Dünya 'dan Haberler 41

~ 18.02.2013, Ali ER ~

Hatay'da büyük patlama

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi Cilvegözü Sınır Kapısı’ndaki personel lojmanlarının yakınında Suriye plakalı bomba yüklü bir araçta patlama oldu. Yetkililer ilk belirlemelere göre 8 olan ölü sayısının saat 20.00 itibariyle 3'ü Türk olmak üzere 13'e yükseldiğini, 13'ü ağır 28 kişinin de yaralandığını açıkladı.
O iddiaya yalanlama
Genelkurmay kaynakları, Cilvegözü Sınır Kapısı’nda meydana gelen patlamanın olduğu bölge ve civarında son dönemde araçları kontrol eden herhangi bir askeri kontrol birimi, ya da devriyesi olmadığını belirtti. Gümrük yetkililerinin daha önce yaptığı açıklamada, bomba yüklü aracın sınıra 2350 metre uzakta bulunan jandarma kontrol noktasından geçtiği öne sürülmüştü.
BM'den başsağlığı mesajı
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndaki patlamayı şiddetli şekilde kınadı. BM Genel Sekreterliği Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, sivillere yönelik şiddetin kabul edilemeyeceğini vurgulayan Ban, patlamada hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara şifa diledi.
Kerry'nin Esad'la ilgili fikirleri var
Esad'ın iktidarda kalma hesaplarının nasıl değiştirileceğine dair fikirleri olduğuna değinen Kerry, bu fikirleri bu ay içerisinde gerçekleştireceği ilk yurt dışı turunda Avrupalı ve Ortadoğulu liderlerle paylaşacağını söyledi. Kerry'nin ilk yurt dışı turunda ziyaret edeceği ülkeler arasında Türkiye de yer alıyor.
Suriye Yönetimi görevini bıraksın
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) 12’nci Dönem Zirvesi’nin çalışma oturumunda yaptığı konuşmada, Tunus’ta, Mısır’da, Libya’daki iktidarı deviren Arap Baharı’yla ilgili “Maazallah, bu sürecin geriye gitmesinin vebalini, İslam âlemi olarak kaldıramayız” dedi. Gül, Suriye’de mevcut yönetimi görevini bırakmaya da davet etti.
Suriye: Muhalefetle görüşülmeyecek
Suriye, SMDK Başkanı Muaz el-Hatib ile Dışişleri Bakanı Velid Muallim'in Moskova'da görüşeceği yönündeki haberler yalanlandı.
'Esad'a silah satmayı sürdüreceğiz'
BM Güvenlik Konseyi'nin "Suriye'ye silah satılamaz" yönünde bir kararı bulunmadığını hatırlatan Rus silah şirketi Rosoboroneksport Genel Müdürü Anatoliy İsaykin, Moskova'nın Suriye'ye silah satışını durdurma niyeti olmadığını söyledi.
Uçak krizi kapandı Patriotlar hâlâ sorun
Türkiye’nin Suriye sınırına yerleştirdiği Patriot füzelerinden Moskova’nın rahatsız olduğunu ise yineleyen Büyükelçi, “Beklentimiz bu füzelerin gerçekten sadece Türkiye’nin güvenliğini sağlanmasına hizmet etmesidir. Füzelerin, Suriye’ye yönelik herhangi bir dış müdahalede hava sahasını kontrol altına almak için kullanılmayacağından emin olmak istiyoruz” diye konuştu. 
Arap Birliği merkezinde Suriye görüşmesi
Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği merkezinde Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi, Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi ile görüştü. Görüşmede Suriye krizinin ele alındığı bildirildi.
İsyancılar Şam için savaşıyor
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a bağlı askeri güçler ile muhalifler arasında başkent Şam’da çarşamba günü başlayan çatışmalarda 64 kişinin hayatını kaybettiği öne sürüldü.
Suriye'de 2 MİG böyle düşürüldü
Suriye'nin kuzeyindeki İdlib kentinde, Özgür Suriye Ordusuna (ÖSO) bağlı birliklerin, kenti bombalamaya çalışan iki savaş uçağını düşürdüğü ileri sürüldü. Al Arabiya Gazetesi internet sitesinde iddiaları doğrulayan görüntüler yayınladı. Suriye İnsan Hakları Örgütü bugünkü olaylarda ülke genelinde 166 kişinin hayatını kaybettiğini belirtti.

 
Esad: İlke ve değerlerimizden ödün vermeyeceğiz
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, "Baskılar ne kadar artarsa artsın ya da komplolar ne şekilde değişirse değişsin Suriye'nin, hiç bir zaman ilke ve değerlerinden ödün vermeyecek" dedi.
Suriye’deki süreç kontrolden çıktı!
Suriye Dışişleri Bakanlığı eski basın sözcüsü Cihad Makdisi, SKY News Arabic televizyonun ulaştığını iddia ettiği açıklamasında, ülkedeki durumun kontrolden çıktığını söyledi.
SCUD’lar Tel Aviv’e çevrildi
İsrail’in Cemraya’da düzenlediği hava saldırısının ardından Şam teyakkuzda. Rus basınına göre Suriye, 4 adet SCUD füzesini Tel Aviv’e çevirdi.
'Nükleer gücüz ama İsrail'e saldırmayacağız'
Siyonistlerin dünya genelinde güç ve zenginliği ele geçirmeye çalıştığını iddia eden İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, "İran'a saldırmak istiyorlar ancak biz kimseye saldırmak için hazırlık yapmıyoruz çünkü bizim programımız savunma amaçlı" şeklinde konuştu.
Rusya'dan gecikmeli 'İran' yalanlaması
Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak dün yaptığı açıklamada, İran'ın petrol ihracatına Rusya'daki küçük bankaların yardımda bulunduğunu söylemişti. Novak'ın bu konudaki sözleri bir gün sonra yalanlandı.
Ahmedinejad pes mi etti
İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, İslam Devrimi’nin 34’üncü yıldönümünde halkı, dini lider Ali Hamaney’in “arkasında birleşmeye” davet etti. İkili son dönemde kurmayları üstünden savaş halindeydi.
İranlı komutana Suriye’de suikast
İran Devrim Muhafızları’nın üst düzey isimlerinden Hasan Şateri, Suriye’de öldürüldüğü açıklanan ilk İranlı komutan oldu.
Sen misin baba Barzani’yi eleştiren
NALİA televizyonunda cuma akşamı yayımlanan “Özgür Mikrofon” programına telefonla bağlanan bir kişi, 1979’da ölen Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) eski lideri Mustafa Barzani’yi sert sözlerle eleştirdi. Telefon bağlantısı derhal kesildi ama önceki gün kanalın Süleymaniye’deki binası, 300’e yakın KDP destekçisi tarafından basıldı. Polis kalabalığı durdursa da, ilerleyen saatlerde binanın çatısında bir bomba patladı. Ölen veya yaralanan olmazken KDP yöneticilerinden Abdülvahab Ali “Protesto çağrısında bulunmamıştık” dedi. Aynı binaya Şubat 2011’de de maskeli kişiler saldırmış, bir koruma yaralanmıştı.
Irak'ta İran karşıtı kampa saldırı
Irak'ın başkenti Bağdat'ın 15 kilometre batısında Uluslararası Bağdat Havaalanı'nın yakınındaki askeri bölgenin içinde bulunan, Halkın Mücahidleri Örgütü üyelerinin bulunduğu kampa havan topları ve roketlerle saldırı düzenlendi. Irak polisi saldırıda 5 kişinin öldüğünü ve 40'dan fazla kişinin yaralandığını açıkladı.
Musul'da silahlı saldırı: 4 ölü
Musul Emniyet Müdürlüğünden bir yetkili, silahlı bir grubun Musul'un doğusundaki El-Tahrir semtinde bir eve baskın düzenleyerek, aynı aileden 2'si kadın 4 kişiyi öldürdüğünü bildirdi.
Irak Amerika buluşması
Erbil'de gerçekleşen görüşmede Irak'taki son siyasi gelişmeler ele alındı. ABD Irak Büyükelçisi Beecroft'nin Barzani'ye, Irak'ta uzun zamandan beri yaşanan anlaşmazlıklara çözüm sağlanması için her türlü desteğe hazır olduklarını bildirdiği belirtildi. Barzani'nin ise Büyükelçiye Irak'taki siyasi partilerin bir araya gelmesinin önemini dile getirdiği aktarıldı. Barzani'nin siyasi partilerin görüşmesi neticesindeki ülkenin sorunlarına ortak çözümlerin bulunabileceğine olan inanıcını dile getirdiği aktarıldı.
'Yeni hükümeti kuramazsam istifa ederim'
Tunus Başbakanı Hamad Cebali, gelecek haftaya kadar teknokratlar hükümetinin kurulacağını söyledi. Cebali, hükümeti kuramaması halindeyse istifa edeceğini açıkladı. Tunus'ta laiklik yanlısı muhalefet lideri Şükrü Beliyd'in Çarşamba günü öldürülmesi, siyasi tansiyonu artırmış ve protesto gösterilerine neden olmuştu.
Mübarek'in devrilmesinin ikinci yıldönümünde Mursi karşıtı gösteri
Mısır eski Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in görevden ayrılmasının ikinci yıldönümünde, ülke genelinde Cumhurbaşkanı Mursi karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.
Mali'de İslamcı militanlarla ağır silahlı çatışma
Mali'nin kuzeyinde bulunan Gao şehrinde, Mali ordusu ve İslamcı militanlar arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Gao'da bulunan BBC muhabiri çatışmaların merkez polis karakolunun yakınında başladığını ve kısa bir süre sonra yayıldığını söyledi. Çatışmaların başlamasından bir gün önce şehrin kuzey girişinde bulunan bir kontrol noktasında bombalı intihar saldırısı düzenlenmişti. Bu, son iki gün içinde yaşanan ikinci intihar saldırısı. Fransız ve Mali askerlerinin iki hafta önce Gao'nun kontrolünü ele geçirmelerinin ardından, İslamcı militanlar şehirden geri çekilmişti.
Filistin'e tam destek
Toshiko Kishida, "Bu çerçevede Araplar ile İsrail arasındaki barış, bölgenin istikrarı açısından daha fazla önem kazandı. Ortadoğu'da barış sağlanmadan uluslararası toplumun istikrarı sağlanamaz. Buradan hareketle Japonya, bölgede barışın sağlanmasına ve Filistinlilerin iki devletli çözüm çerçevesinde devlet kurma çabalarına destek veriyor." diye konuştu. Bunun sağlanması adına Filistin'in Kalkınması için Doğu Asya İşbirliği Konferansı'nın (CEAPAD) "tarihi bir girişim" olduğunu vurguladı.
İsrail’den geri adım yok
Komisyon başkanı İsrail Yüksek Mahkemesi Üyesi Yargıç Jacob Turkel’den yola çıkarak Turkel Komisyonu olarak anılan komisyonun hazırladığı 475 sayfalık ikinci raporda, Mavi Marmara baskınının meşru ve uluslararası hukuka uygun olduğu ve gemiyi ele geçirmeye çalışan askerlerin “pusuya düşürüldüğü” bir kez daha yinelendi. Raporda askerlerin “savaş suçu işlemiş olabileceği ihtimalini dikkate alınmaması” gibi idari noksanlar dile getirildi.
Kabe'ye bu yaptıkları kültürel vandalizm
Kabe’nin çevresindeki alanı genişletmek amacıyla başlatılan ve Osmanlı döneminden kalan revakları tehdit eden genişletme çalışmaları CNN’e haber oldu. Kanala konuşan bir Suudi tarihçi, Suudi Arabistan’ın Mekke’de yaptıklarını “kültürel vandalizm” olarak nitelendirdi.
Kuzey Kore'den üçüncü nükleer deneme
Doğu Asya’da bu sabah hissedilen 5.1 büyüklüğündeki “sismik hareket”in Kuzey Kore’nin 2006 ve 2009 yıllarının ardından gerçekleştirdiği üçüncü nükleer deneme olduğu kesinleşti. Pyongyang’ın resmi haber ajansı KCNA, denemenin “başarıyla tamamlandığını” bildirirken, uluslararası kamuoyu alarma geçti.
Japonya'dan Rusya'ya 'ihlal' notası
Japon yetkililer, iki Rus savaş uçağının Hokkaido adasının kuzeyinde hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. İhlal üzerine Japon uçakları bölgeye yönlendirildi. Japon Savunma Bakanlığı yetkilileri, kısa süren ihlali "sorunlu" bir durum olarak niteledi. Rus yetkililer ise, bölgede uluslararası havacılık kurallarına uygun olarak rutin bir uçuş gerçekleştirildiğini ve Japon hava sahasının ihlal edilmediğini belirtti.
Sarkisyan'dan şaşırtan 'soykırım' çıkışı
Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan, 1915 olayları konusunda 'soykırım' ile 'Medz Yeğern' (Büyük Felaket) ifadesinin aynı anlama geldiğini söyledi. Sarkisyan'a diaspora ve basından tepki geldi.
'Obama Cumhuriyetçilere savaş ilan etti'
Obama, ikinci kez başkanlığa seçilmesinden sonraki ilk "Birliğin Durumu" konuşmasında Cumhuriyetçilere savaş ilan etti. İkinci döneminde "liberal sol" bir siyaset izleyeceğini belirten Obama, devleti güçlendireceğini söyledi.
Obama'yı resmi açıklamaya mecbur bıraktılar
ABD Başkanı Barack Obama'nın Hocalı katliamını soykırım olarak tanıması için Beyaz Saray'ın internet sitesinde açılan dilekçeyi çok kısa bir sürede 114 bin kişi imzaladı. Bu tarz kampanyalarda yeterli imzaya ulaşılması halinde ABD başkanları resmi açıklama yapıyor.
Obama'ya Hagel şoku
Cumhuriyetçi senatörler, ABD Başkanı Barack Obama'nın savunma bakanlığı koltuğuna aday gösterdiği Chuck Hagel'in adaylığının Senato Genel Kurulu'nda oylanmasını engelledi.
Herkesi eşit seviyoruz
Kerry’nin ilk önce nereye gideceği meselesi, bundan bir süre önce gazetecilere isim vermeden açıklama yapan Türk ve İsrailli yetkililer arasında sessizce süren bir rekabete dönüşmüştü. Türk yetkililer, Türk gazetecilere Kerry’nin ilk önce Türkiye’ye gideceğini söylemişti. İsrailli yetkililer de hemen akabinde İsrailli gazetecilere “Önce içinde İsrail’in de olduğu Ortadoğu turuna çıkacak” iddiasında bulunmuştu. Amerikan Dışişleri’ne yakın kaynaklar, Kerry’nin İsrail ve Türkiye arasında bir denge bulup, ay sonunda hem Ortadoğu hem de halen Amerikan Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa masasında bulunan Türkiye’yi de kapsayan bir Avrupa turu düşündüğünü belirttiler.
ABD elçisine sahip çıktı
ABD, Türkiye'nin 'yargı sistemine yönelik sözleri' nedeniyle uyardığı Büyükelçi Ricciardone'ye sahip çıktı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nuland, "Ricciardone, Hillary Clinton'ın söylediklerini tekrar etti. Eminim yeni bakan Kerry de aynısını söyleyecektir'' dedi.
Papa istifa etti
Vatikan, Papa 16'ıncı Benedikt'in 28 Şubat'ta görevi bırakacağını doğruladı. Vatikan'dan yapılan açıklamada, yeni Papa'nın mümkün olan en kısa zamanda seçileceği de belirtildi.
İtalya ve Türkiye arasında peynir krizi
Türkiye’nin pastörize edilmemiş süt ürünlerinin ithalatına kısıtlama getirmesi İtalya ile krize yol açtı. ‘İtalyan Süt ve Peynir Derneği’ (Assolatte), Türkiye’deki İtalyan Büyükelçiliği aracılığıyla kendilerine iletilen kısıtlama kararına tepki gösterdi.
Türk-Alman direnişi polisi durduramadı
Almanya’nın başkenti Berlin dün Türk ve Almanların ortak direnişine sahne oldu. Ali Gülbol, 21 yıl önce yaşadığı binaya taşınmıştı. İlk ev sahibiyle kiradan sayılması şartıyla anlaşarak evde tadilat yaptırmıştı. Evi satın alan yeni ev sahibi bu sözleşmeyi tanımadı ve Gülbol’dan kendisine kira ödemesini istedi. Milletvekilleri Taş ve Altuğ, tahliyeye sert tepki gösterdi. Taş, “Kiracılara yönelik baskılar sürüyor. Özellikle dar gelirli kiracıları, Kreuzberg’den çıkarmak sistematik bir hal aldı” dedi.
İlişkimize zarar vermek isteyenler başarısız oldu
Türkiye-ABD ilişkileri önümüzdeki dönemde nasıl olacak? Büyükelçiliğe yapılan saldırı dostluğu etkiledi mi? PKK ile yapılan görüşmeler ABD’den nasıl gözüküyor? Türkiye’nin haftalardır tartıştığı en ateşli soruları bizzat ABD Başkanı Barack Obama’ya sorduk. Uzun uzadıya cevap verdi. İşte Obama’nın yanıtları…
Erdoğan'ı ilk duyan Fransa oldu
Başbakan Erdoğan'ın AB'ye yönelik açıklamalarının yankısı sürerken Fransa'dan sürece ilişkin önemli bir açıklama geldi. Fransa, bugüne kadar bloke ettiği 5 müzakere başlığından birinde blokajı kaldıracağını açıkladı.
"Cameron'ın mesajları çok açık"
Bakan Bağış, Esler'in ''Bunca yıldan sonra neden hala AB üyesi olmak istiyorsunuz?'' sorusunu, ''Çünkü biz AB'nin insanlık tarihinin en büyük barış projesi olduğuna inanıyoruz. Eğer AB, Waterloo savaşına karşın sizin Fransızlarla yaşamanızı sağladıysa, bu çok önemli bir barış projesi olduğunu gösterir'' diyerek yanıtladı.
İspanya’da Türkiye yorumları: Yargılarına güvenmiyorlar
İspanya’da yayımlanan La Vanguardia gazetesi, Türkiye’de pek çok subay ve gazetecinin tutuklandıkları davalarla ilgili iki makaleye yer verdi. “Son yıllardaki tutuklamalara ve yargılamalara kadar, on yıllar boyunca Türk ordusu en değerli kurumlardan biriydi. (2007’de ordunun popülerliğinin 9.7’den, 7.1’e gerilediği belirtiliyor) Ordunun omurga kemiği olan laik sınıflarla, 2002’de karizmatik lider Tayyip Erdoğan tarafından yönetilen İslami kökenli hükümet arasında bir mücadele var. Türk halkı yargılamalara güvenmiyor. Gülen cemaati bürokrasiden yargıya, emniyet teşkilatına her yerde etkin. Bir rejim değişikliği söz konusu. Bu yargılamalar hükümet karşıtı binlerce kişiyi bir araya getiriyor. Suçlamalarda sahte kanıtlar kullanıldığı ileri sürülüyor.”
Sırbistan devlet zirvesine suikast girişimi
Sırbistan İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Başbakan İvitsa Daçiç ile Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Aleksandar Vuçiç'in seyahatlerde kullandığı uçakta, arıza çıkarma teşebbüsünde bulunulduğuna ilişkin bilgiye ulaşıldığını açıkladı.
Türk-Yunan sınırında tel örgü işe yaradı
Yunanistan'ın Meriç (Evros) bölgesinde kaçak göçmen geçişini engellemek için tel örgü inşa edilmesinden sonra bölgede yakalanan kaçak sayısında büyük düşüş kaydedildiği bildirildi. Yunan polis teşkilatı ELAS'ın verilerine göre, tel örgünün inşa edildiği Orestiada bölgesinde 2012 yılının temmuz ayında 6 bin kaçak göçmen yakalanırken, 2013'ün ocak ayında bu sayı sadece 45 oldu.
'Sözde Ermeni soykırımı' demek yasaklansın
Yeni teklifte Fransa'nın sömürgecilik dönemindeki köle ticareti ile "Ermeni soykırımı", inkârı cezalandırılması gereken suçlar olarak tanımlanıyor. "Ermeni soykırımı" terimi ile "sözde", "olduğu söylenen", "iddiaları", "varsayımsal" veya "sahte" gibi sözcüklerin kullanılmasının yasaklanması da isteniyor. Yeni yasa teklifi Meclis sekreteryasına Boyer'nin öncülüğünde 5 milletvekili tarafından sunuldu. Teklifi sunan milletvekillerinin tamamı ana muhalefetteki Halk Hareketi İçin Birlik (UMP) partisi üyelerinden oluşuyor.
'Türkiye ile sıcak çatışma yaşanabilir'
Rum Savunma Bakanı Dimitris İliadis, Türkiye ile sıcak bir olay yaşanmasının ihtimal dışında olmadığını savundu ve “Türk tehditlerinin teorik değil gerçek olduğunu” ileri sürdü.
Atina 'Kıta Sahanlığı’nı askıya aldı
Münhasır Ekonomik Bölge’yle ilgili planların yürürlüğe konulması halinde meydana gelebilecek tepkileri ve olası yanlış anlamaları detaylı biçimde masaya yatıran Yunan hükümeti, bu konulardaki tavrını belirlemek için daha uygun bir ortamın beklenmesine karar verdi.
Seçim sonrası Kıbrıs’ta çözüm için umut yok
Güney Kıbrıs’ta gerçekleşecek başkanlık seçimlerini Milliyet’e değerlendiren KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, Rumların iç siyaset için hareket ettiğini, seçim sonrasında çözüm konusunda netice beklemediğini söyledi.
Obama endişeli
Beyaz Saray; Başkan Obama’nın, kurmaylarının desteklemesine karşın Suriyeli muhaliflere silah yardımı yapmamasının arkasında, silahların İsrail’e karşı kullanılmasından duyduğu endişenin yattığını açıkladı.
İngiltere - Japonya işbirliği
Japonya'nın yapımında rol aldığı F-35'lerin başka ülkelere ihraç edilmesine yeşil ışık yakması beklenirken Tokyo, İngiltere ile de savunma projelerinde ortaklık yapmaya hazırlanıyor.
Erdoğan'a 'Güney Kıbrıs' eleştirisi
Kıbrıs Rum kesimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku
Markulli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Güney Kıbrıs" diye bir devlet yoktur" sözünü eleştirdi.
İstenmeyen adamdı dekan seçildi
1995’te Türkoloji bölümünde öğretim üyeliğine başladığı zaman, Rum fanatiklerin ‘istenmeyen adam’ ilan ettiği Kızılyürek, 18 yıl sonra fakültenin başına geçti. Kızılyürek, dekanlık seçimlerinde 19 oy alarak, 12 oyda kalan Rum rakibine fark attı. Kızılyürek, Hürriyet’e, “Üniversitenin profesörleri ve öğrenci temsilcileri oy kullandı. Oy verenlerin tümü Rum, tek Türk öğrenim görevlisi benim. Aslında 20 oy aldım ama daha sonra yapılan kontrolde bir oy geçersiz sayıldı. İki aday yarıştık ve çoğunluk beni istedi” dedi.
İsrail'in doğalgazı Türkiye'ye geliyor
İsrail'in etkili gazetelerinden Haaretz, Türkiye-İsrail ilişkilerinde dengeleri değiştirecek bir iddia ortaya attı. Haaretz'in haberine göre, Türkiye'nin en büyük şirketlerinden Zorlu Grup, İsrail doğalgazını Türkiye'ye taşımak için görüşmeler yürütüyor. Zorlu Grubu'nun İsrail'in Hayfa kentine 130 kilometre uzaklıkta bulunan Leviathan doğalgaz sahasındaki gazı Akdeniz'in altına döşeyeceği boru hattıyla Türkiye'ye taşımak için görüşmeler yürüttüğü belirtildi. Projenin gerçekleşmesi halinde yılda 8-10 milyar metreküp doğalgazın Türkiye'ye taşınacağı iddia edildi.
Arnavutluk kesik başı Türkiye'den geri istedi
Türkiye Arnavutluk Dostluk Gurubu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait, Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa'nın, Türkiye'den, Ali Sami Yen'in babasının mezarı ile Osmanlı döneminde başı kesilerek idam edilen Arnavut asıllı Tepedelenli Ali Paşa'nın başının Arnavutluk'a naklini istediğini bildirdi.
Türkiye risk birincisi
Türkiye’nin en çok gazeteci hapseden ülke olarak zirvede olduğu ve bunun Türkiye gibi bir ülkeye yakışmadığı ifade edildi. CPJ raporuna göre Türkiye risk listesinde Ekvador, Suriye, Vietnam, İran, Etiyopa ve Rusya ile birlikte başı çekiyor. CPJ Direktör Yardımcısı Robert Mahoney, “Türkiye demokratik model bir ülke. Türkiye gibi bir ülke gazetecileri hapse atmamalı” diye konuştu.
İran'dan Türkiye'ye basın özgürlüğü eleştirisi
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi verilerine göre Türkiye’de 450 ifade özgürlüğü ihlali vakası olduğunu belirten Efsanani, Türk hükümetinin kendi halkının haklarına saygı göstermesi gerektiğini belirterek, “Gazetecileri ve ifade özgürlüğünü desteklemek demokrasiyi desteklemek demektir. Ankara hükümetinin gazetecilerin ve muhabirlerin haklarına saygı gösterilmesi yönünde adımlar atması gerekir” diye konuştu.
Economist: Türkiye 'daha az eğlenceli bir yer oldu'
Economist, ''Türkiye ve İslam'' üst başlıklı değerlendirmesinde, Türk Hava Yolları'nın tasarlanan yeni kabin ekibi kıyafetleriyle ilgili tartışmaları ele alıyor. Dergi, kıyafet tasarımlarının "ılımlı İslamcı Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde muhafazakârlığın tırmanması" ile ilgili tartışmaları da keskinleştirdiğini belirtip şöyle devam ediyor: "Dindarlığı ve aile değerlerini aleni olarak benimsemesiyle, AK Parti, İran'ın mollalarındansa Amerika'nın dindar sağına daha çok benziyor. Ancak bu laiklerin kendilerini kuşatılmış hissetmelerine yetiyor.”
Hukukun mumla arandığı 2012’de "4+4+4" yetmiyormuş gibi, bir de "Başkanlık" sisteminin dayatıldığı 2013’de özellikle gençlerimiz için barış içinde gönençli gelecek umutlarının İmralı’dan değil Halkın iradesinden yeşerdiği bir Türkiye’de daha iç açıcı bir Dünya gündeminde görüşmek umuduyla saygılarımızı sunarız.

 
Hits: 18719