"AVUKATLIĞIN GELECEĞİ" KONULU FORUM YAPILDI

~ 10.05.2012, Yeni Yaklaşımlar ~

Savunma ve savunmayı temsil eden Avukatlık mesleğinin baskı altında olduğu ve yasal düzenlemelerle mesleki alanının daraltılmaya çalışıldığı bir ortamda;

Avukatlık mesleğin nasıl dönüşmekte olduğu?
Nasıl bir Avukatlık amaçlandığı?
Aslında olması gereken nedir?
Sorularına yanıt aradığımız forum tarzındaki etkinlik, dün akşam (8 Mayıs 2012) İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Salonu’nda gerçekleştirildi.
 
Saat 18.00 de başlayan forumda, Av. Güneş Gürseler, bir süredir Yeni Yaklaşımlar sitesinde yayımlanan konuya ilişkin yazıları çerçevesinde bir sunuş konuşması yaptı. (Av. Güneş Gürseler’in 6 adet makaleyle okuyucularımızla paylaştığı TBB Avukatlık Kanunu Değişiklik Önerisi Çalışma Metni Değerlendirmesi başlıklı yazılarını sitede bulabilirsiniz.)
 
Daha sonra 9 katılımcı söz alarak, sırayla ve özetle;
Av. Hilmi Hanta : Taslakla kazanılmış haklar yok edilmiştir. Vesayet makamının değişmesinin değil vesayet sisteminin ortadan kaldırılması ve TBB’nin varlığının artık tartışılması gerekir.
 
Av. Murat Bülent Hattatoğlu : Özellikle belge ve bilgiye ulaşma konusunda avukatın yetkilendirilmesinin en yaşamsal sorundur.
 
Yargıç Ömer Faruk Eminağaoğlu : Arabuluculuk yasa tasarısının özel bir önemi oluıp İslami ortak pazar projeleri ile birlikte değerlendirilmelidir. Avukatlık Akademisi veya Yargıç Akademisi gibi, başka başka adlarla akademiler oluşturmak yerine, tüm hukuk mensuplarının yararlanabileceği bağımsız bir Adalet Akademisi oluşturulması gerekir.
 
Av. Muazzez Çörtelek : Değişikliklere toptan karşı çıkmak yerine, talep ve önerilerimizi ortaya koymalıyız.
 
Av. Ayhan Erdoğan : Geçmişte YAŞ kararlarının muaf olduğu yargısal denetimden bu dönem HSYK kararları muaf tutulmuştur. Yasayı istediğiniz şekilde değiştirme gücünüz yoksa var olan konumunuzu korumanız daha doğrudur. Süreç uluslararası tahkimle başlamış ve tamamen sermayenin taleplerinin karşılanması amacına hizmet etmektedir.
 
Av. Bilgütay H. Durna : Değişiklik çabaları mesleğin lehine değildir. Tümüyle karşı durulmalıdır. Tip sözleşme uygulanmalıdır. Düzenin egemenleri dönüştüremediklerini yasal düzenlemeler yoluyla etkisizleştirme yolunu seçmiştir.
 
Av. Seda Günay : Deneyimli, avukatlar meseleye gelir ve nitelik açısından bakıyor. Bağlı çalışan avukatlar ve stajyerler açısından konuya bakılmamaktadır. Dönüşüm bir vakıadır ve buna bir çözüm üretilmelidir. Sayı artmakla nitelik düşmez. Niteliksiz eğitim sisteminin düzeltilmesi gerekir. Sınavla bu sorun çözülemez. Stajyerlerin işçi olarak kullanıldıkları unutulmamalıdır.
 
Av. Selin Aksoy : Yeni tasarıda 5 farklı avukat tipi öneriliyor. Avukatlar kendi sorunlarına ilgisiz bir topluluktur.
 
Av. Muharrem Çolak : Sorunu çözmemeye endeksli anlayışlar terk edilmelidir.
şeklindeki görüşlerini açıkladılar.
 
Forum, 21.15’te sona erdi.
 
Yeni Yaklaşımlar etkinliklerine dair bilgiler ilerleyen günlerde sizlerle paylaşılacaktır.
 
Yeni Yaklaşımlar

Hits: 29285