Savcı Kiraz'ı kurtarma operasyonunun altından skandal çıktı

~ 04.04.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Müzakereler sürerken gelen ‘bitirin’ talimatı faciaya yol açtı. Önce kapıyı, ardından duvarı patlatmaya çalışan polis başarısız olunca koçbaşı ile girdi. 3 dakikada bitmesi gereken operasyon 25 dakika sürdü. Teröristlerin kalkan yaptığı savcı, kurtarılamadı.

Savcı Kiraz’ı kurtarma operasyonunun altından skandal çıktı. Müzakereler sürerken gelen ‘bitirin’ talimatı faciaya yol açtı. Önce kapıyı, ardından duvarı patlatmaya çalışan polis başarısız olunca koçbaşı ile girdi. 3 dakikada bitmesi gereken operasyon 25 dakika sürdü. Teröristlerin kalkan yaptığı savcı, kurtarılamadı.

Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın, adliyedeki odasında rehin alındıktan sonra şehit edilmesinde, DHKP-C’li teröristlerin adliyeye girişinden müzakerenin bitirilmesine kadar ölümcül hatalar yapıldığı ortaya çıktı. Adliye kapılarından yüzü açık şekilde giren ve kameralara yansıyan teröristlerin kimlikleri saatlerce tespit edilemedi. Bomba ve silahların ana kapılardan girişi engellenemedi. DHKP-C militanları Savcı Kiraz’ı rehin aldıktan sonra başlayan müzakereler iki kez uzatıldı. Buna rağmen müzakereyi sürdürmek yerine operasyona geçildi. 3 dakikada bitmesi gereken operasyon 20-25 dakika sürdü.

Olayın şahidi görevlilerin anlatımına göre, TEM polisi önce savcının kapısını fünye ile patlatmak istedi. Başarılı olamayınca ikinci bir fünye ile duvarı hedef aldı. Teröristler savcıyı bu sırada başından vurdu. Militanlar, olay anındaki patlama ve çatışma seslerini cep telefonuyla dışarıya aktardı. Koçbaşı ile kapıyı kırarak içeri giren polislerin hedef aldığı militanlar, savcıyı kalkan olarak kullandı. Teröristlerin cep telefonu ve internet iletişimleri kesilmedi. Teröristlerin gönderdiği video kayıtlarını paylaşan DHKP-C’ye yakın sosyal medya hesaplarının dışarıdaki planları deşifre etmesi, operasyonda önemli bir güvenlik zafiyeti olarak dikkat çekti.

Berkin Elvan’ın ölümüyle ilgili soruşturmayı yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesinde; DHKP-C’li teröristlerin adliyeye girişinden müzakerelerin bitirilmesi ve başarısız operasyona kadar bir dizi ihmaller ve skandallar yaşandığı ortaya çıktı. Yüzleri belli olduğu halde teröristlerin kimlikleri saatlerce tespit edilemedi. Bombalar ve silahların kapılardan girişi önlenemedi. Müzakereler sürerken iddiaya göre ‘bitirin’ talimatı geldi ve operasyon kararı alındı. Operasyonda, savcının kapısı fünyeyle patlatılmak istendi ama başarılı olunamadı. Ardından ikinci bir fünyeyle duvar patlatılmak istendi. Yine başarılı olunamadı. Savcı vuruldu, teröristlerle polis çatıştı. Teröristlerin cep telefonu ve internet erişimleri jammer ile engellenmediği için dışarıdan sürekli bilgi aldılar, operasyonun başlayacağını önceden öğrendiler. 3 dakikada bitmesi gereken operasyon 20-25 dakika sürdü. Savcı, operasyon sonunda şehit düştü. İşte adım adım skandal operasyonda yaşananlar:

TERÖRİSTLER 1 SAAT ÖNCE ADLİYEYE GELDİ

Teröristler, 11.29’da, yani rehine krizinden 1 saat önce adliyeye gelip keşif yaptı. Teröristlerden biri kolunda avukat cübbesi, sahte kimlik, muhtemelen silah ve bombalarla avukatların kullandığı C kapısından adliyeye girdi. Diğeri ise vatandaşların kullandığı kapıyı kullandı. DHKP-C’li teröristler 12.22’de Savcı Mehmet Selim Kiraz’ın odasının bulunduğu 6’ncı kata geldi. Odadan bir avukatın çıkmasından sonra içeri girip savcıyı rehin aldılar. Olayı ilk olarak sosyal medyadan duyan 2 gazeteci, savcının odasına gitti. Kapı kilitliydi. Görgü tanıklarının aktardığına göre, savcının bağırmasıyla biri komiser 2 polis odaya geldi ve kapıyı tekmeleyerek kırmaya çalıştı. Bunun üzerine teröristler kapıya 3 el ateş etti. Kurşunlar polislerden birinin boynunu, diğerinin ise alnını sıyırdı. Yardım bundan sonra istendi, koridor sivillere kapatıldı.

MÜZAKEREYE UZMANLAR DAHİL EDİLMEDİ

Terör ve Özel Harekât polisleri koridora alındı. Saat 14.30 sularında Berkin Elvan’ın avukatı Ebru Timtik, koridorda polislerle görüştü. 6’ncı katta bu görüşmeler devam ederken özel tim polisleri savcının odasının üst katındaki odada müdahale için inceleme yaptı. Odadaki eşyaların düzeni ve duvarlar incelendi. Teröristlerin talebi üzerine İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, müzakereci olarak adliyeye geldi.

14.30 sularında müzakereler başladı. Daha sonra müzakere heyetine avukat Şükriye Erden ve Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan da katıldı. Teröristler tarafından taleplerinin yerine getirilmesi için tanınan ilk süre saat 15.36’da dolmasına rağmen müzakereler sürdü. Müzakere heyetinde ayrıca istihbarat şube müdürü, istihbarattan sorumlu il emniyet müdür yardımcısı, asayiş şube müdürü, iki il emniyet müdür yardımcısı ve başsavcı vekilleri yer aldı. Yönetmeliğe göre ‘rehine eylemlerinde’ operasyonu bu konuda eğitim almış Özel Harekât polislerinin yürütmesi gerekirken bunu terör polisleri yönetti. Ve bu heyete psikoloji eğitimi almış özel müzakere uzmanları ve psikologlar müzakereye dahil edilmedi.

SADECE BİR TERÖRİSTİN KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ

İstihbarat ve terör polisleri, adliyenin görüntü odasında kayıtları inceledi. Ancak DHKP-C’lilerden sadece birinin açık kimliği tespit edebildi. Yine aynı dakikalarda teröristi bulmak için emek sarf etmesi gereken istihbaratçı polislerin örgütün yayın organı olan halkinsesi.tv isimli web sitesini çökertmeye çalıştıkları iddia edildi.

MÜZAKERE DEVAM EDERKEN OPERASYON TALİMATI

Saat 18.00 sularında müzakereler devam ederken gelen emirle silahlı operasyon yapılarak savcının odasına girme kararı verildi. Büyük kriz müzakerelerin bitirilmesinden sonra patladı. Saat 18.30’da hazırlıklara başlandı. Teröristlerin cep telefonu ve internet erişimleri yaklaşık 9 saatlik rehine krizinde kesilmediğinden içeride dışarıdan her türlü bilgi akışı oldu. DHKP-C militanlarının savunmalarını yapan @HalknHukuk isimli Halkın Hukuk Bürosu avukatlarına ait hesaplardan ikinci müzakerenin dolmasından 8 dakika sonra (19.57) “Müzakereyi yürütenler adliye dışına çıkartıldılar. İçeriye müdahale edilebilir.” mesajı paylaşıldı. 20.26’da ise “Adliye’de katliam hazırlığı yapılıyor” mesajı paylaşıldı.

BOMBALAR PATLADI AMA KAPI AÇILMADI

Plana göre odanın yan duvarının ve kapısının fünyeyle patlatılıp girilmesi kararlaştırıldı. Bu doğrultuda saat 20.00 sularında bomba imha uzmanları tarafından düzenekler hazırlandı. Saat 20.15 sularında TEM Şube Müdürlüğü Acil Operasyon Timi tarafından Savcı Kiraz’ın odasının kapısına ve oda duvarına fünyeler yerleştirildi. İlk olarak kapıdaki fünyenin patlatılması üzerine teröristler operasyon yapılacağını anlayarak dışarıya ateş etti. İnternette örgütün sızdırdığı ses kayıtlarına göre, iki militan “Uzaklaşın, öldürürüz” şeklinde bağırdı. Bu esnada henüz Savcı Kiraz’ın şehit edilmediği öğrenildi. Bu, operasyonun en hayati hatalarından biriydi. İddiaya göre, fünye patlatılmasına rağmen kapının ardındaki bariyerler hesap edilememişti. Kapı açılamadı.

TERÖRİSTLER, SAVCIYI KALKAN YAPTI

Kapı patlatılsa da barikat engeli aşılamayınca bu defa ikinci bir fünye ile duvar patlatılmak istendi. Bu sefer odadan bir el silah sesi duyuldu. Teröristlerin savcıya bir el ateş ettiği ileri sürülüyor. Son aşamada ise operasyon timi koçbaşı tabir edilen aletle kapıyı kırdı. Çatışma şiddetlendi, karşılıklı olarak onlarca mermi sıkıldı. Bir başka hayati hata ise başarısız fünye patlatmalar nedeniyle savcının önce vurulması, sonra iki ateş arasında kalması oldu. İddiaya göre, teröristler Savcı Kiraz’ın bedenini kalkan olarak kullandı. En fazla 3 dakikada gerçekleşmesi gereken içeri giriş operasyonu 20-25 dakikada bitirilemedi.

SAVCININ BEDENİNDEKİ 7 KURŞUN KİME AİT?

İddialara göre Kiraz’ın 2’si bacaklarında, 4 tanesi göğüs bölgesinde, 1 tanesi ise başında olmak üzere toplam 7 adet çekirdek girişi tespit edildi. Ancak teröristlerden savcıya sadece bir kurşunun isabet ettiği, diğer 6 kurşunun çatışma sırasında polislerin silahlarından çıkan mermiler de olabileceği ileri sürülüyor. Savcının başına isabet eden ilk merminin kulak memesinden girip yanağından çıktığı şeklinde bir bilginin raporlara girdiği de öne sürülüyor.

Fazlı Mert/

http://www.patronlardunyasi.com/haber/Savci-Kiraz-i-kurtarma-operasyonunun-altindan-skandal-cikti/167704

 

 

 

Hits: 1273