Mahkeme masrafları tarih oluyor

~ 18.11.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Adalet Bakanlığı tarafından kısa süre önce hayata geçirilen "ara buluculuk" sistemi ile borç ve alacak yüzünden ihtilafa düşen kişiler mahkemeye gitmekten ve mahkeme masraflarından kurtuluyor.

Adalet Bakanlığının başlatmış olduğu ara buluculuk sistemi, vatandaşlar tarafından benimsenmeye başladı. Borçlu ve alacaklı arasında ara bulucu rolü üstlenen ve belki de yıllar sürebilecek mahkemeleri engelleyen ara bulucu avukatlar sayesinde, mahkeme masrafları da ortadan kalkıyor. Balıkesir'de 30 yıldır serbest avukatlık yapan Av. Seyfi Çelik, "Bu sistem sayesinde 3-4 yıl sürecek uyuşmazlıklar 1 haftada çözülebilecek.

Ara buluculuk sistemi şahısların arasındaki hukuki ihtilaflarda işin yargıya gitmeden kendi aralarında çözebilmelerini sağlayabilecek bir mekanizmadır. Bu sistem sayesinde ortalama 3-4 yılda bitecek uyuşmazlıklar çözülmüş oluyor. İki taraf kendi kararlarını kendisi veriyor ve süreci kendisi yönetiyor. İki taraf da bir anlamda bu işten memnun olarak ayrılıyor" dedi. Kişiler arasındaki ihtilafın daha hızlı görüldüğünü ve tarafların kendi kabul edebilecekleri neticelerle çözüme ulaşacağını ifaden Çelik, "İnsanlar mahkemeye gittiği zaman davalar senelerce sürüyor. İstemedikleri pek çok şey ortaya dökülüyor. Her bakımdan ara buluculuk sisteminin gelişmesinde fayda var.

Türkiye'de henüz daha bu yaygınlaşmadı ama insanlar bunu zaman içerisinde, işleri düştükçe, 'Bu işlere nasıl çözüm üreteceğiz?' dedikçe öğrenecek" diye konuştu. Amerika'da kişiler arasındaki ihtilafların yüzde 80'inin bu sistem sayesinde çözüldüğünü dile getiren Avukat Seyfi Çelik, "Bu hem ekonomik olarak kolaylık sağlayacak hem de zaman olarak. Bazı şeyler de mahremiyet içerisinde kalacak. Pek çok ihtilaflı insan, çevresinin bunu duymasını istemiyor. Özellikle şirketler açısından da rekabet ortamında ara buluculuk önemli bir yer alacak" şeklinde konuştu. Ara buluculuk sistemine dizilerden de destek geldiğini belirten Çelik, "Çocuklar Duymasın ve Seksenler dizilerinde ara buluculuk sistemi işlenmişti. Şu an bu yasa yürürlüğe gireli henüz 1 sene oldu. Anca yeni yeni sınavları, seminerleri ve ruhsat işlemleri tamamlanıyor. Ara buluculuk sistemi sayesinde dava boyunca ödenmesi gereken harç, posta gideri, keşif masrafı ve bilirkişi masrafları da olmayacak. En basit bir dava açıldığı zaman bile 600 lira harç ya da gider avansı yatırıyorsunuz. En azından bunlardan kurtuluyorsunuz. Yargılama sürecini düşündüğünüz zaman ise bu süreyi iki taraf belirleyecek" dedi.


(İHA) Kaynak: http://www.mynet.com/haber/guncel/share-1560886-1?utm_medium=copy
Hits: 1442