Mahkeme kararıyla sınavı kazandı

~ 09.12.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

DEÜ'de okutmanlık sınavına giren ve düşük puan verildiğini iddia eden aday, açtığı davayı kazanarak atamasını yaptırdı

İZMİR (AA) ? Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Bölümü'nün açtığı sınava giren Aslı May Aygün, başarılı olmasına rağmen düşük puan verildiği iddiasıyla açtığı davayı kazanarak okutman olarak atandı.

İzmir 2. İdare Mahkemesi'nde görülen davada, mahkeme heyeti karara esas alınacak nitelikteki bilirkişi raporu ve dosyadaki belgeleri göz önünde bulundurularak, okutman kadrosu için yapılan sınavda davacının sınav puanının ölçme ve değerlendirme kurallarına aykırı hesaplandığı anlaşıldığından, işlemin iptaline karar verdi.

Mahkeme, bilirkişi raporunda da belirtildiği üzere, okutman olarak alınan G.E'nin yeterli derecede İngilizcesi olmadığı gerekçesiyle yerine davacı Aslı May Aygün'ün atanması gerektiğine hükmetti.

Davacı Aygün, 6 Aralık 2013 tarihinde düzenlenen ve kendisiyle beraber  8 kişinin girdiği sınavda başarılı olmasına rağmen düşük not verildiği ve okutmanlık hakkı kazanamadığı iddiasıyla avukatı Ahmet Kul aracılığıyla DEÜ Rektörlüğüne başvuru yaptı.

Avukat Kul, tarafsız bir jüri tarafından sınav kağıtlarının yeniden değerlendirilmesi için talepte bulunup bu talebin rektörlük tarafından reddedilmesi üzerine İzmir 2. İdare Mahkemesine başvurduklarını ve "Sınav notunun bilimsel gereklere göre doğru bir şekilde hesaplanıp hesaplanmadığının tespiti için sınavın iptali ve yürütmenin durdurulmasını" istediklerini belirtti.

Mahkeme heyetinin, incelenmesi için dosyayı verdiği Ege Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyat Bölümü Öğretim görevlilerinden oluşan bilirkişi heyetinin raporunda, "Davacının, sorulara verdiği yanıtlar esas alındığında konusuna ve alanına hakim ve İngilizce gramer bilgisinin yeterli olduğu, mesleki bilgi ve becereye haiz başarılı olduğunu" belirttiğini ifade etti.

Avukat Kul, bilirkişi heyetinin sınavda "71 puan" alan ve müvekkilinin yerine okutman olarak atanan G.E'nin "Hem alanla ilgili bilgi ve becerisini aktarmakta zorlandığını ve eksikliklerinin olduğunu, soruyla cevap arasındaki ilişkiyi yanlış kurduğunu ve İngilizce yeterlilik konusunda diğer iki adaydan bariz bir şekilde geride kaldığını ve eksiklikleri olduğunu" belirterek oybirliğiyle başarısız bulunduğunu", G.E'ye "37 puan", sınavda "55 puan" alan Aygün'e ise "73 puan" takdir edildiğini kaydetti.

Ahmet Kul, mahkeme kararı sonrasında müvekkili Aslı May Aygün'ün okutman olarak göreve atandığını bildirdi.

 

http://www.radikal.com.tr/izmir_haber/mahkeme_karariyla_sinavi_kazandi-1247224

Hits: 1024