İstanbul Barosu'na "başörtüsü" davası açıldı!

~ 15.11.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

İstanbul Baro Başkanı Kocasakal ve yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 21 avukat hakkında, staj yapan başörtülü bir avukatın dersten çıkarılması nedeniyle dava açıldı.

İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 21 avukat hakkında, staj yapan başörtülü bir avukatın dersten çıkarılması, hakkında işlem yapılması ve avukatlık kanununa aykırı davranılarak mağdur edilmesi gerekçeleriyle "görevi kötüye kullanmak" suçundan 6 ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Stajyer avukat Şule Gökkılıç, 27 Nisan 2012'de İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi'nde katıldığı, "Avukatlık Mesleğinin Nitelikleri" konulu ders sırasında, eğitimi veren avukat Ekrem Üner tarafından, başörtüsü taktığı gerekçesiyle dersten çıkarılmak istendi.

Üner'e itiraz ederek dersten çıkmayan Gökkılıç, dinin inancı gereği hakarete uğradığı gerekçesiyle aynı yılın Mart ayında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Adalet Bakanlığı soruştuma izni verdi

Dilekçeyi işleme koyan ve kanunen özel izinle soruşturma açılabilen avukatlara yönelik fezleke hazırlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu, bu fezlekeyi, şüpheli avukatlarla ilgili soruşturma açılabilmesi talebiyle Adalet Bakanılğı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. 

Adalet Bakanlığı'nın, kovuşturma yapılması için 2 Haziran 2014'te "olur" yazısı göndermesi üzerine Başsavcılık, 1136 sayılı Avukatlık Kanununun 59/1-2 maddeleri uyarınca şüpheliler hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan soruşturma başlattı.

Avukatlık Kanunu'ndan kaynaklanan çapraz soruşturma kaidesi gereği Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen soruşturma dosyasını devralan Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Yalçın Ezerçe, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ve baro yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 21 avukat hakkında, 2 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talebiyle iddianame hazırladı.

"Bunlar sonradan türediler"

6 sayfalık iddianamede, 2012'de İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi'nde eğitim gören başörtülü stajyer avukat Şule Dağlı Gökkılıç'ın, başörtüsü gerekçesiyle dışarı çıkarılmak istendiği ve bunu reddettiği için kendisine bazı sözler söylendiği belirtilerek, disiplin işlemi yapılması amacıyla baro başkanlığına ihbarda bulunulduğu ifade edildi. Baro tarafından da kovuşturma izni verilmesi sonucu, şüphelilerin Gökkılıç'a baskı oluşturarak inanç özgürlüğünü kısıtlayıcı işlemler yaptıkları öne sürüldü. 

İddianamade, İstanbul Barosu avukatlarından Ekrem Üner'in, İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi'nde, 27 Nisan 2012'de "Avukatlık Mesleğinin Nitelikleri" konu başlıklı dersi verdiği sırada, başörtülülü olduğunu farkettiği müşteki Şule Gökkılıç Dağlı'ya, "Lütfen çıkar mısınız dersten?  Ya başınızı açın, ya da peruk takıp öyle girin" diyerek dersten çıkmasını talep ettiği aktarıldı. 

Gökkılıç'ın bu talebi reddettiği belirtilen iddianamede, Üner'in, "Ne var yani, çıkıp başını açıp girsen çok mu zor? Daha önce herkes başını açıp giriyordu, bunlar sonradan türediler. Siyasi simgenin burada bulunması doğru değil" ifadelerini kullandığı kaydedildi. 

"İnanç özgürlüğünü kısıtlayıcı işlem yaptılar"

Şüpheli avukatlar Nizar Özkaya ve Nuran Kurtuluş Atahan'ın da İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi'nde 9 Ekim 2012'de, jüri üyesi olarak yer aldıkları, "Ceza hukuku bireysel çalışma raporu" adlı sunumda şikayetçi Gökkılıç'a, "başörtülü şekilde bu çalışmaya katılamayacağını" söyledikleri aktarılan iddianamede, bu şüphelilerin de Gökkılıç hakkında İstanbul Barosunca disiplin kovuşturması yapılması amacıyla tutunak düzenleyip baskı oluşturarak, inanç özgürlüğünü kısıtlayıcı işlemler yaptıkları ifade edildi. 

İddianamede, şüpheliler İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Başkanı Mustafa Şeref Kısacık ile yürütme kurulu üyesi avukatlar Yalçın Veziroğlu, Sinan Naipoğlu, Figen Erbek, Muazzez Yılmaz, Filiz Saraç ve Mehmet Vakur Kulat'ın, İstanbul Barosu Staj Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu olarak aldıkları kararla başörtülü olarak eğitim merkezindeki derslere gelinmemesi yönünde irade açıklamasını içerir bir belgeyi, sınıflara astıkları belirtildi.  Bu kişilerin derslere başörtülü şekilde gelenler hakkında tutanak tanzim edip disiplin cezaları almaları amacıyla baro başkanlığına ihbarda bulunarak inanç özgürlüğünü kısıtlayıcı işlemler yaptıkları da kaydedildi. 

Kocasakal ve avukatlar, ağır ceza mahkemesinde yargılanacak

Şüphelilerden İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile yönetim kurulu üyesi avukatlar Turgay Demirci, Ayşe Füsun Dikmenli, Hasan Kılıç, Mehmet Durakoğlu, Hüseyin Özbek, Ufuk Özkap, Aydeniz Alisbah Tuskan, Süreyya Turan, Özlem Aksungar ve İsmail Altay'ın, Staj Eğitim Merkezi'nin düzenlediği eğitimlere başörtülü şekilde katılanlar hakkında, meslek kurallarına aykırı davrandıkları gerekçesiyle uyarılmalarına yönelik yönetim kurulu kararı aldıkları kaydedilen iddianamede, bu şüphelilerin de baskı oluşturarak inanç özgürlüğünü kısıtlayıcı işlemler yaptıkları öne sürüldü.

İddianamede, toplanan tüm delillere göre bütün şüphelilerin, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 257. maddesine göre hükme bağlanan "go?revinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle kis?ilerin mag?duriyetine neden olmak" suçundan 6 ay ile 2 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezasına çarptırılması istendi.

Hazırlanan bu ididaname, başsavcılık tarafından onaylanmasının ardından gönderildiği Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi. İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocsakal ile 20 avukatın yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

http://www.aa.com.tr/tr/haberler/421041--istanbul-barosuna-quot-basortusu-quot-davasi
 

Hits: 1092