Otomotiv Devini Mahkemede Devirdi

~ 25.01.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Yeni aldığı sıfır kamyonetin bozuk çıkması sonucu firmayı mahkemeye veren tüketici 2 yıl süren davayı kazandı.

Tüketiciyi iki seneyi aşan hukuk mücadelesinde haklı bulan Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi, Bursa 2’nci Tüketici Mahkemesi’nin “vasıtanın ayıpsız misliyle değiştirilmesi” kararını rey birliğiyle onayladı.

Bursa’da yaşayan Ahmet Akkoç’un (41) bir otomotiv firmasının bayisinden 6 Aralık 2012’de satın aldığı kamyonet, kısa süre sonra vites geçişlerinde bozukluk çıkarmaya başladı. Servise götürdüğü aracının, garanti kapsamında olmasına karşın izinsiz onarıma tabi tutulduğunu ileri sürerek, Bursa Tüketiciler Derneğine başvuran Akkoç, kendisine “ayıplı mal” satıldığı gerekçesiyle yasal süreci içinde firmaya ihtarname çekti.

İhtarnameye müspet netice alamayan tüketici, konuyu daha sonra Tüketici Sorunları İl Hakem Heyetine taşıdı. Heyet, 25 Şubat 2013’te Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 13’üncü, Garanti Belgesi Uygulama Esaslarına Dair Yönetmeliğin de 14’üncü maddeleri gereğince şikayetin kabulüne ve vasıtanın ücretsiz olarak firma tarafından misliyle değiştirilmesine rey birliğiyle karar verdi.

Akkoç, firmanın itirazı üzerine bu defa Bursa 2’nci Tüketici Mahkemesinde dava açtı. Mahkeme, 30 Aralık 2013’te, “vasıtanın ayıpsız misliyle değiştirilmesi” kararını aldı. Davalı firmanın, kararı temyiz etmesinin ardından Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesi, son kararını açıkladı. Bursa 2’nci Tüketici Mahkemesinin kararını onayan Yargıtay 13’üncü Hukuk Dairesinin kararında, “Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya müsait geciktirici nedenlere ve bilhassa delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre yerinde olmayan tüm temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya müsait olan hükmün onanmasına rey birliğiyle karar verildi” ifadesi kullanıldı.

“26 aydır otoparkta esir olan vasıtam özgürlüğüne kavuştu”

Akkoç, aracının bir otoparkta iki seneyi aşkın süredir park halinde durduğunu söyledi. Karardan duyduğu memnuniyeti dile getiren Akkoç, şöyle konuştu: “Yargı süreci uzun da olsa iki yıllık bir süreyi de kaplamış olsa sonuçta yargı doğru olan kararı verdi. Bütün tüketicilere tavsiyem; haklarını aramaları. Aracımın misliyle değişimine karar verdi veyahut da şu anki değerinin tespitinin yaptırılıp kıymet olarak vasıtanın bedeli şeklinde de verilebilir. Ülkemizde yargı sürecinin uzun olmasından ötürü firmalar bu şekilde bir sistem uyguluyorlar. Bu vasıtayı da 26 ay evvel kullanmak için aldım. Vatandaş olarak vergisini, otoparkını, kaskosunu, sigortasını ödüyorum fakat buna karşın memnunum, yargı bizim lehimize karar verdi. İnşallah yaptığımız masrafları da alacağız. Bunun için firma aleyhine tazminat davası açacağım. 26 aydır otoparkta esir olan vasıtam özgürlüğüne kavuştu. Firmalara, bilhassa de üst yöneticilerine (CEO) sesleniyorum; her tüketiciden CEO olmaz fakat her CEO’dan bir tüketici olur çünkü insanız.”

“Hukuk mücadelesi zaferle sonuçlanmıştır”

Bursa Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Sıtkı Yılmaz ise yaşanan hukuk mücadelesinin uzun ve zorlu bir süreç olduğunu ancak mesut sona ulaştıklarını belirtti. Bu mücadelesiyle Akkoç’un hem hakkını aldığını hem de başka tüketicilere misal olduğunu dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

“Tüketicimizin başlattığı hukuk mücadelesi zaferle sonuçlanmıştır. Son aşamasına gelmiş ve Yargıtay, karşı tarafın talebini reddetmiştir, tüketici lehine karar vermiştir. Bu aşamadan sonra tüketicinin misliyle aracının değiştirilmesi kararı verilmiştir. Tüketiciye artık satıcı, yeni ürettiği bir vasıta verecektir ancak bu vasıtayı üretmiyorsa bugünkü koşullarda aynı donanımla bir vasıtanın maliyeti neyse o maliyet üzerinden tüketiciye ödeme yapacak ve tüketicinin mağduriyetini giderecektir. Haksız ve hukuksuz uygulama ve ayıplı mala karşı tüketiciler, hukuk mücadelesini mutlaka sürdürsün çünkü netice, tüketici lehine başarıdır.”

Yılmaz, bilinçli bir tüketici örneği sergileyen Ahmet Akkoç’un ödüllendirilmesi için ilgili kuruluş ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunacaklarını sözlerine ekledi.

http://www.haberalsancak.com/otomotiv-devini-mahkemede-devirdi.html

 

 

Hits: 1543