Kürt sorunu için 12 maddeli reçete

~ 30.11.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da partisinin bölge toplantısında, CHP’nin Kürt sorununa çözüm reçetesini 12 soruyla açıkladı. Kılıçdaroğlu, 7 Haziran 2015’te yapılması öngörülen seçimler kapsamında bölge toplantılarının 8.’sine dün Diyarbakır’da başkanlık etti. Toplantıda, 15 ilden gelen parti örgütüne seslenen Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

4 YILLIK YETKİ İSTİYORUM: Buraya bir Başbakan geldi, miting yaptı, genç bir Diyarbakırlı, ‘fabrika istiyoruz’ diye bağırdı. O, ‘yok’ cevabını verdi. Bu kişi yine geldi, ‘Eski cezaevini yıkacağım, modern cezaevi yapacağım’ dedi. Dünya tarihinde bir ilktir, bir Başbakan fabrika değil hapishane sözü veriyor. Hapishane sözü verdi, oyları topladı. Sizden sadece 4 yıl için yetki istiyorum. İşsizlik belasından bu ülkeyi kurtaracağım, kararlıyız. 50 TL için kadınları sabahın köründen akşama kadar PTT’nin önünde kuyruğa diziyorlar. 50 TL için seni o kuyruğa dizen namerttir. Hiçbir zaman para için kuyruğa girmeyeceksin, evinde oturacaksın bankada hesabın olacak. CHP’nin sözüdür bu.

DİYARBAKIR ANILARI ANLATTI: Hapishane sözü verenler o hapishanelerde hangi dramların yaşandığını biliyorlar mı acaba? Diyarbakır hapishanesinin dili olsaydı ne anlatırdı acaba? Size iki örnek vereceğim. Birinci anlatım Mesut Baştürk’e ait. ‘Bir gün hücremize Kemal’i getirdiler, Kemal’in hiçbir örgütle alakası yoktu, hoşgeldin dayağını attıktan sonra yanımıza bıraktılar, kendine geldikten sonra askerler geldi, ‘Yeni gelen dışarı çıksın’ dediler. Dışarı çıktı, biri ‘Ulan sen hangi örgüttensin’ diye bağırdı. Kemal, ‘CHP örgütündenim’ dedi. Bütün askerler şaşırdı, hiçbir gardiyan CHP örgütü diye bir örgüt duymamıştı. Gardiyanlardan biri bağırdı, ‘Vay be, yeni bir örgüt kurulmuş, ulan şimdi seni mahvettik’ dedi. Yüzlerce cop vurdular“. Size hapishane sözü veren bunları biliyor mu? CHP Mardin Milletvekili Nurettin Yılmaz, ‘Saçlarımı kestirmek istemediğim için Hastanelik oldum, bir gün hücrelerdeki herkesin bana tükürmesini istediler, tükürmedikleri için herkesi dövdüler. Arkadaşlar lütfen tükürün diye bağırmaya başladığımı hatırlıyorum, o anı hiç unutmuyorum’ diyor.

YETERİNCE ANLATAMADIK: Kürt sorunu konusunda kendi çözümümüzü yeteri kadar anlatamadık. Kabahat sizde değil, bizde. Bu sorunu parlamento zemininde çözmemiz lazım. CHP, barışı savunan bir parti değil diyorlar, hayatımda duyduğum en saçma söz. CHP, Kobanili Kürde, Şengalli Ezidiye, Kerküklü Türkmene, Halepli Arap’a karşı IŞİD’in yanında yer almayacak kadar onurludur.

12 SORU SORDU: ‘Bu sorun çözülecek, ama AKP dışında alternatif yok’ diyorlar. En büyük yalan. Niye alternatif yok? Bunu söyleyenlere 12 soru sormak istiyorum. Seçim barajı yüzde 3’e indirilsin dediğimiz için mi, Diyarbakır Cezaevi’ni demokrasi ve insan hakları müzesi haline getir dediğimiz için mi alternatif değiliz? Zorunlu göç mağdurlarının yerlerine dönmesi lazım dediğimiz için mi alternatif değiliz? Roboski katliamı aydınlansın, talimatı veren ortaya çıkarılsın dediğimiz için mi alternatif değiliz? Bütün faili meçhuller aydınlansın dediğimiz için mi alternatif değiliz? Mayınlı araziler temizlensin dediğimiz, koruculuk sistemi kaldırılsın, koruculara başka iş verilsin dediğimiz için mi alternatif değiliz? Sorunu çözün dediğimiz için mi, AB Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’nı uygulayın dediğimiz için mi alternatif değiliz? Çözüm süreci şeffaf olsun, TBMM zemininde olsun dediğimiz için mi alternatif değiliz? İnanç üzerinden siyaset toplumu böler dediğimiz için, Diyarbakır’a TOMA değil, Hakkari’ye hastane yapılsın dediğimiz için mi alternatif değiliz?

Toplantının perde arkası

Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da sivil toplum kuruluşu temsilcilerine anadilde eğitime ilişkin parti olarak aralarında pedagogların da bulunduğu bir komisyon kurduklarını anlatarak, “Çocuğun üstün yararı ne ise onu savunacağız. Bu komisyondan çıkacak karar ne olursa olsun, bunu siyaseten savunacağız. Anadilde eğitim kararı çıkarsa onu savunacağız” ifadesini kullandığı belirtildi. Kılıçdaroğlu, HDP ile ittifak kurulması gerektiği yönünde gelen sorulara ise, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in sözünü anımsatarak, “Şu an gündemimizde yok. Siyasette 24 saat bile uzun bir zamandır” şeklinde yanıt verdi. Alınan bilgilere göre sivil toplum kuruluşu temsilcileri Kılıçdaroğlu’na, PKK lideri Abdullah Öcalan’ı da içeren bir genel af çıkarılması taleplerini de iletti.

Anadil için komisyon

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da buluştuğu sivil toplum kuruluşu temsilcilerine anadilde eğitime ilişkin parti olarak aralarında pedagogların da bulunduğu bir komisyon kurduklarını anlatarak, “Çocuğun üstün yararı ne ise onu savunacağız. Bu komisyondan çıkacak karar ne olursa olsun, bunu siyaseten savunacağız. Anadilde eğitim kararı çıkarsa onu savunacağız” ifadesini kullandığı belirtildi. Kılıçdaroğlu, HDP ile ittifak kurulması gerektiği yönünde gelen sorulara ise, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in sözünü anımsatarak, “Şu an gündemimizde yok. Siyasette 24 saat bile uzun bir zamandır” şeklinde yanıt verdi. (MERİÇ TAFOLAR / Diyarbakır)


http://www.milliyet.com.tr/kurt-sorunu-icin-12-maddeli-recete/siyaset/detay/1977117/default.htm

Hits: 914