Financial Times uyardı: Erdoğan'ın ileriye gitmesine izin verilirse...

~ 24.02.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Türkiye’deki demokrasinin polis devleti olma yoluna girdiği yönündeki uyarısını bir kez daha tekrarlayan İngiltere’nin Financial Times (FT) gazetesi, “Erdoğan’ın daha da ileriye gitmesine izin verilirse, Türkiye artık bir demokraside olması gereken temel standartlara sahip olmayacak” dedi.

‘Türkiye’nin demokrasisi polis devleti olma yolunda’ başlıklı başyazıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sadece kendi gücünü artırmaya odaklandığı, bunun için Türkiye’nin saygınlığını yok etmeyi bile göze aldığı belirtildi.

Yazıda, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'yi kendi etrafında inşa ettiği otoriter bir devlete dönüştürürken, çok az itidal gösteriyor Son yıllarda Erdoğan ülkesindeki demokratik reformları ve çoğulculuğu sarstı, medyayı kontrol altına aldı, protestoculara karşı sert önlemler aldı ve bağımsız yargının altını oydu. 2011'den bu yana Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) kişisel özgürlükleri kısıtlamak için o kadar çok şey yaptı ki, bir kısıtlamayı diğerinden ayırmak imkansız hale geldi” denildi.

ZALİMLİĞİNİ BAŞKA BİR AŞAMAYA TAŞIDI'
Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle ‘zalim çizgisini yeni bir aşamaya taşıdığını’ belirten FT, bu gücü artırmak için gündeme gelen iç güvenlik paketini de sert sözlerle eleştirdi.

Paketin içeriği kadar zamanlamasına da dikkat çeken FT, genel seçimlerden sadece birkaç ay önce gündeme gelmesinin ‘endişe verici’ olduğunu belirtti.

Yazıda, "Erdoğan, Haziran seçimlerinde ülkenin başkanlık sistemine geçmesini sağlayacak anayasa değişikliği için AKP’nin [Meclis’te] yeterli çoğunluğa ulaşması isteğini gizlemedi. Seçimler yaklaşırken bu nedenle geçmişte liderliğini sarsmış olan gösterileri yıldırmak için, kamu düzeni üzerinde bir kısıtlama olsun istiyor" ifadeleri kullanıldı.

Hits: 843