35 öğrenciye Berkin Elvan davası

~ 16.12.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Kütahya'da Berkin Elvan'ın ölümü nedeniyle yürüyüş yapan çoğunluğu üniversite öğrencisi 35 kişi hakkında 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Gezi Parkı eylemleri sırasında başından gaz fişeğiyle vurulan ve 269 gün sonra 11 Mart 2014 tarihinde yaşamını yitiren Berkin Elvan için Kütahya'da bir grup öğrenci 1 gün sonra yürüyüş yaptı. Zafer Meydanı'nda toplananlar 'Berkin Elvan ölümsüzdür' diye slogan atarak Cumhuriyet Caddesi'ndeki Küçük Park'a kadar yürüdü. Yürüyüş sırasında Ak Parti seçim bürosunda müzik sesinin yükseltilmesi üzerine yürüyüşçüler ile partililer arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Seçim bürosuna doğru yürümek isteyen grubu polisler uzaklaştırdı. Grup daha sonra dağıldı.

Yürüyüşe katılanlardan 35'i hakkında Kütahya 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması bugün yapıldı. CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz da adliyeye gelerek üniversite öğrencilerine destek verdi. Milletvekili Yüksel basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Burada da gençlerimiz Berkin Elvan'ı uğurlama yürüyüşü yapıyorlar. Bu da Anayasal haklarıdır, demokratik haklarıdır. Şimdi içerideki duruşmada onu dinledim. İddianamede 'Bu her ne kadar anayasal demokratik hakları ise de' diye başlıyor. Yürüyüş yapılabilir, bu bizim Anayasal haklarımız, her yurttaşımız bunu yapabilir. Bunu yaptıkları için haklarında dava açılıyor. Bu davanın sonucu bellidir. Çocuklarımız beraat edecektir. Ama bu davanın açılması bile Türkiye açısından bir ayıptır. Bu tamamen yıldırmaya yönelik korkutmaya yönelik açılmış davalardır."

Kütahya 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşma, katılmayan tutuksuz sanıkların dinlenmesi için ileri tarihe ertelendi.

 

cumhuriyet

Hits: 924