Yüce Divan krizi: Erdoğan 'paralel yapı' tezi çöksün istemiyor, Davutoğlu 'halka nasıl anlatacağız' diyor

~ 23.12.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Meclis Soruşturma Komisyonu'nun, 17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasına adı karışan dört Bakan hakkındaki Yüce Divan oylamasının üç kez ertelemesi, Tayyip Erdoğan ve Ahmet Davutoğlu arasındaki çatlağı gün yüzüne çıkardı.

Dün ‘Davutoğlu-Erdoğan ayrılığı’ şeklinde duyurulan görüş farklılığı kulisleri de hareketlendirdi. İddialara göre, ertelemenin asıl nedeni ‘paralel darbe tezinin çökeceğini’ savunan Erdoğan ile ‘aklamanın halka anlatılamayacağını’ savunan Davutoğlu’nun yaşadığı görüş ayrılığı oldu.

ERDOĞAN YÜCE DİVAN'A KARŞI, DAVUTOĞLU BAKANLARI GÖNDERMEYE KARARLI
Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre, Erdoğan bakanların Yüce Divan’a sevk edilmesini istemezken, Davutoğlu bunun gerekli olduğunu düşünüyor.

Komisyon toplantısı devam ederken Başkan Hakkı Köylü’nün bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesi de AKP içindeki çatlağın bir işareti olarak yorumlanıyor. Köylü, “Jammer olduğu için konuşamadım, evle konuştum” demiş ancak, bir grup AKP’li yöneticiyle görüştüğü öğrenilmişti.

'5 OCAK'A KADAR BASKI DAHA DA ARTACAK'
Komisyon üzerinde büyük bir baskı olduğunu dile getiren CHP’li üyeler  “Bakanların Yüce Divan’a gönderilmesi istenmiyor. 5 Ocak’a kadar da AKP’li üyeler üzerindeki baskı daha da artacak ve bakanların Yüce Divan’a gönderilmemesi sağlanacak” diye konuştu.

Öte yandan 5 Ocak’ta yapılacak oylamanın ardından komisyonun raporunu hazırlaması ve muhalefet milletvekillerinin şerh hazırlaması için sadece dört günlük süre kalıyor.  TBMM İçtüzüğü’ne göre, komisyonun raporunu en geç 9 Ocak’ta TBMM Başkanlığı’na sunması gerekiyor. Rapor 10 gün içinde bastırılarak milletvekillerine dağıtılacak. 10 gün içinde rapor, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek bakanlarla ilgili Yüce Divan oylaması gizli olarak yapılacak.

 

http://www.birgun.net/news/view/erdogan-paralel-yapi-tezi-coksun-istemiyor-davutoglu-halka-nasil-anlatacagiz-diyor/10841

Hits: 1008