"Rennan Hoca çıkacak, onlar içeri girecek"

~ 27.11.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Prof. Dr. Rennan Pekünlü, "Evren ve Bilim" konulu son dersini İzmir'de verdikten sonra Foça Cezaevi'ne uğurlandı. Cezaevi önünde Pekünlü’yü uğurlayan hukukçular, akademisyenler ve yazarlar duygu ve düşüncelerini İleri Haber'le paylaştı.

Meryem Yıldırım - İleri

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rennan Pekünlü bugün son dersini İzmir’de verdikten sonra Foça Cezaevine uğurlandı. Renan Hoca’yı uğurlayan akademisyenler, hukukçular ve eğitimciler duygularını İleri Haber’le paylaştı.

İZGE GÜNAL: “BİR BİLİM ADAMI NASIL HAPSE ATILIR?”

“Kendimizi hiç iyi hissetmiyoruz. Bu ceza bilimin sonu anlamına geliyor. Bilimi, evrimi anlatan bir hoca hapse giremez. Bizim beklentimiz bugün bütün Türkiye’de üniversitede eğitimin durması gerekiyordu. Ama şu olacak: Renan Hoca’yı mahkum edenlerin hepsi yargılanacak. Hoca çıkacak, onlar içeri girecek.”

ENDER HELVACIOĞLU: “BÜTÜN DÜNYAYA DUYURACAĞIZ”

"Renan Hoca bugün çok bilimsel bir ders verdi. Hocanın verdiği mesaj şuydu:
'Bu bir son ders değil, daha yapacak çok işimiz var!' Zaten daha önce de hoca 'Aslanlar gibi yatarız' demişti. Öyle de olacak. Buradaki mesele laikliği ve aydınlanmayı savunan bir aydının içeri girmesidir. Bizim bunu bütün dünyaya duyurmamız lazım."

ENVER AYSEVER: "CUMHURİYET TARİHİ İÇİN BU BİR RİCATTIR"

“Bu türden bir yargılama, Renan Hoca hakkında verilen bu hüküm demokratik bir toplum olarak görülen Türkiye’nin ne kadar trajik bir durumda olduğunu gösteriyor. Türkiye’nin bir hukuk devleti olduğu söyleniyor ama değil, neden?Çünkü Berkin Elvan’ların, Ali İsmail Korkmaz’ların, yolsuzluk ve rüşvetin hesabının sorulmadığı bir Türkiye’de hukuktan bahsedilemez. Şimdi de gerçek bir bilim adamının yargılanmasıyla karşı karşıyayız. Hocanın ‘türbanlı öğrencileri eğitim hakkının engellendiği’ gibi bir gerekçe mümkün olamaz. Çünkü o dönemin koşullarında zaten YÖK kanuna göre aykırı bir şey yapmamıştı hoca. Bu cumhuriyet tarihi ve aydınlanma tarihi açısından bir ricat göstergesidir. Bu ceza Türkiye’de dindar nesil yetiştiren bir hükümetin, aydınlanma ve bilimden yana olan herkese verdiği bir mesajdır. Bu trajedi içerisinde işte ‘Yeni Türkiye’ kurulacak. Demek ki ‘Yeni Türkiye’de hukuk, bilim, eğitim, aydınlanma bu durumda olacak, çok trajik. Bir bilim insanını bu hale getiren bir ülke çok trajik bir görüntü verir.”

NURETTİN ABACIOĞLU: "HOCA’YI ENGİZİSYON YARGILADI"

“Renan Hoca 21. yüzyıl Türkiye engizisyonunda yargılandı. Engizisyon aydınlanmaya karşı olduğunu gerici olduğunu bu kararla belgeledi. Renan Hoca esir alındı ama teslim olmadı. Renan Hoca’nın adı bu durumla Türkiye aydınlanma tarihine geçmiş oldu.”

ÖMER FARUK EMİNAĞAOĞLU: “BU İŞGAL ELBET BİTECEK”

"Renan Hoca ile birlikte cezalandırılan cumhuriyet, laiklik ve hukuk devletine ilişkin niteliklerdir. Bu nitelikler anayasa göre değiştirilemez, değiştirilmesi teklif dahi edilemez. Ama bugün bu anayasa hükümleri sadece kağıt üzerinde kalmıştır. Cumhuriyet ve aydınlanma değerleri, hak ve özgürlüklerin var ettiği değerleri koruyan Rennan Pekünlü hapse koyuluyorsa cumhuriyetin cumhuriyet karşıtlarınca yönetildiğini gösterir. Cumhuriyetin Renan Hoca’yı koruyacağı günler, aydınlık yarınlar bu işgal sona erdiğinde elbette gelecektir.”

 

http://ilerihaber.org/rennan-hoca-cikacak-onlar-iceri-girecek/5876/

Hits: 1009