Almanya'dan aile hukukunu sarsacak karar

~ 23.09.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Almanya’dan aile hukukunu sarsacak karar: Sperm bankasından doğan çocuğa da erkek nafaka ödemeli.

Ali Gülen/ FRANKFURT
Alman Yargıtayı (Bundesgerichtshof), aile hukukuna yeni bir bakış açısı getirdi. İsviçe hukuku gibi, Türk hukukuna da örnek sayılabilecek karara göre, birlikte yaşadığı kadının sperm bankasından hamile kalmasına onay veren erkek, o çocuğun bakımını da üstlenmek zorunda. (Karar no: XII ZR 99/14)
Yaklaşık 7 yıl bir Alman kadınla birlikte yaşayan Alman erkek, daha sonra ondan ayrıldı. İkili ayrı evlerde yaşamaya başladı. Ancak erkeğin, birlikte yaşadıkları 2007 yılında çocuk özlemi çeken kadına “Sperm bankasından bebek sahibi olması” için onay verdiği ortaya çıktı.

BEN BABASI DEĞİLİM Kİ, DEDİ AMA…

Bir kaç denemenin ardından anne, 1 Ekim 2008’de bir kız çocuk dünyaya getirdi. Birlikte yaşayan erkek de, baba gibi fotoğraf çektirdi ve doğuma sevindi. Ardından iş çocuğun bakımına gelince, adam yan çizdi.
Kendisinin çocuğun babası olmadığını, üstelik kadından ayrı yaşadığını belirtti. Konu mahkemeye taşındı. Stuttgart’taki üst mahkeme, “Bir anlaşmadan ötürü hak kazanan üçüncü kişinin bu hakkının baba tarafından ödenmesi” gerektiği kararını verdi. Mahkeme, babanın çocuğa onay vermesini, bir anlaşma olarak niteledi.

 TÜRK HUKUKUNA ÖRNEK OLUR

Yargıtay da dün bu kararı onadı. Çocuğun gerçek babası olmayan erkek, şimdi kızın geçimi için birikmiş nafakalarla birlikte 17.000 Euro ödeyecek. Bu karar, Aile Hukuku’yla ilgili bir çok hükmü İsviçre ve Almanya’dan alan Türk hukukuna da örnek olabilecek.


http://www.sozcu.com.tr/2015/dunya/almanyadan-aile-hukukunu-sarsacak-karar-942832/

Hits: 1131