Feyzioğlu: Türkiye, Cezayir ve Tunus gibi ülkelerle kıyaslanıyor

~ 24.12.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Türkiye Barolar Birliği Başkanı (TBB) Metin Feyzioğlu, Türkiye'nin artık Batı ülkeleri yerine, Cezayir ve Tunus gibi ülkelerle kıyaslandığını belirtti. İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ebtekar'ın basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili açıklamasını hatırlatan Feyzioğlu, "Son derece önemli, hepimizin altına imza atabileceğimiz, çağdaş ve belki de batılı anlamda sözler." dedi. Eski bakanların Yüce Divan'a gönderilmesi konusuyla ilgili yaptığı değerlendirmede ise Feyzioğlu, "Bir Meclis soruşturması sürecine, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu kadar siyaset karışmamıştır." şeklinde konuştu.

 

TBB Başkanı Feyzioğlu, Kadir Has Üniversitesi'nde düzenlenen 'Sulh Ceza Hakimleri Perspektifinden Ceza Adaletinin Güncel Durumu' konulu sempozyuma katıldı. Yargıtay ve Danıştay'a yeni üye seçiminden basın özgürlüğüne kadar pek çok konuda açıklamalarda bulunan Feyzioğlu, İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume Ebtekar'ın sözlerine atıfta bulunarak Türkiye'nin durumu ile ilgili değerlendirme yaptı. Feyzioğlu, "Hükümetler eleştiriye daha açık olmalı. Basın özgürlüğünü kısıtlamamalı. İfade ve basın özgürlüğü ülkede yanlış giden şeyler ve yolsuzlukların önlenmesi açısından kritik önemdedir. Açık şeffaf, hesap verebilir bir yönetime ihtiyacımız vardır.' Son derece önemli, hepimizin altına imza atabileceğimiz, çağdaş ve belki de batılı anlamda bu sözleri kim söyledi? Artık örnek almamız gereken devletlerin arasına girmiş bulunan Türkiye, Almanya ile Fransa ile kıyaslanırken, Cezayir'le, Tunus'la, İran'la kıyaslanmaya başladığını hatırlatarak sözlerin sahibini söylüyorum: İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume Ebtekar hanımefendidir. " dedi.

Yargıtay ve Danıştay üye sayılarının artırılması konusunda da konuşan Feyzioğlu, "İstinaftan vazgeçilmemişti. Hatta istinaf mahkemelerinin binaları bitmek üzereydi. Şu anda da tamamına yıkanı bitmiş durumda. O zaman ne oldu da Yargıtay'ın, Danıştay'ın üye sayısını artıralım dedi hükümet? Olan şuydu, HSYK değişmişti. Anayasa HSYK'nın yapısını değiştirmişti ve bu yeni yapıya göre yeni üyeler seçilmiş veya atanmış dolayısıyla Yargıtay ve Danıştay'a üye seçecek olan HSYK hükümetin o günkü düşüncelerine göre istediği gibi şekillenmişti. Yargıtay ve Danıştay üyelerini emekliye sevk edemeyeceğine göre o zaman tersten işi çözerek Yargıtay ve Danıştay üye sayılarını artırıp eskilerin Yargıtay ve Danıştay'daki etkinliğini kırmak gibi bir siyaset uygulandı. Şu ana kadar anlattıklarımın hiç bir yerinde üstün kamu yararı, milletin menfaati yok. Aslına bakarsanız şu ana kadar anlattıklarımızın arasında bizim anladığımız anlamda devlet de yok." ifadelerini kullandı.

Konuşmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına da atıfta bulunan Feyzioğlu, "AİHM 'adaletin gerçekleştirilmesi yetmez, onun gerçekleşmesi kadar önemli olan adaletin gerçekleştiği yönündeki toplumsal algıdır, görünüştür' der. Buradaki görünüş, siyasi iktidarın yargının çivilerini tek tek söküp ardından da kendi istediği şekilde yeni çiviler çakmasıdır. Sonuç Türkiye'de yargı bildim bileli bir öç alma mekanizması şeklinde işlemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

'MECLİS SORUŞTURMASINA HİÇ BU KADAR SİYASET KARIŞMAMIŞTI'

Basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Feyzizoğlu, haklarında yolsuzluk ve rüşvet iddiaları bulunan 4 eski bakan hakkındaki Meclis Araştırma Komisyonu süreci hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu iş baştan sona yanlış yapılıyor. Neden, önce milletvekillerine kapadılar. Milletvekillerinin, soruşturma komisyonu üyelerinin dosyayı görmeden nasıl inceleme yapacaklar. Milletvekilleri neye göre soruşturma açılsın ya da açılmasın diyecekleri. Önce milletvekillerine kapattılar, bu yanlıştı. Ondan sonra bu kadar uzattılar, bir türlü üye vermediler işi atlattılar. Bu arada ne atladı, 30 Mart seçimi atladı, sonra Cumhurbaşkanlığı seçimi atladı. Bir Meclis soruşturması sürecine Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bu kadar siyaset karışmamıştır. Bu kadar zamanlaması siyasete ve seçimlere endeksli hiç ama hiç olmamıştır. Özal'dan örnek veren siyasi iktidara sesleneyim. Özal kendi bakanını yüce divana kendisi göndermiştir, ondan örnek alsınlar." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

 

http://www.zaman.com.tr/gundem_feyzioglu-turkiye-cezayir-ve-tunus-gibi-ulkelerle-kiyaslaniyor_2266210.html

Hits: 1052