Avukat Can Atalay da gözaltına alındı

~ 23.10.2014, Yeni Yaklaşımlar ~
Validebağ’da Müdahale, Avukat Can Atalay Gözaltında
Validebağ korusundaki yıkımı durdurmak isteyenlere polis saldırdı, Avukat Can Atalay ile dört kişi darp edilerek gözaltına alındı. Zabıtanın darp ettiği iki kişi de karakola giderek şikayetçi oldu.

İstanbul Üsküdar’daki Validebağ korusunun girişine yapılmak istenen inşaat, mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen tekrar başladı, yıkım alanına çok sayıda çevik kuvvet ve TOMA getirildi.

İnşaat makinelerinin önüne geçerek yıkımı durdurmak isteyenlere polis saldırdı. Mimarlar Odası avukatı Can Atalay ile beş kişi gözaltına alınarak muayene için Numune Hastanesi'ne götürüldü.

Kartal Hukukçular Derneği Başkanı Ümit Erdem bianet’e verdiği bilgide, gözaltına alınan bir kişinin ağır şekilde darp edildiğini aktardı.

Sabah saatlerinde de yine yıkımı engellemek isteyenler bu kez da zabıtanın saldırısına maruz kaldı. Avukat Pelin Nakıpoğlu’ndan aldığımız bilgiye göre, zabıtanın saldırdığı iki kişi de Doğancılar Karakolu’na giderek zabıtalar hakkında şikayetçi oldu.

Ne olmuştu?

Üsküdar İlçesi, Altunizade Mahallesi, Validebağ Korusu güneyi, 165 pafta, 1313 ada, 178 parsel sayılı taşınmazın güneyindeki tescil dışı yeşil alan, plan tadilatı yapılarak  “Dini Tesis Alanı” olarak yapılaşmaya açıldı.

2012 yılında başlatılan bu değişikliğe itiraz için mahalle sakinleri imza topladı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne karara itiraz dilekçesi verdi.

Ardından biri Çamlıca Konakları, biri Ata Konakları, üçü de bireysel olmak üzere beş ayrı dava açıldı.

Davalar henüz sonuçlanmadan, Üsküdar Belediyesi tarafından alana yapım konteynırı getirildi ve işaretleme çalışması yapıldı.

15 Ekim sabahı inşaat için kepçe getirilerek alanda çalışma başlatılmak istendi.

Mahalle sakinleri inşaat ruhsatını görmek istedi, ancak inşaat için gelen ekip ruhsatı ibraz edemedi.

Caminin yapılmaması için başlayan direniş süresince mahalleli alanda nöbet tuttu.

21 Ekim sabahı polis eşliğinde alana giren iş makineleri, çevre sakinlerinin işlemin hukuksuz olduğu, davaların sonucunun beklenmesi gerektiğine dair uyarılarına rağmen kazı yapmaya başladı.

Mahalle sakinleri İstanbul 7. İdare Mahkemesi’ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldı. Ancak yıkım ekipleri bu kararı da dinlemedi ve yine polis eşliğinde bölgeye gitti. (AS)

* Fotoğraf: Kuzey Ormanları Savunması / Twitter

 

BİANET

Hits: 1549