ELLİİKİNCİ ADLİ YILIMA GİRERKEN...

~ 31.08.2026, Av. İ. Güneş GÜRSELER ~

Mesleğime 22.4.1974 tarihinde başladım yani avukatlıkta 52 yılı aştım.

 

Bir diğer ifade ile  52 kez adli yıl açılışı gördüm.

 

Gördüm de ne oldu?

 

Ne yazık ki sonuçta  gördüğüm, geliştiremediğimiz demokrasimiz içinde oluşturamadığımız  gerçek hukuk devleti, tüm unsurları ile kurumlaşamamış bağımsızlığı ve tarafsızlığı tartışılan bir yargı erki oldu.

 

2026 itibariyle yapılan araştırmalar halkımızın yargıya güvensizlik oranının %64 ile %80 arasında değiştiğini gösteriyor.

 

Dünya Adalet Projesi'nin 2025/2026 verilerine göre ülkemiz 143 ülke arasında 118.   ve OECD yargıya güven sıralamasında da 38 ülke arasında 36. sırada yer aldığı açıklandı. Yani sondan ikinciyiz.

 

100 yılı aşan deneyimin  sonunda gelinen bu üzücü durumun bence tek nedeni siyasetin yargı erki içinden elini bir türlü   çekmemesi  yani “siyasetin yargısallaşması”dır. (*)

 

Oysa, 2019 yılında ilk Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin açıklanmasından bu yana yargıda reform yapılacağı iddiasıyla toplamda 12 adet yargı reformu paketi yasalaştı. Ancak reform iddialı paketler halkımızdaki güvensizliği gidermeye yetmedi, tersine artırdı.

 

Görülüyor ki deneme yanılma metoduyla, birbiriyle çelişen sonraki öncekini bozan paket ya da sepetlerle “reform” yapılamıyor.

 

Adliye “sarayları” güven sağlamaya yetmiyor.

 

Her gün yeni bir örneğine artık şaşıramadığımız mahkeme kararlarına tanık oldukça yargıya güven sağlanamıyor.

 

Yargısallaşmış siyaset güven oluşturmuyor.

 

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını, Anayasa Mahkemesi kararlarını tanımamak, Anayasa Mahkemesini kapatmayı düşünebilmek güven sağlamıyor.

 

Gelecek adli yıla güven duyarak girmek  istiyorsak öncelikle;

-         parlamenter demokrasiye,

-         hukuk devletine,

-         bağımsız ve tarafsız yargıya,

-         liyakate,

-         yargılama faaliyetini yerine getiren sav, savunma ve karar üçlüsünün kurumlaşmasına inanmalı ve buna uygun davranmalıyız.

 

Bu kapsamda yargı erkinin vazgeçilmez unsurları avukatlar olarak bizler de bu sonucun ortaya çıkmasındaki sorumluluğumuzu kabul ederek mesleğimize ve yargıya duyulan saygıyı azaltacak davranışlardan vazgeçmeli, barolar ve Türkiye Barolar Birliği olarak mesleğimize daha da sahip çıkarak yargı erkine güveni arttırma arayışı içinde olmalıyız.31.8.2026

 

 (*) https://www.yeniyaklasimlar.org/?d=9094

Av. İ. Güneş GÜRSELER | Tüm Yazıları
Hits: 99