İBDA-C'nin dergisine bombalı saldırı

~ 26.03.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Kağıthane Hürriyet Mahallesi'nde , Adımlar Dergisi'nin bulunduğu 6 katlı bir binanın üçüncü katında patlama meydana geldi.

ŞENOL GEZER / SÖZCÜ
İstanbul Kağıthane’de radikal dinci örgütlerle ilişkili olduğu öne sürülen ve bölücü örgüt PKK’yı hedefine oturtan Adımlar Dergisi’ne bombalı saldırı düzenlendi. Binayı harabeye çeviren patlamada dergi yöneticilerinin de arasında bulunduğu 1 kişi öldü, 3 kişi de yaralandı. Bomba uzmanlarının ilk incelemesi sonucu, kapıya harekete ayarlı bomba düzeneği kurulduğu belirlendi.

Terör saldırısı, saat 19.40 civarında Kağıthane İlçesi’ne bağlı Çağlayan Celil Mengü Caddesi üzerindeki 6 katlı binanın 3′üncü katında meydana geldi. Bölgede paniğe sebep olan patlama sonucu, radikal dinci örgüt İBDA-C’ye yakınlığıyla bilinen Adımlar Dergisi’nin bulunduğu kat savaş alanına döndü.

YAYIN YÖNETMENİ YARALI
Tazyik sonucu, derginin dış duvarı yıkıldı, penceresi yola savruldu. Derginin alt ve üst katını da büyük zarar veren sarsıntının ardından bölgeye çok sayıda itfaiye, ambulans ve polis ekibi sevk edildi. Yıkık dökük merdivenleri tırmanarak eve giren itfaiye ve sağlık görevlileri, aralarında derginin Genel Yayın Yönetmeni Ali Osman Zor’un da bulunduğu 1′i ağır 4 yaralıyı sedyelerle yakındaki Florence Nightingale Hastanesi’ne götürdü. Hastaneye yaralı olarak getirilen derginin köşe yazarı Ünsal Zor’un yolda hayatını kaybettiği belirlendi.  Genel Yayın Yönetmeni Ali Osman Zor ile diğer 2 kişinin tedavileri devam ediyor.  Bu arada ikinci bir patlama olasılığını gözönünde bulunduran polis, bölgeyi güvenlik çemberine aldı.

BÖLÜCÜLER Mİ BIRAKTI
Patlamanın son sayısında bölücü terör örgütü PKK’ya yönelik sert eleştirilerde bulunan Adımlar Dergisi’nin bulunduğu katta meydana gelmesi üzerine, adrese İstanbul Emniyeti’ne bağlı Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ile Bomba İnceleme ve İmha Şube Müdürlüğü’nde görevli uzmanlar sevk edildi. Katlarda inceleme yapan görevliler, kapıya açmayla harekete geçen düzenekli bomba bırakıldığını belirledi. Buna göre, dış kapıyı açan dergi yöneticileri, düzenekli bombayı ateşledi. Soruşturma çok yönlü sürüyor. Emniyet, riskli hedeflere yönelik takviye önlemler aldı.

GİZLİ TOPLANTI DEŞİFRE OLDU
Dergiyi hedef haline getiren ilk gelişme, 19 Ekim 2014 tarihinde yaşandı. Sol örgütlere yakınlığıyla bilinen bir internet sitesi, dergi yöneticilerinin gerçekleştirdiği gizli toplantıyı, “İstanbul’da IŞİD’cilerden ‘iç savaş” toplantısı” başlığıyla servis etti. Habere göre, IŞİD yanlıları, Kurban Bayramı’nın son günü olan 7 Ekim’de Suriye ve Irak’taki savaşı Türkiye’ye taşıma planlarını tartışmıştı. İBDA-C’ye ait Adımlar Dergisi’nin İstanbul’daki bürosunda düzenlenen toplantının görüntüleri, derginin internet sitesinden de yayımlandı. Dün gece meydana gelen saldırıda ağır yaralanan Derginin Genel Yayın Yönetmeni Ali Osman Zor’un liderliğinde gerçekleşen gizli (!) buluşmada, IŞİD’e açık destek verilmesine yönünde karar alındığı, İslamcı ve milliyetçi örgütlerin Kobani eylemlerine yönelik yanıtın karar bağlandığı iddia edildi. Toplantıda görüşünü açıklayan Zor’un, “Şartlar bizi savaşa zorluyor. Savaş yaklaşıyor. Gıda stokundan, telefuz etmediğimiz ama hepimizin bildiği hazırlıklara kadar hepsini yapmak zorundayız. Suriye ve Irak’ta Müslümanlar hazırlıksız yakalandı. Biz hazırlık yapmalıyız” dediği de öne sürüldü. Sözde gizli toplantının içeriğinin yazılı ve görsel detaylarıyla açığa çıkması, bir başka dikkat çeken unsur oldu.

PATLAMANIN MEYDANA GELDİĞİ DAİREDE DOĞALGAZ TESİSATI YOK
Bu arada, İGDAŞ, Kağıthane’de patlamanın meydana geldiği “Adımlar Dergisi’nin bulunduğu dairede doğalgaz tesisatının bulunmadığını açıkladı.

İGDAŞ tarafından yapılan açıklamada, “Bugün akşam saatlerinde Kağıthane, Hürriyet Mahallesi, Dr. Cemil Bengü Caddesi No: 48 adresindeki binada bir patlama meydana gelmiştir. 187 Doğalgaz Acil Hattı’na gelen ihbar üzerine olay yerine giden İGDAŞ ekiplerinin yaptıkları incelemede; patlamanın meydana geldiği dairede doğalgaz tesisatının bulunmadığı tespit edilmiştir” denildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sözcü

Hits: 1067