanıyorum ki Türkiye, çok büyük bir güç olur. Hem ekonomik boyutuyla hem siyasi boyutuyla hem de model olarak" diye konuştu.
Gül’ün ziyareti öncesi Dağlık Karabağ krizi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 3 Nisan’da resmi ziyarette bulunacağı Litvanya’da Ermeni kökenli milletvekillerinin girişimiyle Litvanya Meclisi’nde Ermenistan’ın işgali altındaki Dağlık Karabağ ile dostluk grubu oluşturulması krize neden oldu. Dağlık Karabağ Dostluk Grubu’nun kurulması Litvanya ile Azerbaycan arasındaki ilişkileri ise gerginleştirdi. Azerbaycan, konuyla ilgili Litvanya’ya bir nota verdi. Bakü yönetiminin, bu oluşum nedeniyle Cumhurbaşkanı Gül’den Litvanya Meclisi’ni ziyaret etmemesini ve milletvekilleriyle görüşmemesini istediği bildirildi.
Bozdağ: Mahkemenin tarafsızlığına gölge düştü
ALMANYA’da 8 Türk vatandaşını öldürdüğü tespit edilen Neo Nazi çetesiyle ilgili 17 Nisan’da başlayacak duruşmayı Türk medyasının izlemesine izin verilmemesine, yurtdışındaki Türklerden sorumlu Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ sert tepki gösterdi.
Türkiye’de olsaydı Berlin’de kaşlar çatılırdı’
Stuttgarter Zeitung: Neonazi çetesinin 8 kurbanı Türk’tü. Ama aksilik bu ya, anlaşılan Türk medyası için duruşma salonunda yer bulunamamış! Bu bir saçmalık. Zaten zorlu geçecek olan mahkeme süreci, bu şekilde daha başlamadan büyük bir yük olmaya başladı. Zira ortada büyük bir risk var: Polis ve iç istihbarat teşkilatının yaptığı hatalar zincirinden sonra Almanya’nın kendisini daha fazla utandırmaması gerekiyor. Münihli yargıçlar, Oslo’daki Breivik davasına bakan meslektaşlarının, işine hakim tarzlarını örnek alabilirler.
Türk polisinden Microsoft'a rekor başvuru
Türk polisi, yazılım devi Microsoft'a bilgi için rekor başvuruda bulundu. Microsoft'un ilk kez yayınladığı rapora göre, Türk polisi 11 bin 434 başvuruyla en çok bilgi isteyen ülke oldu. Microsoft, 8 binden fazla kişisel kullanıcı bilgisi verdi ancak kullanıcılara ait e-posta ve anlık görüşme içeriklerini paylaşmadı.
Türkiye'ye 'düşünce özgürlüğü' eleştirisi
Uluslararası Af Örgütü, Türkiye'de "düşünce özgürlüğünün" ciddi bir biçimde kısıtlandığını iddia etti. Örgüt, yasal reformlara acil olarak ihtiyaç duyulduğunu öne sürdü.
Hukukun mumla arandığı 2012’de "4+4+4" yetmiyormuş gibi, bir de "Başkanlık" sisteminin dayatıldığı 2013’de özellikle gençlerimiz için barış içinde gönençli gelecek umutlarının İmralı’dan değil Halkın iradesinden yeşerdiği bir Türkiye’de daha iç açıcı bir Dünya gündeminde görüşmek umuduyla saygılarımızı sunarız.

 

Hits: 19014