Dünya 'dan Haberler 10
Geçen hafta boyunca başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere Başbakan ve Milli Savunma Bakanına kadar icra erkinden TSK’lerine gelen “cenge hazır olun” mesajları ne oluyoruz dedirdi. Bu mesajlardan Türkiye’nin Suriye ile aylardır devam eden didişmesinde siyasetin çıkmaz sokağa girdiğini ve Türkiye’nin Suriye’ye karşı dış politika seçeneklerinden kala kala Clausewitz’in ifadesi ile “siyasetin şiddet yöntemleri ile devamı” olan “savaş” seçeneğinin kaldığını mı anlamamız gerekiyor?
Umarız ki bu açıklamalar, sonuçları iyi hesap edilmiş analiz ve değerlendirmelere dayanmaktadır. Çünkü kontrollü bir kriz yönetiminde tarafların ipleri başkalarının elinde ise, bu adımlar her zaman daha büyük risklerin kaynağı olabilir. Bu nedenle eğer bu açıklamaların sonuçlarını tecrübe ederek bizi bekleyen risklerin ayırdına varacak olursak, yükselen Türkiye’yi bekleyenler ancak Türkiye üzerinden hesap yapanları sevindirecektir. Ceremesini ise, başta gençlerimiz olmak üzere halkımız çekecektir.
Münafıklık yapıp da sizleri karamsarlığa itmeyelim ama AKP’nin "Dış Politika Mimarı”ndan hafta sonunda öyle bir açılama geldi ki;“İbretlik”. Aynen paylaşalım; Dışişleri Bakanı Davutoğlu’na göre; “AK Parti aziz milletimizin tarihi yürüyüşünde küresel bir gücün doğuşunu, yeni bir nizam-ı âlem davasının misyonunu işaret eder''…
Gerçekten dış politikada işimiz Allah'a kalmış... Komşularımızla “sıfır sorun”la yola çıkıp “sıfır komşu”ya ulaşabilen ve durduk yere “savaş” naraları atan bir Türkiye’de çok söze ne hacet diyerek başlayalım geçen hafta Dünya’da neler olmuş...
Davutoğlu'ndan Nizam-ı Alem vurgusu
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''AK Parti siyasi şartlarda çıkmış konjonktürel bir hareket değil, aziz milletimizin tarihi yürüyüşünde bir küresel gücün doğuşunu, yeni bir nizam-ı âlem davasının misyonunu işaret eder'' dedi.
Çözüm süreci açık uçlu değil
İstanbul'da düzenlenen ikinci Suriye'nin Dostları Konferansı sona erdi. Konferans sonunda hazırlanan sonuç bildirgesi katılımcılar tarafından kabul edildi.
Annan Planı'na ilişkin şu ifadelere yer verildi:??"Bundan dolayı Suriye rejimi vaatleri ile değil fiiliyattaki uygulamaları ile muhakeme edilecektir. Annan'a verilen taahhütlerinin yerine getirilmesi için açılan fırsat penceresi açık uçlu değildir. “
"Suriye'nin Dostları'nın işi değil"
İstanbul'da dün düzenlenen
Suriye'nin Dostları Konferansı'na katılmayan
Rusya'dan, alınan karara tepki geldi. Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan
Rusya Dışişleri Bakanı
Sergey Lavrov, Annan Planı'nı değerlendirecek kurumun '
Suriye'nin Dostları' değil Birleşmiş Milletler Güvenlik konseyi olduğunu söyledi.
'Tepeden tırnağa silahlansalar da Esad yenilmez'
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye, Batılı ülkeler ve Arap Birliği'nin oluşturduğu "Suriye'nin Dostları" grubunun Suriye'de kanlı olayların durmasına engel olduğunu ileri sürdü. Lavrov, "Suriyeli muhalifler tepeden tırnağa kadar silahlansa da Esad rejimini yenemez" dedi.
Davutoğlu’ndan Rusya’ya: Sorumlu davranın
Davutoğlu, Portekiz Dışişleri Bakanı Paulo Portas ile ortak basın toplantısı düzenledi. Rus savaş gemisinin Montrö anlaşması çerçevesinde geçiş yaptığını belirten Davutoğlu, şunları söyledi: “Montrö ile belirlenmiş kurallar vardır. Uluslararası hukuka uygun geçişler yapılır. Annan Planı’nda yeni bir takvim ve uygulama planı yer aldı. Bu kritik dönemde herkesin sorumluluk için de davranması önemli.”
Suriye rejiminden İstanbul'daki zirveye sert tepki
Suriye yönetiminin yayın organı konumundaki El Baas gazetesinin birinci sayfasında yer alan başyazıda konferans, "daha fazla Suriyelinin öldürülmesinin yollarını aramaya, toplumu ve devleti sabote etmeye ve Suriye'yi zayıflatma genel amacına doğru hareket etmeye yönelik bölgesel ve uluslararası bir komplonun parçası" olarak nitelendirildi.
SUK: O kadar parayı ben aşiretten de toplarım
Suriye’deki krize çözüm arayışında diplomasinin sınırları zorlanırken kulislerde muhalifler arasında sabah saatlerinde yeşeren silahlandırma umudu öğleden sonra hayal kırıklığına dönüştü. Salondaki tartışmalardan kaçıp kuliste soluklanan muhalif Suriye Ulusal Konseyi üyesi Enis Elabadeh taleplerinin karşılanmadığından yakınıp “Zaten 75’ten fazla ülkenin bir araya geldiği bu kadar önemli bir zirveden uzlaşı çıkması çok zor” yorumunu yaptı. Elabadeh, üç talep sıraladı: “İnsani yardım ulaşması, uluslararası toplumun gözetiminde ve SUK’un kontrolünde bir fon oluşturulması ve Suriye halkına kendini savunma hakkı tanınması.” Elabadeh’in fon talebini iletmesinden sonra, toplantıda yaşanan ilginç bir diyalog kulise sızdı. Suriyeli bir muhalifin, salonda Britanya temsilcisinin SUK’a “500 bin sterlin verelim” talebini yinelemesi üzerine muhaliflerden “Bunu ben aile arasında bile toplarım” sesi yükseldi.
Suriyeli isyancılara maaş
Suriye Ulusal Konseyi (SUK) İstanbul'da düzenlenen Suriye'nin Dostları Toplantısı'nda saf değiştiren Suriyeli askerlere de maaş ödeneceğini açıkladı. İsyancılara ödenecek para ise Körfez ülkelerinden gelecek.
Ulusal Konsey'den Kürtler için düzenleme
Suriye Ulusal Konseyi, yeni hazırlanan Milli Sözleşme çerçevesinde Kürt halkının itiraz ettiği noktalarda ek düzenlemeler yaptı.
"Suriye, Irak'a benzemez!"
Suriye'deki durumun çeşitli çözüm yollarına ihtiyaç duyduğunu ifade eden Maliki, şöyle konuştu:??''Uluslararası toplum, BM Güvenlik Konseyi ve büyük ülkeler
Suriye'deki durumun başka yerlerdeki duruma benzemediğini dile getirmeye başladı.
Suriye yönetimini devirmek için güç kullanımına gelince,
Suriye'deki yönetim, güç kullanmakla kesinlikle devrilmez. Yönetimin devrilmesinin 2 yıl süreceğini söylemiştik. Aradan 1 yıl geçti. Yönetim yerinde duruyor ve devrilmeyecek, neden devrilmeyecek, sorun,
Suriye yönetimi tutunmaya çalışıyor ve direniyor. Muhaliflerde tutunmaya çalışıyor ve direniyor. Her iki taraf silahlı ve sorun devam edecek. Kan akmaya devam edecek. Biz Arap ve Müslümanlar olarak ateşi söndürmeye çalışmalıyız. Bu sorunu kuşatmamız gerekir. Sorun daha da büyüyebilir ve kötü etkileri olacak.''
"Bosna'da olduğu gibi gecikilmemeli"
Davutoğlu,
Bosna'da uluslararası camianın çok yavaş davrandığını vurgulayarak, şunları kaydetti: ''Birçok inisiyatif vardı. Ama gerçek anlamda bir eylem yoktu ya da eylemin etkinliği yeterli değildi. Bu nedenle 250 bin kişi hayatını kaybetti ve 3 yıl sürdü. Suriye'de uluslararası camia,
Bosna'da olduğu gibi gecikmemelidir.” Bu nedenle Kofi Annan'ın görevi, aslında yeni bir girişim değil, yeni bir arabuluculuk çabası değil. Yani bu açıdan Suriye rejimine zaman kazandıracak gibi düşünülmemeli.
Clinton: Oturup bekleyecek değiliz
Clinton, ABD yönetimi,
Suriye'deki krizi önlemeye yönelik askeri müdahale seçeneklerini göz önünde bulundurmayı reddettiğini bildirse bile dünyada kimsenin "oturup daha fazla bekleyemeyeceği”nin altını çizdi
Suriye’ye BM gücü gidecek
Suriye’de ateşkes için belirlenen 10 Nisan tarihine az bir süre kalmasına rağmen çatışmalar dinmiş değil. Ateşkesin uygulamaya konmasından sonra ülkeye askerlerden oluşan bir BM gücünün gönderilmesi planlanıyor. Birleşmiş Milletler ile Arap Birliği’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Suriye’de ateşkesin 10 Nisan Salı günü yerel saatle sabah 6:00’da başlayacağını söyledi. Annan, “Suriye yönetimi bu talebi onaylamıştır. Şam yönetimini yükümlülüğünü yerine getirmeye çağırıyorum” dedi.
Annan Türkiye'den asker istemedi
Dışişleri kaynakları, BM ve Arap Birliği Suriye özel temsilcisi Kofi Annan'ın Türkiye'den asker istemediğini açıkladı. Ancak Dışişleri Bakanlığı'ndan şimdiye kadar bu konuda resmi bir açıklama yapılmadı.
İran ateş püskürdü
İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İstanbul'da yapılan "
Suriye'nin Dostları" toplantısını "
Suriye'nin Düşmanları" olarak tanımladı.
Laricani, genel kurulda İstanbul'da yapılan konferansın
İsrail'e yeni bir nefes aldırmak için yapıldığını öne sürerken diğer ülkelerdeki diktatörlüğe sessiz kalındığına dikkat çekti. "Annan, planını uygulamaya geçirmek için çaba ederken, İstanbul'dan başka sesler yükseliyor. Demek ki bu ülkelerin meselesi
Suriye'de reformlar değil. Türkiye emperyalizmin taşeronu oldu."
'Türkiye Suriye'ye savaş ilan etti'
BM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, gözlemcilerin yerleştirilmesi planına hazırlık için bir BM heyetinin 48 saat içinde Suriye'ye gideceğini açıkladı. Suriye'nin BM'deki temsilcisi Beşşar Caferi ise, Türkiye'nin Suriye'ye savaş ilan ettiğini ileri sürdü.
Esad tarih verdi: 10 Nisan
Suriye hükümetinin, BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan'a 10 Nisan'a kadar askerlerini geri çekmeye söz verdiği bildirildi. BM-Arap Birliği Özel Temsilcisi Kofi Annan, Suriye'ye ilişkin 6 maddelik barış planının uygulanmasıyla ilgili olarak BMGK'ya video konferans yoluyla bilgi verdi.
İran nükleer faaliyetlerine devam edecek
İran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndaki (UAEK) Temsilcisi Ali Asker Sultaniye Fox News'e yaptığı açıklamada, ülkesinin nükleer enerji üretme ve uranyum zenginleştirme işlemini askıya almayacağını söyledi. UAEK ile birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Sultaniye, "Kapımızı çalıp aynı zamanda askeri tesislerimizi incelemek isteyen ülkelere izin vermemiz mümkün değil" dedi.
'Türkiye'nin ev sahipliğiyle ilgilenmiyoruz'
Bağımsız Etemaad gazetesine açıklama yapan İran Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi, Türkiye'nin müzakerelere ev sahipliği yapmasını istemediklerini söyledi. Burucerdi, "İranlı yetkililer, Türkiye'nin ev sahipliğiyle ilgilenmiyor" dedi.
Dürüst olun ipe un sermeyin
İran ve Suriye’yi sert sözlerle eleştiren Erdoğan şöyle konuştu: “Bu toplantının
İstanbul’da yapılıp yapılmaması bize herhangi bir prestij kazandıracak bir konu değil, böyle bir prestijin de biz peşinde değiliz. Burada
İran kazanır. Niye? Çünkü adil yaklaşım sergileyebilecek burada bir pozisyon ortaya koyarız da onun için. Fakat şu anda ortada dolaşan teklif Şam veya
Bağdat ipe un sermektir. Bu iş olmasın demektir. Çünkü karşı tarafın Şam’a
Bağdat’a gelmeyeceğini biliyor, kalkıp ‘bak biz Şam’ı da
Bağdat’ı da önerdik’ diyecek. Dürüst olmak lazım. Dürüst olunmadığı için dünyada sürekli olarak itibar kaybına devam etmektedirler. Bu diplomasinin dili değildir. Bu başka bir dildir. O da bana yakışmaz.
İran'la nükleer müzakere krizi
İran'ın, 5 artı 1 ülkeleriyle yapmayı planladığı nükleer müzakerelerin İstanbul'da yapılacağını doğruladığı duyuruldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise müzakerelerin İstanbul'da yapılacağının henüz teyit edilmediğini açıkladı.
Irak 2003'ten beri böylesini görmedi!
Irak'ta, aralarında sivil, polis ve askerlerin bulunduğu 112 sivilin hayatını kaybettiği Mart ayı, 2003'teki Amerikan işgalinden bu yana en az ölümün yaşandığı ay oldu.
Katar el Haşimi'yi Bağdat'a vermiyor
Katar'ın Dış İlişkilerden Sorumlu Devlet Bakanı Halid el Attiye,
Irak'ın el Haşimi'nin iade talebiyle ilgili düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, diplomatik normların ve el Haşimi'nin görevinin, Katar'ın
Irak Devlet Başkanı Yardımcısını iade etmesine engel olduğunu söyleyerek, "El Haşimi devlet başkanı yardımcısı sıfatıyla geldi. Görevinden alınmadı ve cezaya çarptırılmadı" dedi.
Kuzey Irak petrol ihracatını durdurdu
Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimiyle Bağdat'taki merkezi hükümet arasında petrol krizi yaşanıyor. Bölgesel yönetim ödemelerdeki sorun nedeniyle petrol ihracatını durdurduğunu açıkladı. Bölgesel yönetim her gün 50 bin varil petrol ihraç etmesine rağmen geçen mayıs ayından bu yana Bağdat'ın ödeme yapmadığını belirtiyor. Bağdat ise bölgesel yönetimin kararına tepkili.
Barzani-Biden görüşmesinde Obama sürprizi
ABD Başkan yardımcısı Joe Biden ile Kürt lider Mesud Barzani arasında yapılması planlanan görüşmeye ABD Başkanı Barack Obama da katıldı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan Obama ve Başkan yardımcısı Biden, ABD'nin, federal, demokratik ve birleşik Irak'la stratejik ortaklığı bağlamında", Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetim ve Kürt halkıyla yakın ve tarihi ilişkilerine olan bağlılıklarını yeniden teyit ettiği belirtildi.
Müslüman Kardeşler'in kararı Mısır'ı böldü
Mısır'da Müslüman Kardeşler, tarihinin en ciddi bölünmesiyle karşı karşıya. Örgüt'ün, daha önceki sözünden vazgeçerek başkan yardımcısı Hayrat Şatır’ı cumhurbaşkanlığına aday göstermesi Müslüman Kardeşler'i sarstı. Tepkili pek çok üye Örgüt'ten ayrılıyor.
Mısır'da anayasa kaosu
Mısır'da yeterli temsil hakkı verilmediği gerekçesiyle daha önce sol, liberal parti temsilcileri ile kanun gereği meclis dışından komisyona katılacak olan STK temsilcileri komisyona katılmama kararı almışlardı. Ezher Şeyhi Ahmet Tayyib'in ardından komisyonun Hristiyan temsilcileri aynı gerekçeyle komisyonla çalışmama kararı alınca kriz ciddi bir boyut kazandı. Son olarak Kıpti
Mısır'da
Kıpti Kilisesi temsilcileri de komisyonu terk etti. Tüm bu yaşananlardan sonrasında komisyonun işlevsiz hale gelmesinden korkuluyor.
50 yıl sonra gelen zafer
Myanmar’ın demokrasi yanlısı lideri Aung Suu Kyi, yapılan seçimlerde elde ettiği başarıyla 50 yıllık askeri cunta yönetimine karşı en büyük demokrasi zaferini kazandı. Suu Kyi’nin Ulusal Demokrasi Birliği (UDB) partisi, seçimlerde aday gösterdiği 45 kişiden sadece bir tanesini parlamentoya sokmayı başaramadı. UDB’nin elde ettiği zafer siyasi suçlulara parlamento yolunu açarken, tarihi seçimler sonrasında Batı’nın Myanmar’a yönelik yaptırımlarını da yakın zamanda kaldırması bekleniyor.
İsrail'e 'Azerbaycan' hava üssü
Foreign Policy dergisinin internet sitesinde, "İran'la savaş Kafkaslar'dan mı başlayacak?" başlıklı makalede, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in İran'ın kuzey sınırına yakın bir bölgede İsrail'e bir hava üssü verdiği belirtildi.
Anadolu Kartalı’nda ‘Akdeniz’ misillemesi
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) en seçkin tatbikatlarından biri olan Anadolu Kartalı Tatbikatı başladı
13 Nisan’a kadar sürecek tatbikatın icra sahası bu yıl sürpriz bir şekilde genişletildi. Daha önce sadece Orta Anadolu semalarında gerçekleşen ve
Konya 3. Ana Jet Üssü’ndeki muharip unsurlarının yanı sıra
İncirlik Hava Üssü’ndeki
NATO unsurlarının katılımıyla gerçekleşen
tatbikat, bu yıl Orta Anadolu’nun yanı sıra tarihinde ilk kez
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı unsurlarının da katılımıyla
Akdeniz’de de icra edilecek.
Yeni Kürecikler açılacak
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın diplomatlarına eğitim verildiği Diplomasi Akademisi Türkiye Direktörü Soner Çağaptay, Hürriyet’e yaptığı açıklamada, NATO’nun füze kalkanı kapsamında Türkiye’ye 7 ila 11 yeni tesis kurulacağını ve Malatya Kürecik dışında kesinlikle başka bölgelerin daha bulunacağını açıkladı.
107 milyar Euro'luk tıraş yarım kaldı!
Bu anlaşma ile KKTC'nin kaderi değişebilir!
Akdeniz'de Doğalgaz savaşlarında son perde!
Doğu Akdeniz'de krize neden olan Rum kesiminin sondaj çalışmalarına karşılık veren KKTC'de, karadan sondaj çalışmalarının son adımına geldi. Çalışmada kullanılacak malzemeler Girne Limanı'na ulaştı. Uluslararası Kriz Grubu ise hazırladığı rapor ile doğalgaz arama konusuyla ilgili çözüme yönelik 3 öneri sundu. Raporda çözüm için 3 öneri de var. Bu öneriler şöyle sıralanıyor:
· Rumlar doğalgazdan elde edecekleri karın yüzde 20'sini Kıbrıslı Türklere, Kıbrıslı Türkler de adanın kuzeyinde doğalgaz bulurlarsa karlarının yüzde 20'sini Rumlara vereceklerini şimdiden ilan etsin. Kar paylaşımı için BM himayesinde bir mekanizma oluşturulsun.
· Kıbrıslı Rumlar ve Türkler sadece enerji konuları ile sorumlu bir danışma heyeti kursun.
· İki taraf da resmi açıklamalarla adanın tekrar birleşmesi için taahhütte bulunsun.
BM’den Kıbrıs için 4 senaryo
Kıbrıs’ta 3 yıldan uzun süredir devam eden müzakerelerin son aşamaya gelmesinin ardından BM’nin 4 farklı senaryo üzerinde çalıştığı bildirildi.
· Rumların AB dönem başkanlığına kadar sürede müzakerelerde bir ilerleme olmazsa, ne yapılacağına BM Güvenlik Konseyi karar versin.
· Kıbrıs Rum yönetiminde Şubat 2013’te başkanlık seçimleri yapılacak. Rumların AB dönem başkanlığının sona ermesiyle, müzakerelerde ilerlemeye bakılmadan 2013 başında garantör ülkeler Türkiye,
Yunanistan ve İngiltere’nin de katılımıyla uluslararası konferans çağrısı yapılsın.
· Müzakere süreci Rumların AB dönem başkanlığıyla kopmasın, çoklu konferans şartları sağlanıncaya kadar bugünkü şekliyle devam etsin. ?
· Kıbrıs’ta devam eden müzakerelerde çıkmaz ilan edilsin, ancak sorunu çözme çabaları sona ermeden müzakereler farklı koşullarda yeniden başlasın.
Bağış'a karşı soykırımı inkar davası açılamadı
Zürih Başsavcılığı'nca Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış hakkında başlatılan ön soruşturmadan takipsizlik kararı çıktı.
'Batılı gözüyle Osmanlı' alarmı
Yanındaki açıklamada, Osmanlı ordusununun Viyana'dan ayrılmasından sonra birçok ressamın Kur'an-ı Kerim'i tuvalet kağıdı şeklinde resmettiği ifadesi yer alan tablo, Hollanda'daki Risjks Müzesi'nde sergileniyor. Türkiye - Hollanda ilişkilerinin 400. yılı nedeniyle açılan Osmanlı sergisindeki bu tablo gurbetçilerin tepkisini çekince, Lahey'deki Türk Büyükelçiliği alarma geçti.
AB'den Türklere vize kolaylığı geliyor
AB Komisyonu, 26 Nisan'daki toplantı öncesi Türklere getirilecek 'vize kolaylığı'nın çerçevesini belirledi. İşadamı, sanatçı, sporcuya 5 yıllık vize yolda. Ücret 65'ten 35 Euro'ya iniyor.
BM'den ürküten açıklama
BM Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Dairesi, dünyada 2,4 milyon kişinin insan kaçakçılığının kurbanı olduğunu, bunların yüzde 80’inin seks kölesi olarak kullanıldığını bildirdi.
Erdoğan, Çin ile stratejik ortaklığı pekiştirecek; Uygurlar köprü olacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8-11 Nisan günlerinde başbakan sıfatıyla Çin'e yapacağı resmi ziyareti, iki ülke arasında en hassas konu olan Uygur Türklerinin yoğun yaşadığı Şincan (Xinjiang) Uygur Özerk Bölgesi'nden başladı.
Suriye’de ateşkes için son tarihin 12 Nisan sabahı, Şam saatiyle 06.00 olduğunu söyleyerek hem Suriye hem de Muhalifleri uyaran Kofi Anan durumun ciddiyetini ortaya koyarken, Türkiye’nin “Nizam-ı Âlem” yolunda attığı adımları bağlamında önümüzdeki hafta gözümüz kulağımız Çin’de olacak.
Ancak bir taraftan Suriye’deki gelişmeler ve bir taraftan da İran ile 5 artı 1 ülkeleri arasında planlanan nükleer müzakereler bölgemizde ilişkileri bir kırılma noktasına doğru hızla tırmandırıyor. Yine de Dünya gündeminde ülkemiz ve halkımız için daha iç açıcı gelişmelerle görüşmek üzere umuduyla saygılarımızı sunuyoruz.
Hits: 24678