Son tarih 31 Mart

~ 11.03.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Bildiğiniz gibi geçen yıl çıkarılan 6552 Sayılı Torba Kanun’la Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan tüm borçlar yapılandırma kapsamına girdi. Genel olarak SGK borçları için son başvuru tarihi 2 Şubat 2015 itibariyle sona erdi. Fakat Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları için farklı bir tarih söz konusu. GSS borçlarında en önemli nokta, bugüne kadar gelir testine girip girmediğiniz. Buna göre;

* Genel sağlık sigortası tescili yapıldığı halde şimdiye kadar gelir testine hiç başvurmamış kişilerin 31.03.2015 tarihi mesai bitimine kadar yerleşim yerinin bulunduğu yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurması gerekiyor. Bu kişilerin GSS tescilleri, gelir testi sonucuna göre tescil başlangıç tarihinden itibaren güncellenecek ve belirlenen gelir seviyesine göre primleri tahakkuk ettirilecek.

Örnek: Üniversiteden 15.06.2013 tarihinde mezun olan Emre, bir ay içerisinde bulunduğu ilçedeki vakfa başvurarak gelir testi yaptırmak zorundaydı. Emre bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmadı ve SGK 15.06.2013’ten bugüne kadar Emre için en yüksek tutardan GSS borcu çıkardı. Emre bu ay sonuna kadar gelir testine girerse, çıkacak gelir düzeyine göre borcu yeniden belirlenecek. Eğer en düşük gelir düzeyi olan asgari ücretin üçte birinden düşük çıkarsa, borcu tamamen silinecek.

* Yukarıdaki madde kapsamında gelir testine başvuranların veya daha önce gelir testi yaptırdığı halde GSS primi ödememiş olanların, en geç30.04.2015 tarihi mesai bitimine kadar SGK'ya yapılandırma başvurusunda bulunması gerekiyor. Özetleyecek olursak, bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmamış olanların bu ay sonuna kadar gelir testine girmeleri gerekiyor. Gelir testine daha önce girmiş olanlar veya bu ay sonuna kadar girecek olanların da 30 Nisan 2015’e kadar SGK’ya yapılandırma için başvurması gerekiyor. Bu arada GSS borcunuzun olup olmadığını, SGK Hizmet Dökümü sayfanızdan sorgulayabilirsiniz.
 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sadettin ORHAN

http://www.muhasebeweb.com/haber_detay.php?id=3497_Son-tarih-31-Mart.html

Hits: 882