Av. Tahir Elçi Serbest Bırakıldı

~ 20.10.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi serbest bırakıldı...

Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Tahir Elçi adliye çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Sinan BİLGİLİ / İstanbul, (DHA) - CNN Türk'te katıldığı "Tarafsız Bölge" programında söylediği sözler nedeniyle "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan savcılık ifadesinin ardından tutuklanması talebiyle Nöbetçi Bakırköy Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

"BEN FARKLI GÖRÜŞ ORTAYA KOYDUĞUM İÇİN ÇOK BÜYÜK HAKSIZLIĞA UĞRADIM"

Adliye çıkışında gazetecilere açıklama yapan Elçi şunları söyledi:

"30 yılı aşkın süredir devam eden, 50 bin insanın yaşamına mal olan, toplumun çok ağır maddi ve manevi kayıplarına yol açan meseleyle ilgili her gün düşünen, fikir üreten, çalışan, öneride bulunan, eleştiren bir insanım. Sorunun merkezinde olan çok önemli bir STK'nın başında bulunan bir kimseyim. Şüphesiz ben bu meselenin orta yerinde, tam ateşin ortasında bu sorunu iliklerimize kadar hissederken, 25 yıldır en yakından takip ederken, kendimize özgü, kendi görüşlerimizi, kendi fikir ve önerilerimizi, kendi kavram ve tanımlarımızla ifade hakkına sahip olmalıyız. Bu ifade özgürlüğünün bir gereğidir. Ben bir STK temsilcisi olarak kamuoyu önünde yaşanan tartışmada siyasi iktidarın bazı meseleleri ve olguları tanımlama biçimine ya da başka bir siyasi partinin tanımlama biçimine bağlı değilim. Bu ifade özgürlüğünün gereğidir. Ben farklı görüş ortaya koyduğum için çok büyük haksızlığa uğradım."

"İSTANBUL BAKIRKÖY SAVCILIĞI DA BU LİNÇ KAMPANYASINDA SAFINI ALDI"

"Belli bir anlayışa sahip basın yayın organlarıyla linç kampanyası yürütüldü. Buna paralel ne yazık ki İstanbul Bakırköy Savcılığı da bu linç kampanyasında safını aldı ve bu noktaya geldik. Bu tarihi meselenin özgürce tartışılmadan, konuşulmadan çözümün bulunamayacağına inanıyorum. Sağlıklı çözüm bulunacaksa, birtakım tabulardan kurtulmamız gerekiyor ve özgürce tartışmamız gerekiyor. Buna inanıyorum."

"SARF ETTİĞİM BU SÖZLERİN ARKASINDAYIM"

"Bu amaçla CNN Türk'te sarf ettiğim bu sözlerin arkasındayım. Ben, PKK ya da KCK örgütünün terör örgütü kavramı içinde ifade edilemeyeceğine inanan bir insanım. Bunun gerekçelerini ayrıntılı şekilde ifade ettim. Düşmanlaştırarak; hem Kürt siyasi hareketinin Türk Silahlı Kuvvetleri'ni 'İşgalci ordu', devlet yetkililerinin de Kürt siyasi hareketini 'Terör örgütü' tanımlamasıyla bir yere varamayacağımızı ifade etmek isterim. İfade özgürlüğü hakkımı kullandım. Maalesef ifade özgürlüğünün hâlâ çok büyük baskı altında oldğunu, toplumun önünde sarf ettiğim birkaç cümlenin bile hemen ceza soruşturmasıyla karşılaştığını ibretle izledik. Bu tabii üzücü durumdur. Yargının durumu da üzücüydü. Linç kampanyası kadar, farklı bölgelerden demokrasiye inanan on binlerce insanın destek sunduğunu gördüm; mutluluk duyuyorum. Ben Tahir Elçi olarak, Türk-Kürt halkının birlikte yaşama iradesine sahip olduğunu, tarihin bizi birlikte yaşamaya mahkum ettiğini, bu zemine zarar verecek her türlü eylem, uygulama ve siyasetten kaçınmamız gerektiğini düşünüyorum. Yeniden silahların devreye girdiği süreci anlamsız buluyorum. Silahların susmasını; konuşarak, medenice bu sorunu çözme yollarına dönmemiz gerektiğini düşünüyorum."

Tahir Elçi, soruşturmanın nasıl başladığıyla ilgili bir soruya, "Bakırköy Savcılığı res'en soruşturma başlatmış. O yayını ve yazılı medyada yer alan bazı haberleri ihbar kabul ederek res'en başlattığını biliyoruz. Bazı kişilerin de suç duyurusunda bulunduğunu biliyoruz. Henüz dosyaya dönüşmemiştir" yanıtını verdi.

Elçi, "Sedat Peker'in de suç duyurusunda bulunduğu" ile ilgili haberlerin sorulması üzerine, "Henüz bilgi edinemedik. Suç örgütü lideri olan Sedat Peker'in de hakkımda suç duyurusunda bulunduğu bilgisini aldık ama, onun dilekçesiyle ilgili henüz ne işlem yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz" yanıtını verdi.

 

Hits: 843