Yargıtay Başkanı Rüştü Cirit: Cumhurbaşkanı HSYK'da daha etkin olabilir

~ 06.07.2015, Yeni Yaklaşımlar ~
Yargıtay Başkanı Rüştü Cirit'in, HSYK'nın hesap verebilir bir yapıya geçmesi gerektiğini" söyleyip, ardından, "Örneğin bazı ülkelerde Adalet Bakanı veya Cumhurbaşkanı HSYK üzerinde etkilidir. Avrupa'da da bu böyle" demesi dikkat çekti

RADİKAL – Yargıtay Başkanı Rüştü Cirit, 2014 seçiminden önceki Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yapısının mağduriyetlere sebep olduğunu ve Kurul’un “halka hesap verecek bir yapıya geçmesi gerektiğini” söyledi. Yargıtay Başkanı’nın önerilerine ilişkin ‘örnek’ verirken, “Örneğin bazı ülkelerde Adalet Bakanı veya Cumhurbaşkanı HSYK üzerinde etkilidir. Avrupa ’da da bu böyle” demesi ise dikkat çekti. Cirit’in hangi Avrupa ülkesini kast ettiği bilinmiyor, ancak yargıç ve savcıların kurulunun Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanı’nın etkisi altında olabileceği yönündeki demeci ‘ yargı bağımsızlığı’ açısından tartışma yaratacak gibi görünüyor.

Adalet Bakanı’nın HSYK üzerindeki etkinliği yargı çevrelerinde “siyasetin yargı üzerindeki etkinliği” olarak algılanıyor. Yargıtay Başkanı Cirit ise adını vermediği Avrupa ülkelerine atıf yaparak, Bakanın yanı sıra Cumhurbaşkanı’nın da HSYK üzerinde ‘etkin’ olmasının Kurul’un “hesap verebilir bir sisteme geçmesi” açısından gerekli olduğunu ima ediyor.

Star gazetesinden Lütfi Kaplan ve Helin Şahin’e konuşan Yargıtay Başkanı Rüştü Cirit’in sözleri bugün gazetenin manşetinde yer aldı. Cirit, “yargı içindeki paralel yapılanma” iddiaları, “HSYK’nın yapısı ve işleyişi”, “yargıya güven” gibi konulara değindi. Ancak Cirit’in sözleri arasında en çok dikkat çeken, “bazı Avrupa ülkeleri”ni örnek göstererek söylediği belirtilen şu sözler oldu:

“HSYK’nın halka hesap verebilecek bir sisteme geçmesi gerekir. Örneğin bazı ülkelerde Adalet Bakanı veya Cumhurbaşkanı HSYK üzerinde etkilidir. Avrupa’da bu böyle…”

Ancak gazetede haberin anons edildiği 1. sayfada yer alan bu demecin, Cirit’in sözlerinin tamamının yer aldığı iç sayfada kullanılmaması dikkat çekti.

Haberin iç sayfada yer alan bölümünde Cirit’in, “Eski HSYK bazı mağduriyetler yarattı. HSYK’nın halka karşı hesap verebilecek bir sisteme gelmesi gerekir” ifadeleri yer alırken, Cumhurbaşkanı ve Adalet Bakanı’na ilişkin yorumuna yer verilmedi.



http://www.radikal.com.tr/turkiye/yargitay_baskani_rustu_cirit_cumhurbaskani_hsykda_daha_etkin_olabilir-1391802

Hits: 1105