Hâkimin savcının özeli mözeli olmaz

~ 02.11.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

 

Eski Danıştay Başkanı Hüseyin Karakullukcu ve YARSAV Başkanı Murat Arslan, yargıyı yeniden yapılandıran tartışmalı yeni yargı paketini Hürriyet’e değerlendirdi.

HÜSEYİN Karakullukcu, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na (HSYK) tanınan “ihtisaslaşmanın sağlanması amacıyla” mahkeme belirleme yetkisinin “tabi hâkim ilkesine” aykırı olduğunu savundu. Karakullukcu teklifi şöyle değerlendirdi:

SAVCI SENDEN, HÂKİM SENDEN OLMAZ

“İyi niyetle söylüyorum. Hâkimin de savcının da özeli mözeli olmaz. Kıdemlisi-kıdemsizi olur. Hâkim, hâkimdir; yükseği alçağı da olmaz. Kanun yüksek mahkeme demiş. Ama yüksek hâkim yok. Hâkim dediğin özgür vicdanlı olmalıdır. Hâkim iyi yetiştirilirse, adaletli ve özgür vicdanlı olursa HSYK davayı hangi mahkemeye, hangi hâkime verirse versin adaletli karar çıkar. HSYK çıkıp Türkiye çapında, 3, 5 numaralı ağır ceza şu şu davaya baksın diye vurgular ve numaralarsa, işte bu tabi hâkim ilkesine aykırı olur. Hâkim senden, savcı senden, mahkeme senden böyle olmaz. Adalet duygusu zedelenir.

İDARECİ OLMASINDA MAHSUR YOK


Cumhurbaşkanı şu anda da idarecilerden üye atayabiliyor. Yargılama, idari yargılama olduğuna göre belli bir sayıda idareci olmasında mahsur görmüyorum. İş yükü sorununun çözümü istinaf mahkemelerinin hayata geçirilmesidir. Bu teklifle görünen o ki, istinaflar ertelenecek. Kimse yetkisini kaybetmek istemiyor.”

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/27502694.asp

Hits: 1185