Avukat'ı "ayağa kalkmaya zorlayan" hakimlere HSYK'dan "uyarı cezası"

~ 27.12.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Duruşmalarda ayağa kalkmadığı için hakimlerin polis çağırıp dışarıya çıkarttığı Avukat Ömer Yasa, HSYK’ya başvurdu. HSYK 2. Dairesi, iki hakime “emrindeki personele ve muhatap olduğu kişilere karşı kırıcı davranmak” suçundan uyarı cezası verdi.

Habertürk’ten Sultan UÇAR’IN haberine göre; “Mahkemelerde sık sık hakimler ile avukatlar arasında tartışma konusu olan avukatların oturarak savunma yapmasıyla ilgili tartışma Bolu ve Antalya’da yaşandı. Bu illerde girdiği iki ayrı duruşmada oturarak savunma yaptığı için hakimlerin, “ayağa kalk da konuş” diye uyarıp polis çağırdığı Avukat Ömer Yasa’nın başvurusu üzerine HSYK 2. Dairesi inceleme yaptı.

Meslek hayatının 20 yılını hakim olarak geçiren 45 yıllık hukukçu Av.Ömer Yasa’nın başvurusunu haklı bulan HYSK, hakimleri, avukatı ayağa kalkmadığı için polis çağırarak duruşma salonundan çıkartmaya çalıştığı için hatalı buldu.

Hakimlere, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu’nun 63. maddesine yani ‘emrindeki personele ve muhattap olduğu kişilere karşı kırıcı davranmak’ suçundan ‘uyarı’ cezası verildi. İlk defa disiplin cezası aldıkları için cezaları aynı kanunun 70. maddesine göre kaldırıldı.

Böylece HSYK, avukatların oturarak savunma yapabilmesi için içtihat oluşturacak olan bir karara da imza atmış oldu.Yasalara göre; karar okunurken ve yemin edilirken duruşma salonunda bulunanların ayağa kalkması gerekiyor. Ancak savunma yapılırken, ayağa kalkılması ilgili bir zorunluluk yok.

Hakimlere hatırlatsınlar

Avukat Ömer Yasa, hakimlik yaptığı dönemde kendisinin de bilmediği için kararı oturarak okuduğunu ancak ayağa kalkan avukatları özellikle oturtarak savunma yaptırdığını da söyledi. İlk defa 2 hakimin, avukatı ayağa kalkmaya zorladığı için ceza altığını hatırlatan Yasa, meslektaşlarına bundan sonra hakimlere HSYK kararını ve haklarında soruşturma açılacağını hatırlatmalarını istedi.

Sultan UÇAR / HABERTÜRK


2010’da Bolu’da ve 2011’de Antalya’da girdiği 2 ayrı davada ayağa kalkmadan hakimlerin sorularına cevap verdiği için polis çağrılarak duruşma salonundan çıkartılmak istenen Avukat Yasa, içtihat oluşturacak olan bir hukuki mücadele başlattı.

Avukatların oturarak savunma yapmasının önünde hukuki bir engel olmamasına rağmen hakimlerin ısrarı nedeniyle sıkıntı yaşandığını düşünen Avukat Yasa, her 2 hakim hakkında Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Yasa, ‘Suçluysam beni şikayet edin’ diye uyarmasına rağmen kendisini şikayet etmeyen her 2 hakim hakkında da suçu ihbar etmediklerini öne sürdü. Bu süreçte yasa değişti ve dosya HSYK’ya gitti. HSYK, yaklaşık 2 yıldır incelediği dosyada kararını verdi. Hakimler ve Savcılar Kununu’na göre, hakimlere, ‘emrindeki personele ve muhattap olduğu kişilere karşı kırıcı davranmak’ suçundan disiplin cezası verildi. Karar, geçen hafta taraflara tebliğ edildi. İlk defa disiplin cezası aldıkları için cezaları aynı kanunun 70. maddesine göre kaldırıldı.

Hakim, “ayağa kalkıp da konuşun” dedi

Av.Ömer Yasa yaşanan süreci Habertürk’e şöyle anlattı: “Bolu Asliye Hukuk Mahkemesi’nde 2010 yılında ipotekle ilgili bir dava açmıştım. Karşı taraf, ipoteği kaldırınca davanın konusu da kalmadı. Zaten reddine karar verilmesi gerekiyordu. Duruşmaya gelen son bir belgeye taraflara soruldu. Oturduğum yerden, ‘diyeceğim yoktur’ dedim. Hakim, ‘Ayağa kalkıp da konuşun’ dedi. Ben de, ‘Ayağa kalkmama gerek yoktur’ dedim. Hakim, ‘Duruşmayı ben yönetiyorum’ diye bağırdı. Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’nün hangi durumlarda ayağa kalkılması gerektiğiyle ilgili yazısını hakime verdim. ‘Çık dışarı’ dedi. Bu adliyeden hakim emeklisi olmama ve beni tanımasına rağmen polis çağırdı”

“Suçluysam şikayet edin dedim”

“Hakime, ‘Cüppeyle beni bu salondan kimse çıkartamaz. Sizi zor durumda bırakmamak için kendim çıkıyorum’ diyerek, salondan çıktım. Cüppemi çıkartıp, salona dinleyici olarak girdim. Ve benim yokluğumda, duruşmaya devam etmemesi gerektiği halde davayı karara bağladı. Karar, müvekkilim lehine sonuçlansa da, hakimin davranışı hukuka aykırıydı. Duruşma sonrası ‘Madem ki beni suçlu gördünüz. Hakkımda suç duyurusunda bulunun. Yoksa ben suç olan bir şeyi bildirmemekten ben sizi şikayet ederim’ dedim. Cevap vermeden gitti”

“Hakimi ben şikayet ettim”

“Bu olaydan 1 yıl sonra bu kez Antalya-Manavgat’da İcra Hakimliği’ndeki duruşmada benzer bir durum yaşandı. Bu kez duruşmayı yönetin hakim hanım ayağa kalkmamı istedi. Ona da Bakanlığın yazısını verdim. O hakim de hemen polis çağırdı. Yine cüppemi çıkarıp duruşmadan çıktım. Çıkarken onun da benim hakkımda suç duyurusu yapmasını istedim. O da şikayet etmedi. Bu dava da lehimize sonuçlandı”

“Ben hakimken avukatları oturtuyordum”

Adliyelerde sık sık bu gibi durumlar yaşandığını anlatan Av. Ömer Yasa, 2 hakimi de Adalet Bakanlığı’na şikayet ettiğini belirterek, “Hakim karar okunurken de salondaki herkes ayağa kalkmasına rağmen hakim ayağa kalkmıyor. Yeminde ayağa kalkan hakimin, hükmü okurken ayağa kalkmayacağına dair bir hüküm de yok. AB ülkelerinde hakimler, hükmü ayağa kalkarak okuyor” dedi. Hakimlik yaptığı dönemde kendisinin de bilmediği için kararı oturarak okuduğunu ancak ayağa kalkan avukatları özellikle oturtarak savunma yaptırdığını da söyleyen Yasa, ilk defa 2 hakimin avukatı ayağa kalkmaya zorladığı için ceza aldığını hatırlatarak, meslektaşlarına, bundan sonra hakimlere HSYK kararını ve haklarında soruşturma açılacağını hatırlatmalarını istedi.

Yasalara göre avukatlar, ceza da da hukuk mahkemelerinde de de yanlızca yemin edilirken ve nihai kararın hüküm fıkrası açıklanırken ayağa kalkmak zorundalar.” Haber Kaynağı: Habertürk – Sultan UÇAR 

Hits: 2890