Dünya 'dan Haberler 21

~ 25.06.2012, Ali ER ~

Geçtiğimiz haftanın son günü gündem ters yüz oldu. Malatya Erhaç üssünden kalkan RF-4 Phantom Keşif uçağı Suriye Hava sahasını ihlal ettiği gerekçesi ile Suriye Uçaksavarları tarafından düşürüldü. Suriye yetkilileri, Suriye Hava sahasında uçağın vurulduğunu ve yanarak sahilden 10 kilometre uzaklıkta denize düştüğünü açıkladı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk askeri uçağının uluslararası hava sahasında vurulduğunu söyledi.

Bir keşif uçağını açık denizlerde saldırıya uğramasının hiçbir hukuki gerekçesi olamaz. Uluslar arası hukuka aykırı düşmanca bir müdahaledir. Ancak uçağımız Suriye hava sahasına girmişse de bu bir hava sahası ihlalidir. Uçak düşürülmeden önce pilotlara ikazda bulunulması, inişe zorlanması ve gerekirse güç kullanımında orantılı olunması gibi ikaz ve önleyici hava kontrol ve savunma tedbirleri ilgili angajman kurallarına göre uygulanması gerekirdi.
Özetle Suriye’nin uçağımızı uluslararası ikaz edici ve zorlayıcı temel angajman kurallarını uygulamadan doğrudan düşürmesi düşmanca bir davranıştır. En azından orantısız güç kullanılmasıdır.
Sonuç olarak; bu olay ile Türkiye Doğu ve Güneydoğuda ve Doğu Akdeniz’de gittikçe tırmanan güvenlik ortamında geri dönülmez bir çıkmaza doğru sürüklenmektedir. Türkiye’nin dış politikalarının sonunda beklenen oldu. Bakın daha önce ne demişiz.
" Türkiye Doğu ve Güneydoğuda ve Doğu Akdeniz'de gittikçe tırmanan güvenlik zafiyeti içinde bulunmaktadır. Bozulan bu güvenlik ortamı Türkiye'yi aynı anda içeride terör ve olası halk hareketleri, dışarıdan ise İran'dan hatta Rusya'dan Füze tehdidi başta olmak üzere Suriye ve Doğu Akdeniz'den çok taraflı yakın tehditlere karşı güç ayırmak zorunda bırakabilecektir. Türkiye için en tehlikeli olası senaryonun gerçekleşmesi uzak değildir. Çünkü Türkiye'nin komşularınca
ve bölge ülkelerince açıkça "Ortak düşman" olarak hedef tahtasına
yerleştirildiği ayan beyan açıktır. NATO'nun 5nci madde kapsamında
desteğine güvenmek ise olsa olsa safdillik olur... Güvenlik stratejilerinin belirlenmesinde temel prensibin "Doğru hedef" seçimi olduğunu ve seçilen hedefin "Sert ve yumuşak " topyekûn ulusal güçle orantılı ve gerçekleştirilebilir olması gerektiğini hatırlatmakta yarar var. Yoksa elin oğlu demez mi;"Dur bakalım; sen daha kendi uçkurunu bağlayamazken nasıl olur da
Ortadoğu'daki değişim dalgasını yöneteceksin?" … “Dış politika iç politikada olduğu gibi günübirlik "kabadayılıkları" kaldırmaz. Bir bakmışsınız geri dönülmez bir maceranın girdabına çekilivermişsiniz."[1] İşte şimdi gizli bir el Türkiye’yi bataklığın içine çekmek istiyor…
Ne dersek diyelim dinleyen olmadığına göre biz Dünya’dan haberlere göz atmaya başlayalım.
'Uçağımız uluslararası hava sahasında vuruldu'
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türk askeri uçağının uluslararası hava sahasında vurulduğunu söyledi. Türkiye'ye ait F-4 keşif uçağının Suriye tarafından düşürülmesinin ardından Ankara'nın atacağı adım merakla bekleniyordu.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, TRT'de katıldığı canlı yayında, Türk savaş uçağının düşürülmesine ilişkin açıklamalar yaptı. Düşürülen uçağın pilotlarının Türk gemileri ve helikopterleri tarafından arandığını kaydeden Davutoğlu, pilotların ailelerine sabır ve metanet diledi.
Arama kurtarma faaliyetlerinin Suriye ile ortaklaşa yapıldığının söylenemeyeceğini belirten Davutoğlu, Suriye karasuları içinde olduğu için çalışmaları bu ülkeyle koordineli yürüttüklerini söyledi.
Suriye: Uçak askeri keşif amaçlıydı
Suriye, düşürülen Türk uçağının askeri amaçlı olduğunu ve keşif yaptığını belirtti. Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdisi, "Bize göre hava sahamızın içinde meçhul bir şey vardı ve hava savunmamız vurdu. Türk uçağı olduğunu daha sonra anladık" dedi. Makdisi, Suriye'nin egemenlik haklarını savunduğunu belirtti. Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, düşürülen Türk uçağının askeri amaçlı olduğu ve keşif için bölgede bulunduğunu de söyledi. Makdisi, Suriye'nin Türkiye'ye bir düşmanlığı olmadığını ancak iki taraf arasında ciddi bir görüş ayrılığı olduğunu belirtti.
Suriye tarafından düşürülen uçağımızın dakika dakika rotası!
Suriye'nin vurduğu Türk jetinin izlediği rotanın ayrıntıları ortaya çıktı. Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun verdiği bilgiye göre ulusal rota sistemini test eden uçak, kısa süreli sınır ihlali yaptıktan 13 dakika sonra uluslararası hava sahasında vuruluyor. Kontrolünü kaybeden uçak Suriye karasularına düşüyor.

11:06 Kıbrıs ile Türkiye arasında 21 bin 400 fitte devam ediyor. Türkiye Hatay istikametinde
11:14 Yavaş yavaş irtifa düşüyor 8600 fitte
11:23 7500 fite düşüyor irtifası, radar görüntüsünü test ediyor
11:37 2000 fit irtifaya düşüyor
11:42 200 fit ile Suriye hava sahasına giriyor
Bölgedeki Türk radar sistemi uçağı ikaz ediyor
11:47'de sınır ihlali bitiyor, Türk karasularına giriyor
F14 radar kontrolü istiyor, yeni rota takip ediliyor
11:50 3 bin fitte ilerlemeye başlıyor
11:58 uçak füze sistemiyle vuruluyor, uluslararası sularda vuruluyor. Kontrolünü kaybeden uçak Suriye kara sularına düşüyor
NATO'ya olağanüstü toplantı çağrısı
Türkiye 4. madde kapsamında salı günü NATO'dan toplantı talep etti. Türkiye, askeri uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak NATO'dan toplantı talebinde bulundu. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Türk askeri uçağının Suriye tarafından düşürülmesine ilişkin Türkiye 4. madde kapsamında NATO'dan daimi temsilciler düzeyinde Salı günü toplantı talep etti. NATO sözleşmesi’nin 4. maddesi "Üye ülkelerden herhangi biri, toprak bütünlüğü, siyasi bağımsızlığı ya da güvenliğinin tehdit edildiğini düşündüğü zaman, tüm taraflar birlikte danışmalarda bulunacaklardır” ifadesini içeriyor.
Suriye'ye nota verildi
Türkiye, düşürülen uçakla ilgili Suriye'ye diplomatik nota verdi. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye, Türkiye, düşürülen askeri uçağa ilişkin Suriye'ye diplomatik nota verdi. Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu'na iletilen yazılı notada uçağın düşürülmesi kınandı. Olayın faillerinin belirlenmesi ve Türkiye'ye acilen bilgi verilmesi talep edildi.
Makdissi: Türkiye ve Suriye düşman değildir
Suriye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cihad Makdissi, Türkiye ile Suriye’nin düşman olmadığını, yaşananların bir kaza olduğunu söyledi. Makdissi bugün Suriye’nin hükümet yanlısı gazetelerinden El Vatan’a bir açıklama yaptı. AFP’nin aktardığına göre, Makdissi Suriye'nin sadece egemenlik hakkını ve savunma vazifesini yerine getirmekte olduğunu vurgulayarak, “Türkiye ve Suriye arasında düşmanlık yoktur, bir siyasi gerginlik vardır. Yaşananlar bazılarının söyleyeceği gibi bir saldırı değil bir kazadır. Çünkü uçak Suriye hava sahasındayken vurulmuştur ve Suriye kara suları üzerinde uçmaktadır” diye konuştu. Makdissi, dün de A Haber'e bir röportaj vererek, tansiyonu düşürmeye yönelik benzer açıklamalarda bulunmuştu.
'Türkiye muhaliflere silah sağlamalı'
ABD’de başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti’nin adayı Mitt Romney, Obama'nın Ortadoğu ve Suriye politikasını eleştirdi. Romney, "Eğer başkan olsaydım Türkiye'nin muhaliflere silah sağlamasını teşvik ederdim" dedi.
NYT'den Türkiye-CIA-Suriye üçgeninde şok iddia
Suriyeli muhalif gruplara silah sevkıyatının, Türkiye'nin güneyinde faaliyet gösteren bir grup CIA ajanı tarafından organize edildiği öne sürüldü. Ortaya atılan bir diğer iddia da bu silahların finansmanının Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan tarafından karşılandığı.
Rusya, Suriye’ye çıkarma gemisi yolluyor
Rusya Deniz Kuvvetleri tarafından Interfax ajansına yapılan açıklamada, Karadeniz Filosu'na bağlı iki çıkarma gemisi “Nikolay Filçenkov” ile “Tsezar Kunikov” Suriye’ye hareket etmek üzere sefere hazırlandığı bildirildi.
Suriye’deki BM görevleri durduruldu
Heyetin başkanı General Robert Mood, “Yeni bir karar alınmadığı sürece, gözlemciler devriyelere çıkmayacak ve bulundukları yerde kalacaklar” ifadesini kullandı. Mood, Suriye’de giderek artan çatışmaların, 300 BM gözlemcisinin görevlerini yerine getirmelerini engellediğini söyledi. Mood, “Alınan karar, günlük gelişmelere göre değerlendirilecek. Gözlem faaliyetleri, şartların uygun olduğuna inanıldığı zaman devam edecek “ dedi.
"Suriye'den ayrılmıyoruz"
Ülkedeki güvenlik durumunu hergün değerlendirdiğini belirten Mood, ''BM gözlemcileri olarak bir yere gittiğimiz yok, Suriye'deyiz ve şiddet azaldığında görevimize devam edeceğiz'' dedi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un barışı koruma operasyonlarından sorumlu yardımcısı Herve Ladsous da açıklamasında, 6 maddelik Annan Planı'nın Suriye'deki krize çözüm bulunması yolunda eldeki tek plan olduğunu belirterek ''Annan Planı'ndan başka plan yok, B planı yok'' diye konuştu.
ABD'den Esad'a 'özel af'
İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın, İsviçre'nin Cenevre kentinde BM destekli toplantıda masaya oturarak, siyasi geçişin önünü açmak için iktidarı bırakması halinde "özel af"la ceza almaktan kurtulacağı belirtildi. Haberde, Esad'ın konferansa katılması halinde güvenliğinin de garanti edileceği iddia edildi.
Lavrov: Suriye ambargosuna uymayacağız
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'dan Suriye ile ilgili sert bir açıklama geldi. Suriye'ye onarım görmüş helikopteri taşıyan gemilerin çevrilmesini sert bir dille eleştiren Lavrov "AB'nin Suriye ambargosuna uymayacağız" dedi.
Erdoğan, Putin'le Suriye'yi konuştu
Meksika'da düzenlenen G-20 zirvesine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüştü. İki liderin gündeminde Suriye vardı. Erdoğan, iki ülke dışişleri bakanlarının bu konuda ortak çalışma yürüteceğini söyledi.
Kafaları karıştıran yorum: Türkiye'ye Suriye'ye girerse...
İran televizyonuna konuşan ABD’li yazar ve tarihçi Webster Griffin Tarpley sanki bugün olacakları biliyormuş gibi Türkiye ve Suriye hakkında kafa karıştıran bir analiz yaptı... ABD'li yazar ve tarihçi Tarpley, Türkiye ve Suriye hakkında çok ilginç bir analiz yaptı. Suriye'nin 2 gün önce Türk Hava Kuvvetleri'ne ait keşif uçağını düşürmesi, dünya gündeminde "Türkiye'nin tepkisi ne olacak?" sorularını beraberinde getirmişti. İşte o analiz:

Suriye'nin dostları değil düşmanları..

Press TV tarafından yayımlanan mülakat sırasında yönelttiği, "Türkiye'nin savaş tehditleri ile birlikte dikkate alındığında Suriye'deki silahlı isyan bastırılırsa yabancı bir müdahale olur mu?" sorusuna "Bu şimdi var olan büyük tehlikedir" karşılığını veren Tarpley, İstanbul'da kısa bir süre önce yapılan "Suriye'nin Dostları" konferansı için "Gerçekte Suriye'nin düşmanları" konferansı nitelemesini yaptı.

Türkiye'nin parçalanmasına yol açar

Tarpley, Türkiye'nin Suriye'de "tampon bölge" kurmak gibi bir girişimde bulunabileceğini öne sürerken bunun "modern Türkiye'nin parçalanmasına yol açacak, büyük çapta bölgesel savaşa doğru dev bir adım olacağını" sandığını da söyledi.

http://haber.gazetevatan.com/kafalari-karistiran-yorum-turkiyeye-suriyeye-girerse/459978/1/Gundem
 
Mısır’da Müslüman Kardeşler zafer ilan etti
Mısır’da 30 yıllık baskıcı Mübarek rejiminden sonra Anayasa Mahkemesi’nin Meclisi iptal kararının gölgesinde gerçekleştirilen ilk özgür seçimlerin ikinci turunun resmi sonuçları açıklanmadan Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi zaferini yaptığı basın toplantısıyla açıkladı.
Mısır'da seçimin galibi: Mursi
Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçiminin kesin sonuçları açıklandı. Seçimi Müslüman Kardeşler'in adayı Muhammed Mursi kazandı. Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunu Muhammed Mursi'nin kazandığı açıklandı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu Başkanı Faruk Sultan, toplam 25 milyon 577 bin 511 oyun geçerli olduğu seçime katılım oranın yüzde 51,85 olarak gerçekleştiğini söyledi. Sultan, Muhammed Mursi'nin geçerli oyların yüzde 51,3'ünü alarak cumhurbaşkanı olduğunu açıkladı. Eski rejimin son başbakanı Ahmet Şefik ise yüzde 48,7 oranında oy alabildi.
Mısır-İsrail sınırında çatışma
İsrail Savunma Bakanlığı, Mısır-İsrail sınırını güçlendirmek amacıyla inşa edilen sivil binalara hafif silah ve tanksavar silahlarıyla ateş açıldığını, saldırıda bir işçinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrailli yetkililer, saldırıyı düzenleyenlerin ikisinin İsrailli askerlerin açtığı karşı ateş sonucu öldüğünü belirtti. Öldürülen iki kişinin Filistinli olduğu açıklandı.
‘Ortadoğu’da barış süreci ölüm döşeğinde’
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ortadoğu barış sürecinin ölüm döşeğinde olduğunu söyleyerek gelinen durumdan İsrail’i sorumlu tuttu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Yönetimi'ni "daha sert davranmakla" tehdit etti.
Netanyahu, Cumartesi günü ilan edilen ateşkese uyulmaz ve Gazze şeridindeki roket saldırıları devam ederse "daha sert davranacakları" uyarısında bulundu. Haftalık olağan kabine toplantısı açılışında konuşan Netanyahu, "Güney'deki durumla ilgili olarak İsrail ordusu bizi hedef alanlara karşı sert bir biçimde hareket etti ve gerektiği takdirde daha da sert davranabilir" dedi. 
 
Başbakan, "İsrail'in güneyinde yaşayanların güvenliğini ve huzurunu sağlamak için güce başvurmak politikamızdır" diye konuştu. Gazze'yi yöneten Hamas, İsrail ile Filistin arasında yaşanan çatışmaların ardından cumartesi, karşılıklı olması şartıyla, İsrail'le yapılacak bir ateşkes anlaşmasına hazır olduklarını açıklamıştı.
'Türkiye süper güç, bunda hiç şüphe yok'
İsrail'de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun kısa bir süre önce koalisyon hükümetine girmeye ikna ettiği Kadima Partisi lideri ve İsrail Başbakan yardımcısı Şaul Mofaz, herkesin, Türkiye'nin artık bölgesinde bir süper güç haline geldiğini anlaması gerektiğini söyledi.
Erdoğan: Yahudiler kardeşimizdir
Rio 20 Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nin düzenlendiği Rio Centro'daki zirve alanında Musevi asıllı iki ABD vatandaşıyla kısa bir sohbet eden Erdoğan, "Türkiye'deki Yahudileri kardeşimiz olarak görüyoruz" dedi.
Nükleer düğüm İstanbul'da çözülecek
AB temsilcisi Catherine Ashton, batı ile İran arasındaki nükleer görüşmelerin bir sonraki ayağının İstanbul'da yapılacağını duyurdu. 3 Temmuz'da yapılacak görüşmede müzakerelere devam edilip edilmeyeceğine karar verilecek.
Kürtlerin petrol ihalesi savaşlar çıkarabilir
IRAK Başbakanı Nuri El Maliki, ülkenin kuzeyindeki Kürt özerk yönetiminin, Bağdat’tan onay almaksızın ABD merkezli petrol devi ExxonMobil ile yaptığı sözleşmenin “savaşlar çıkarabileceğini” söyledi.
Komşuda korkulan olmadı
Yunanlar, Euro'ya bir şans daha verdi. 1.5 ay içerisinde ikinci kez seçime giden Yunanistan'da sandıktan Avrupa Birliği'ne verilen taahütleri yerine getirmekte kararlı olan Yeni Demokrasi Partisi çıktı. AB ve Euro taraftarları seçimi radikal sol parti SYRİZA'nın kazanacağından endişe ediyordu.
Komşuyu üçlü koalisyon yönetecek
Yunanistan'da hafta sonu yapılan seçimlerde birinci parti çıkan Yeni Demokrasi Partisi lideri Antonis Samaras, Demokratik Sol Parti ve PASOK'la koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaştıklarını açıkladı.
'ROJ TV'ye yayın izninde hata ettik'
Danimarka Başbakanı Helle Thörning Schmidt, terör örgütü PKK'nın yayın organı ROJ TV'ye yayın izni vermekle hata yaptıklarını kabul etti. Schmidt, "Yasa değişikliğiyle terör örgütlerinin yayın izni almalarını önleyeceğiz" dedi.
Paris'te Azeri-Ermeni görüşmesi
Azerbaycan Dışişleri Bakanları Elmar Memmedyarov ve Ermenistan mevkidaşı Eduard Nalbantyan bugün Fransa'nın başkenti Paris'te görüşecek. Görüşmede AGİT Minsk Grubu eş başkanları da hazır bulunacak. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmenin esas gündemi, Dağlık Karabağ probleminin çözümü adına eş başkanlardan ABD' nin teklif paketinin müzakere edilmesi.
AB, Türkiye'ye vizeyi kaldırmaya hazırlanıyor
Avrupa Birliği, geri kabul anlaşmasının Türkiye tarafından kabul edilmesi halinde vizesiz dolaşım hakkını yürürlüğe koyacak.  Bu çerçevede birliğe üye ülkelerin, Avrupa Komisyonu’na, Türkiye ile aşamalı olarak vizesiz dolaşımı sağlayacak müzakereleri başlatma yetkisini vermesi bekleniyor.
'Vizesiz AB'de ilk adım
AB ile Türkiye arasında vize muafiyeti için önemli bir adım atıldı. Brüksel'deki AB Daimi Temsilciler Komitesi toplantısında üye ülkelerin Türkiye ile yapılacak vize muafiyeti müzakerelerine itiraz etmediği bildirildi.
'Tarihi vize anlaşmasında' ilk imza
Avrupa Birliği ülkelerinin dün, vize muafiyeti müzakerelerini yürütmesi için AB Komisyonu'na yetki vermesinin ardından Türkiye bugün geri kabul anlaşmasını imzaladı. Diplomatik kaynaklar, bu süreçte devam edecek pazarlıklarla vizesiz Avrupa hedefinin 4-6 yıl içinde gerçekleştirilebileceğini ve nihai kararın alınmasında AB içinde oy çokluğu aranacağını belirtiyor.
ABD’li vekil Türk lobisinden 580 bin dolar almış
ABD Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Partili üyesi Jean Schmidt’in, Demokrat Parti’den rakibi David Krikorian ile giriştiği hukuk mücadelesinde hukuk firmalarına vermek üzere bir Türk lobi kuruluşundan 2009-2011 yılları arasında 582 bin 768 dolar aldığı ortaya çıktı.
Erdoğan'ın G-20'den sonraki durağı Brezilya
Meksika'nın tatil beldesi Los Cabos'ta dünyanın en güçlü 20 ekonomisinin liderlerini buluşturan G-20 zirvesi sonrası Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Kalkınma Programı toplantısına katılmak için Brezilya'ya gidecek. Erdoğan'a 6 bakanın eşlik edeceği Brezilya ziyaretinde, iki ülke arasındaki ticaret hacmini artırmaya yönelik anlaşmalar da imzalanacak.
40 dakikalık Suriye zirvesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Zirvedeki ikili temaslarına devam eden Erdoğan, programında öngörüldüğü şekilde ABD Başkanı Obama ile bir araya geldi.??30 dakika sürmesi planlanan görüşme Türkiye saati ile 22.15'te başladı ve yaklaşık 40 dakika sürdü.??Putin görüşmesinde olduğu gibi bu görüşmede de ağırlıklı gündem maddesinin Suriye olduğu bildirildi.
Erdoğan-Putin görüştü
Putin ve Erdoğan'ın TSİ 06.30'da zirvenin düzenlendiği kongre binasında  gerçekleşen görüşmesinde Suriye krizinin ele alındığı belirtiliyor. Görüşme, Putin yeniden Rusya Devlet Başkanı olduktan sonra Erdoğan ile gerçekleştirdiği ilk görüşme olması bakımından da önem taşıyor. Zirvede ayrıca füze kalkanı ve ikili ilişkilerin de ele alındığı aktarılıyor.
Erdoğan, Hollande ile görüştü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile görüştü. Görüşme Sarkozy döneminde kopma noktasına gelen Türkiye-Fransa ilişkileri için büyük önem taşıyor.
Sarkozy gitti yaptırım bitti
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Brezilya'da Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile görüşmesinin ardından, Nicholas Sarkozy döneminde, Ermeni soykırımı iddialarının reddinin suç sayılmasını öngören yasa nedeniyle Fransa'ya karşı kabul edilen yaptırımların gündemden düşürülmesi talimatı verdiğini söyledi.
Erdoğan: Şiddetten herkes sorumlu
100'den fazla devlet ve hükümet başkanına seslenen Erdoğan ''Çocukların katledildiği bir dünyada hiç kimse sorumluluktan kurtulamaz" dedi. Erdoğan şöyle devam etti: ''Yaşadığımız olumlu tecrübenin, başta bölge ülkeleri olmak üzere, dünyadaki hemen her ülke için örnek bir model olabileceğine inanıyoruz.
Erdoğan'dan G20 ülkelerine 'ekonomi' dersi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bizim tecrübemiz, güvenilir orta vadeli programların krizin etkilerini en aza indirmede ve istihdamı artırmada kilit önem taşıdığını ortaya koymuştur" dedi.
Dışişleri Bakanı Davutoğlu ABD'li mevkidaşı Clinton ile görüştü
Dışişleri kaynaklarından alınan bilgiye göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama ile salı günü gerçekleştirilecek görüşme öncesinde Davutoğlu ile Clinton, gündemdeki konulara ilişkin görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede, Suriye, Kafkaslar, terörle mücadele ve bölgesel gelişmeler gibi ana konuların ele alındığı öğrenildi.
Hristofyas: Telefonun ucunda bekliyorum
Kıbrıs sorununda çözümü başaramadıklarını ancak inatçı bir kişiliği bulunduğunu belirten Hristofyas, "Telefon ahizesinin ucunda sürekli beklemekteyim. Ne zaman Türkiye liderliği isterse hazırım. Benim farklı bir inadım var. Ben sabırla beklerim" dedi. Güney Kıbrıs’ta 2013 yılında cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi aday olmayacağı söylenen Hristofyas, “Çözüm umudu görürsem yeniden adaylığımı koyarım” vurgusu da yaptı.
"Ergenekon'un kuyruğu hâlâ Kıbrıs'ta"
Mehmet Ali Talat, Kıbrıs müzakerelerinde gelinen süreci ve adada yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Kıbrıs’ı da o anlayış yönetmiştir yıllarca, Türkiye’nin gelenler emir telkin ediliyordu. Hâlâ da öyle. 2004’ten 2009’a kadar bu anlayış kırılmıştı ama yine halk iradesiyle aynı anlayış iktidara gelmiştir. Bunun bir tek çözümü vardır. Usanmadan, bıkmadan halka inmektir.
'Türkiye seks köleliğinde transit ülke'
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın raporunda Türkiye'nin seks köleliği ve insan köleliğinde kaynak, hedef ve transit ülke olarak kullanıldığı vurgulandı. Raporla ilgili açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, 1865'de ABD'de ve diğer ülkelerde köleliğin yasaklanmasının dünya genelinde köleliğin sona erdiği anlamına gelmediğini söyledi.
Ülkemiz ve halkımız için daha iç açıcı bir Dünya gündeminde görüşmek umuduyla saygılarımızı sunarız.
Hits: 30498