Dünya 'dan Haberler 6

~ 12.03.2012, Ali ER ~

Manşetlerde yer almasa da geçen haftanın en önemli gelişmesi Avrupa Parlamentosu(AP) cephesinden geldi. AP ilk defa bir raporunda ‘laik ordunun’ garanti altına alınması gerektiğine vurgu yaptı. Anlaşılan bir taraftan “dindar gençlik”, bir taraftan da “4+4+4” projesi tartışmaları sonunda AP’nin dahi sabrını taşırdı. Türkiye’de adım adım uygulamaya sokulan çağdaş toplumu Batı değerlerinden uzaklaştırma politikaları Batı’nın da dikkatini çekmeye başladı. Artık mızrak çuvala girmiyor.

Milliyet Gazetesi Yazarlarından Kadri Gürsel ve Semih İdiz de köşelerinde Türkiye’nin dışarıdan görünüşünü çok önemli tespitlerle ortaya koyuyorlar.
Dünya kadınlar gününde CHP Milletvekili Sayın Şafak Pavey’in tüm dünyada savunmasız topluluklar, mülteciler ve engellilerin hakları için yaptığı çalışmalar dolayısıyla ABD’de her yıl verilen "Cesaret Simgesi Kadınlar" Ödülü'nü alması ise çağdaş Türkiye adına yüreklere su serpti.
Güvenlik NATO’dan, ‘ekmek’ Ortadoğu’dan/ Kadri Gürsel
Bu sene NATO iki ülkede tanıtım kampanyası düzenliyor. Bu ülkelerden biri Türkiye... Kampanyanın vesilesi, Türkiye’nin NATO üyeliğinin altmışıncı sene-i devriyesi. Bu kampanyaya ihtiyaç duyulmasının nedeni ise NATO’ya desteğin Türkiye’de AB ve ABD’deki vasatın çok altında kalması...
Ortadoğu’da imajı pek de olumlu olmayan Batı İttifakı’yla kol kola görünmenin AKP ve onu destekleyen muhafazakâr sermaye açısından riskli yönleri olur mu, olmaz mı?
Türkiye’nin utangaç NATO üyesi rolünü oynaması biraz da bu yüzden mi acaba?
Kürecik radarı İran’a karşı iken, “Değildir” demek...
Verilerin İsrail ile paylaşılmasına teknik olarak hiçbir engel yok iken, öyle değilmiş gibi yapmak...
Güvenlik NATO’dan, “ekmek” Ortadoğu’dan olunca siz ne yapardınız? http://dunya.milliyet.com.tr/guvenlik-nato-dan-ekmek-ortadogu-dan/dunya/dunyayazardetay/05.03.2012/1511262/default.htm
İsrail-Azerbaycan ilişkileri gelişiyor / Semih İdiz
Türk-İsrail ilişkilerinde gelinen nokta iki ülke için stratejik zemin kaybına yol açtı. Türkiye sadece Ortadoğu sorununa çözüm arayışlarında rol oynama şansını değil, önemli bir bölgesel arabulucu olma şansını da yitirdi. 
Ankara’nın, örneğin Filistinliler arası uzlaşma çabalarında bile “kilit arabulucu” değil, “yardımcı unsur” olduğunu gördük. Başrol ise, yaşadığı tüm iç karışıklıklara rağmen, yine Mısır’a kaldı. 
İsrail de Türkiye’yi kaybetmekle en önemli bölgesel ilişkisini yitirdi. İsrailli stratejistler bunun ciddi bir kayıp olduğunu hâlâ vurguluyorlar. Ancak Mavi Marmara olayı çözülmeden durumun düzeleceği yok.
Bizce AKP iktidarının basit hesabı, zamanla İsrail’den uzaklaşarak Müslüman Arap ülkelerine yakınlaşmak ve bu ülkelerle bir “birlik” görüntüsü veren ilişkiler geliştirmekti. Oysa bugün Suriye ile neredeyse savaşma noktasına geldik. Irak ile ilişkilerimiz ise “limonileşirken” İran ile ilişkiler de Suriye ve füze kalkanı nedeniyle son derece hassas bir aşamadan geçiyor.
Yaşadıklarınız herkese örnek
CHP Milletvekili Şafak Pavey, ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama ile ABD Dışişleri Bakanı, eski First Lady Hillary Clinton’ın da katıldığı bir törende ABD’den Uluslararası Cesur Kadın Ödülü aldı.
Obama, Pavey’i takdim ederken, “O, hayatını basit bir mottoya göre yaşıyor: Yaşadığın her deneyim, başkalarına bir örnektir” dedi. Clinton, Pavey’i politikaya atılma cesaretinden dolayı kutladı. Pavey ise “Bu ödülü Türkiye’nin bütün cesur kadınları adına alıyorum” dedi. 
Avrupa Parlamentosu’ndan laik ordu vurgusu
AP’nin, ilk defa bir raporunda ‘laik ordunun’ garanti altına alınması gerektiğini yazması dikkat çekti. Asker-sivil ilişkisini Türkiye’yle ilgili her raporunda masaya yatıran Avrupa Parlamentosu (AP), geleneksel olarak yaptığı vurguların dışına çıkarak ordunun yapısına da değindi. 1 Mart’ta AP Dışişleri Komisyonu’nda oylanan Türkiye raporunun, 29 Mart’ta Genel Kurul onayına sunulacak son halinde, “ordunun laik bütünlüğünün ve operasyonel yeteneğinin” garanti altına alınması gerektiğinin altı çizildi.
 
Putin kazandı, kadınlar konuştu
Kazananın baştan belli olduğu devlet başkanlığı seçimleri için dünyanın yüzölçümü en büyük ülkesi Rusya’da yaklaşık 110 milyon kişi sandık başına gitti. 2000-2008 arası devlet başkanlığı yapan Başbakan Vladimir Putin anayasa gereği üçüncü kez seçilemediği için dönemin başbakanı Dmitriy Medvedev’e devretmek zorunda kaldığı koltuğunu devraldı. İlk sonuçlara göre Putin oyların yüzde 64’ünü aldı. En büyük rakibi Komünist Gennadi Züganov’un oyu ise yüzde 17’de kaldı. Putin’in diğer rakipleri, bağımsız aday, işadamı Mikhail Prokhorov yüzde 7, aşırı milliyetçi siyasetçi Vladimir Jirinovski yüzde 6.5 ve parlamentonun üst kanadının eski başkanı, merkez sol Adil Rusya partisi adına yarışan Sergey Mironov ise yüzde 4 oy topladı.
Putin’in zaferine AGİT gölgesi: Hileli ve çarpık
Rusya’da Vladimir Putin’i dört yıl aradan sonra tekrar devlet başkanlığı koltuğuna oturtan seçimlerde AGİT hile yapıldığını açıkladı.
Suriye'den kaçış
Suriye'de çatışmalar devam ederken, sivillerin yaşadığı güçlükler de devam ediyor. Son olarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği, yaklaşık 2 bin Suriyeli'nin Lübnan sınırından geçtiğini açıkladı. http://www.haberturk.com/dunya/haber/721619-suriyeden-kacis  
Annan 10 Mart'ta Şam'da
Suriye'deki ilk görevinde Annan'a eski Filistin Dışişleri Bakanı Nasır el Kidva'nın eşlik ediyor.
Annan: Askeri operasyon durumu kötüleştirir
İnsani yardımların Suriye halkına ulaştırılması gerektiğini belirten Annan, Suriye'de çözüm konusunda diplomatik yolların önemine işaret ederek, sorunun diplomatik yoldan çözülmesi gerektiğini vurguladı. Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el Arabi de, Suriye konusunda diplomatik çözüm yollarının tükenmediğine dikkati çekerek, Suriye'nin Libya gibi olmasını kimsenin istemediğini ifade etti. http://www.hurriyet.com.tr/planet/20081460.asp
Suriyeli muhaliflerden Annan’a olumsuz yanıt
Suriye lideri Beşar Esad’ı ve rejim karşıtlarını, savaşmayı bırakıp diyalog başlatmaya, çözümü siyasette aramaya davet eden Annan’ın bu teklifi muhalifleri kızdırdı. Esad karşıtları, rejimin, bütün uzlaşma yollarını imkânsız hale getirdiğini söylerken, Humuslu bir muhalif, "Tanklar ve keskin nişancılar kadınlarımızı, çocuklarımızı öldürürken, birçok yerin dünyayla irtibatı kesilmişken, bütün diyalog çağrılarını reddediyoruz”  dedi.
Annan: Suriye'de şiddetin durması zor
Kofi Annan, Esad ile ikinci görüşmesinin ardından iyimser olduğunu söyledi. Ancak Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği temsilcisi, kan dökülmesinin önüne geçmenin zor olacağını kabul etti. "Zor olacak ama ümidimiz var" dedi. Esad ile görüşmeden önce, Suriye müftüsü ve Hıristiyan din adamlarıyla biraya gelen Annan, Şam'daki temaslarıyla, ateşkes ve çatışma bölgelerine uluslararası örgütlerin yardım ulaştırmasını sağlamayı amaçlıyordu. Beşşar Esad, terörist gruplar ülkede faaliyet gösterdiği sürece siyasi diyalog olmaz" demişti.
Erdoğan’dan insani yardım koridoru çağrısı
Erdoğan, başta Humus olmak üzere insani yardımların Suriye halkına ulaştırılması için şunları söyledi: “Artık daha fazla vakit yitirmeden,  Arap Birliği planı uygulamaya konulmalıdır. Buradan Beşar Esad’a bir kez daha hatırlatıyorum: Babasının yaptıklarının hesabı, bu dünyada sorulmadı, ama er ya da geç, bu yapılanların, bu zulmün, bu katliamın hesabı oğul Esad’dan sorulacak”
Türkiye ve Hollanda'dan Suriye'ye tam destek
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hollanda Dışişleri Bakanı ile ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede başta Suriye olmak üzere İran ve Orta Doğu'ya ilişkin gelişmelerin ele alındığını ifade eden Rosenthal, "Türkiye'nin Suriye girişimlerini pozitif buluyoruz. Türkiye'nin Suriyeli muhaliflere verdiği desteği bizde destekliyoruz. Hollanda'nın Suriye'ye yönelik insani yardımları devam edecek" açıklamasında bulundu.
'Gerekirse Suriye'ye müdahale ederiz'
ABD Senato Komisyonu'nda konuşan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Suriye rejimine karşı güçlü bir muhalefetin olmadığına dikkat çekti ve ekledi: "Ancak bu durum asla yanlış anlaşılmamalı. Esad rejimi son bulacak."  Panetta gerekirse Suriye'ye "askeri müdahale" yapılacağını da söyledi. http://www.ntvmsnbc.com/id/25328409/
Yoğun Suriye trafiği baş döndürecek
Suriye’de baharla birlikte Beşşar Esad yönetimine baskılar artıyor. Öncü rol oynamak isteyen Türkiye de Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun deyişiyle kritik bir trafiğe hazırlanıyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 28 Mart’taki İran ziyareti, bir gün sonra Arap Birliği zirvesi, nisan başında İstanbul konferansı Suriye’nin geleceği açısından önemli kararlara sahne olacak.
Davutoğlu, İran ile görüş ayrılığını da şöyle anlattı: “Onlar hâlâ Esad denetiminde reform yapılsın diyorlar. Bizim ise güvenimiz kalmadı. ‘Esad yetkilerini devretsin’ diyoruz.
İran ve Rusya bizim Suriye konusundaki tutumumuzu çok iyi biliyor. İkisi de ‘Esad zorlanır ama sonra kontrol altına alır’ diye bekliyordu. Esad’ın arkasında geçen temmuz ayındaki kadar durmuyor, artık alternatif soruyorlar. İki ülkede de Esad sonrası için kaygılar başladı.”
Abdullah Gül: Dış güçlerin müdahalesi istismara açık
 Suriye’deki baskıcı rejimin devam etmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Gül, ”Halkın meşru taleplerine karşı orduyu kullanmak, silah kullanmak ve kan dökülmesi artık ülke içi problem olmaktan çıkar ve uluslararası, dünyanın problemi haline gelir. Bugün böyle olmuştur” diye konuştu. Gül ”Bölgenin dışındaki güçlerin, bölgeye gelmesini doğru bulmuyoruz. Onu ifade etmek istiyorum.  İstismara çok açıktır ve bunlarla ilgili çok şey söz konusu olacaktır. Bölgenin kendisinin bunu üstlenmesi daha doğru olacaktır” ifadelerini kullandı.
Esad'ı bırakıp muhaliflere katıldı
Suriye Petrol ve Madeni Zenginlikler Bakan yardımcısı Abdo Hüsamettin, video paylaşım sitesi YouTube'da yayınladığı bir videoyla muhaliflere katıldığını açıkladı. http://www.ntvmsnbc.com/id/25328502/
Teröristlerle savaşmaya devam edeceğiz’
 Esad resmi haber ajansına yaptığı açıklamada “Geçmişte yabancı oyunlarını bertaraf eden Suriye halkı ülkelerini savunma ve yeni bir Suriye yaratmak için isteklerini kanıtladı. Reformları destekleyecekler ve teröristlerle savaşacaklar” dedi.
''ABD her zaman İsrail'in arkasını kollayacak''
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Beyaz Saray'da ABD başkanı Barack Obama ile görüşmesi başladı. Görüşmede Obama, İsrail ile İran konusunda sürekli işbirliği içerisinde olduklarını söyledi. İran'ın nükleer silah edinmesinin "kabul edilemez" olduğunu söyleyen Obama, ancak ABD'nin bu konuda tüm kapıları açık tuttuğunu ifade etti. Obama ayrıca "ABD her zaman İsrail'in arkasını kollayacak" dedi.
Obama: Askeri operasyon kolay değil
Obama, Suriye'deki kriz konusunda ''basit bir çözümün'' olmadığını söyledi. Obama, Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında, Suriye'deki şiddetten ''üzüntü duyduğunu'' ancak ABD'nin tek taraflı askeri müdahalede bulunmayacağını belirtti.
"Obama güzel konuştu"
Obama'nın ''diplomasiyle öncelik verileceği ve İran'a karşı savaşı düşünmediği'' yönündeki ifadelerini değerlendiren Hamaney, ''Bu söz, güzel bir söz ve kuruntudan, yanılmadan kurtulmayı gösteriyor. Ancak ABD Başkanı konuşmasının devamında demiş ki, 'yaptırımlarla İran halkını dize getirmek istiyoruz'. Onun konuşmasındaki bu kısım ise kuruntunun devam ettiğini gösteriyor'' diye konuştu.
'İsrail'in İran'a saldırması muhtemel''
ABD'yi ziyaret eden İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştükten sonra gazetecilere açıklama yapan ABD Senatosu Silahlı Kuvvetler Komitesi Başkanı Senatör Carl Levin, Tahran yönetiminin uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması ve nükleer programının teftiş edilmesine izin vermesi yönündeki uluslararası taleplere uymaması durumunda, İran'a bir İsrail saldırısının muhtemel olduğunu düşündüğünü ifade etti.
"Suriyeli muhalifler Libya'da eğitiliyor"
Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, ülkesinin, hükümet yetkililerinin desteğiyle Libya'da "Suriyeli devrimciler için özel bir eğitim merkezi" kurulduğu bilgisini aldığını söyledi. http://www.haberturk.com/dunya/haber/722817-suriyeli-muhalifler-libyada-egitiliyor
Çin, Suriye'deki ateşkes planına destek arıyor
Çin, Suriye’deki çatışmaları sona erdirmek için hazırladığı ateşkes planı hakkında bilgi vermek amacıyla Suudi Arabistan, Mısır ve Fransa’ya bir temsilci gönderiyor.
Arap alemine ışık tuttunuz
Başkent Tunus’taki Kartaca Sarayı’nda, mevkidaşı Munsif Merzuki’yle başbaşa görüşen Gül, Tunus Ulusal Kurucu Meclisi’ne de hitap etti. “Heyecan duyuyorum çünkü sizler tarih yazmıyor, yapıyorsunuz” diyen Gül şunları söyledi: “Sizler sadece Tunus’un değil tüm Arap aleminin istikbaline ışık tutacak bir fener oldunuz.”
İran'la İstanbul'daki nükleer zirve nisan ayında
Türkiye-İran-Azerbaycan üçlü zirvesine katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Nahçivan'daki toplantının ardından uçakta, "İran'ın nükleer programı, Suriye, Rusya ile ilişkiler ve İsrail" konusundaki sorularımızı yanıtladı. Davutoğlu, şu mesajları verdi: İran'la P5+1 (ülkeleri) arasında müzakereler ne zaman başlayacak? İran, "Gecikmeden müzakerelere başlayalım" diyor. Kısa süre önce İran'da seçim vardı. Şimdi uzun Nevruz tatili var. Müzakerelerin Nisan ayı başında olması mümkün.
UAEK'dan İran'a 'ciddi diyalog' çağrısı
Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'na hitaben yapılan açıklamada, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin, Tahran yönetiminin, Birleşmiş Milletler denetçileriyle tam bir işbirliği içine girmesi ve Parçin Askerî Üssü'nün denetlenmesine izin verilmesi gerektiğini söyledi.
Hamas: İsrail’le çatışmaya girmeyiz
Gazze'de yönetimi elinde bulunduran Filistinli Hamas grubu, İsrail'le çatışmaya girmesi halinde İran'a yardımcı olacağı yolundaki iddiayı yalanladı. İsrail basını, İsrail'in İran'ın nükleer tesislerine saldırı düzenlemesi halinde Gazze'den Hamas'ın, Lübnan'dan da Hizbullah'ın roket saldırılarıyla misilleme yapabileceğini öne sürüyor. http://proje.hurriyet.com.tr/bbcnews/bbcviewEkonet.aspx?HaberID=15997002&habertip=planet
Gazze'de kanlı sabah: 2 ölü
İsrail yine Gazze’yi vurdu. Saldırıda biri çocuk, 2 Filistinli yaşamını yitirdi. İsrail’in Gazze’ye yönelik üç gündür devam eden saldırılarında, 16 Filistinli hayatını kaybetti.
'Haşimi Irak'tan kaçacak' iddiası
Irak İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı yardımcısı Tarık El Haşimi'nin ülkeden "kaçacağına dair" istihbarat aldıklarını ve yargılanmak üzere yetkililere teslim edilmesi gerektiğini belirtti.
Haşimi: Kürt yönetimi geri adım atmayacaktır
“Kürt yönetimi beni savunacak ve bu konuda geri adım atmayacaktır” diyen Haşimi, “Irak İçişleri Bakanlığı, Kürt tarafından benim teslim edilmemi istemesi Bağdat'ta yapılacak olan Arap zirvesinin başarılı olmasını engelleyecektir. Bu talep, Irak'taki siyasi durum ve ulusal uzlaşı gerçeği hakkında olumsuz sinyaller verecektir” ifadesini kullandı. http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1080971&CategoryID=81
İkinci AK Parti Libya'ya
Libya Müslüman Kardeşler hareketi, onlarca yıl sonra siyasi parti kurdu. Müslüman Kardeşler, Adalet ve Kalkınma Partisi'ni kurduğunu ilan etti. Libya'daki Müslüman Kardeşler, daha sertlik yanlısı İslami grupların rekabetiyle karşı karşıya olmasına rağmen, ülke genelinde var olan en organize grup olarak kabul ediliyor.
Egemen Bağış’a KKTC’den sert tepki
Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakerecisi Egemen Bağış ’ın, Kıbrıs’ta çözüm olmazsa, KKTC’nin Türkiye’ye bağlanabileceği yönündeki açıklamalarının yankıları devam ediyor. KKTC’de uç noktadaki Afrika gazetesi, Bağış’a çok sert yüklenerek hakarete varan ithamlarda bulundu. Bağış’ın Kıbrıs Türk toplumunu hiçe saydığını ileri süren gazete, “Bu söz Bağış’ın kulağına Amerika veya İngiltere tarafından mı fısıldandı merak ediliyor” ifadelerine yer verdi.
AB’den Bağış’a yanıt: “Tek çözüm var birleşmek”
AB Genişleme Komiseri Stefan Füle’nin sözcüsü Peter Stano ise Bağış’ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine, “Farklı politikacıların ferdi açıklamaları üzerine yorum yapmıyoruz. Kıbrıs söz konusu olduğunda AB için tek çözüm üzerinde düşünülebilir. Bu da adanın iki toplumlu, iki bölgeli federasyona dayalı olarak birleştirilmesi. Taraflar bütün çabalarını bu sorunun kapsamlı çözümün ulaşmaya odaklamalı” dedi.
Rumlardan yalanlama geldi!
Kıbrıs Rum yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli, Rum yönetiminin Türkiye'nin AB ile katılım müzakerelerindeki iki başlığın açılmasına rıza gösterdiği yönünde basında çıkan haberleri yalanladı.
İsrail-Kıbrıs elektrikle bağlanacak
İsrail ile Kıbrıs, iki ülke arasında güç alışverişi sağlanması amacıyla, Akdeniz’in altına elektrik kablosu döşemek üzere bir anlaşma imzaladı.  İsrail’i Kıbrıs ve Yunanistan yoluyla Avrupa’ya bağlaması planlanan projenin İsrail-Kıbrıs ayağının 2016’da tamamlanması bekleniyor. Denizin 2 bin kilometre altına döşenecek kablonun uzunluğu ise 287 kilometre olacak.
Çin silah için kesenin ağzını açtı
Çin Ulusal Halk Kongresi sözcüsü Li Zaoşing, bu yıl savunma harcamalarının yüzde 11,2'lik artışla 106,4 milyar dolara (yaklaşık 188,5 milyar TL) çıkarılacağını söyledi.
Kongo'da askeri üstte facia: 206 ölü
Kongo Cumhuriyeti'nde bir cephanelikte meydana gelen patlamada en az 200 kişi hayatını kaybetti. Yaralı sayısı da 237 olarak açıklandı. Savunma Bakanı ise, "Savaş çıkmadı, darbe olmadı, sadece bir patlama" sözleriyle halkı sakinleştirmeye çalıştı.
Libya'nın petrol zengini bölgesinde özerklik
Libya’da, aşiret liderleri ve milis komutanları ülkenin doğusundaki Sirenayka bölgesinde özerklik ilan etti. Özeklik kararı Bingazi'de aralarında aşiret liderleri ve milis komutanlarının da bulunduğu 2 bin kişinin katıldığı bir toplantıda alındı. Libya'nın petrol rezervlerinin büyük bir bölümü özerkliğin ilan edildiği Sirenayka bölgesinde bulunuyor. Devletin en büyük petrol şirketleri de bu bölgede faaliyet yürütüyor.
Eylem Gücü Atina yolunda
105 milyar Euro’luk borç indirimiyle rahatlayan Yunanistan’a gidecek heyette Almanlar vergi, Hollandalılar devlete ait gayrimenkuller, İsveçliler sağlık, Avusturyalılar e-devlet organizasyonu, Fransızlar ise yerel yönetimlerden sorumlu olacak. Yunan medyasının mitolojide Herkül’ün 12’nci görev olarak kaçırdığı cehennemin üç başlı köpeği ‘Kerberus’a benzettiği AB Komisyonu’nun Eylem Gücü (Task Force) ‘gölge hükümet’ gibi çalışmak üzere bugün Atina’ya gidiyor.
Sarkozy: Seçilirsem Schengen'i değiştireceğim
Avrupa Birliği'nin sınırlarını kontrol edemez hale geldiğini savunan Sarkozy, Schengen anlaşmasının ihtiyaçlara yanıt veremez hale geldiğini belirtip, değiştirilmesi gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği'nin teknokratların eline geçmiş olmasından yakınan Sarkozy, Schengen anlaşmasının siyasi yönetimle donatılması gerektiği görüşünü dile getirdi ve AB'ye göç ve iltica hakkı konusunun yeniden gözden geçirilmesini istediğini vurguladı.
Hits: 25195