Yüreğimiz Soma'da, öfkemiz sokakta!

~ 13.05.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma katliamının üzerinden tam bir yıl geçti. Acılar ve öfke ise geçmiyor. Katliamın yıldönümü nedeniyle, bugün tüm illerde işçiler ve emekçiler sokağa çıkacak, Soma’nın hesabını soracak

Bugün 13 Mayıs, Türkiye tarihinin en büyük işçi katliamı olan Soma maden katliamının yıldönümü. Hükümet-sermaye-sarı sendika işbirliğiyle gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitiren 301 maden işçisi için, Soma’da ve ülkenin dört bir yanında anma etkinlikleri ve eylemler düzenlenecek. İşçiler ve emekçiler, katliamın sorumlularının hesap vermesi, yeni katliamların yaşanmaması, iş cinayetlerinin önüne geçilmesi talepleriyle sokaklarda, meydanlarda olacak.

TÜM İLLERDE EYLEM
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Soma katliamında yaşamını yitiren maden işçilerini anmak ve artık katliama dönüşen iş cinayetlerine dikkat çekmek için bir dizi etkinlik gerçekleştireceğini duyurdu. Alınan karar doğrultusunda bugün tüm illerde kitlesel basın açıklamaları yapılacak. İstanbul’da saat 18.30’da Taksim Tünel’den Galatasaray Meydanı’na, Ankara’da ise aynı saatte Sakarya Caddesi’nde bulunan Madenci Anıtı’na yürüyüş düzenlenecek.

Sosyal Haklar Derneği de, Soma’yı unutmamak ve unutturmamak için bugün  İstanbul Kadıköy’de anma gerçekleştireceğini açıkladı. Altıyol Boğa Heykeli’nde yapılacak anma, saat 19.00’da başlayacak.


SOMA'DA ANMA
Soma’da ise saat 12.00’de Madenci Anıtı’nda saygı duruşu, karanfil bırakma ve basın açıklaması, 13.00’te mezarlık ziyareti, 15.15’te Eynez Ocağı girişinde ailelerle anma etkinliği gerçekleştirilecek.

Katliamda İzmir’in ilçesi Kınık’tan çok sayıda işçi yaşamını yitirmişti. Kınık’ta aileler, bugün saat 17.30’da basın açıklaması düzenleyecek. Açıklamaya emek ve meslek örgütleri de destek verecek.

Akşam saatlerinde ise (20.00) Soma Madenci Anıtı’ndan Hükümet Meydanı’na yürüyüş ve anma etkinliği yapılacak.


İŞ BIRAKACAKLAR
DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, bugün örgütlü olduğu Zeytinburnu Nakliyeciler Sitesi’nde bin üyesi ile sabah işbaşı yapmayarak protesto ve anma etkinliği gerçekleştireceğini duyurdu. Sendikadan yapılan açıklamada, “İşçi sınıfı tarihine kara bir sayfa olarak geçen bu katliamı bizler unutturmayacağız. Bir kez daha bu katliamın sorumlularından hesap sormak için alanlarda olacağız” denildi. KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası da bugün iş bırakacağını duyurdu.


Fotoğraf: Ozan Kılıç / AFP

 

bİRGÜN

Hits: 884