2015'E DOĞRU BİR SEÇİM ÖNERİSİ

~ 12.12.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Dilekçe hakkını kullandığı için görev yaptığı Aydın Üniversitesi’ndeki işinden olan Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz ile Yeni Yaklaşımlar olarak bir görüşme yaptık. 2015’te yapılacak genel seçimler öncesinde toplumsal gidişatımızdan duyduğu kaygılardan söz eden Ökçesiz, kanlı bir iç savaş dahil çok tehlikeli bulduğu ortamdan kurtulmak için seçimlere ilişkin özel bir öneride bulundu.

Prof. Dr. Hayrettin Ökçesiz, “Ortak Parti” olarak tanımladığı önerisini şöyle özetliyor.

“Tüm demokratik muhalefetin, kendi partilerinden bağımsız olarak kuracakları ve tek maddelik programı olan yeni bir parti ile seçime girilecek. Bu yolla, toplumsal muhalefetin tümüyle ortak bir demokrasi cephesinde yer alması sağlanmış olacak.

Partinin tek maddelik programına göre, seçimin hemen ertesinde kurucu meclis olarak görev yaparak Anayasa hazırlanacak ve yeni Anayasa ile seçime gidilerek ortak partinin görevi sona erecek. Böylece toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla bir Anayasa hazırlanmış olacak.

Aday listelerinin birinci sırasında hiçbir ayrım gözetmeksizin ortak partiye katılan tüm partilerden adaylar eşit olarak yer alacak. Listelerin ikinci sırasında ortaklığa dahil partiler arasında oy oranlarına göre seçilecek adaylara yer verilecek. Üçüncü sıra birinci sıradaki kurala göre ve dördüncü sıra ikinci sıradaki kurala göre olmak üzere kendi içinde sıralı bir şekilde tekrarlanarak adaylar belirlenecek. Böylece adil ve eşit bir ortaklık dağılımı sağlanmış olacak.

Seçim sonrasında ise bu yolla oluşturulan kurucu meclis yeni bir Anayasa yaparak görevini tamamlayacak ve en kısa sürede seçime gidecek. Bu yolla, toplumun tüm kesimlerinin eşit ve adil bir şekilde temsil edildiği bir kurucu meclis vasıtasıyla içinde bulunduğumuz toplumsal tıkanma aşılacak ve toplumsal mutabakatla hazırlanan gerçek bir demokratik Anayasa ile yeni seçime gidilerek, halkın iradesinin tam olarak parlamentoya yansıması sağlanacaktır.”

Türkiye’deki siyasi partiler ve siyasetin yapılış tarzı göz önüne alındığında taraftar bulması zor gibi duran öneriyi tüm muhalif partilerin bilgisine sunulur.

Bir tür samimiyet testi olarak…

 

Yeni Yaklaşımlar

 

 

Hits: 1363