Mahkeme: Hamileliğin Facebook'tan babalara bildirilmesi doğru değil

~ 20.10.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

REUTERS

ABD’nin Oklahoma eyaleti yüksek mahkemesi evli olmayan bir kadının hamileliğini çocuğun babasına Facebook FB -0.07% üzerinden bildirmesinin uygun olmadığı kararına vardı.

ABD’de görülen dava Facebook ve diğer sosyal medya kanalları üzerinden yapılan iletişimi bir kez daha gündeme getirdi. Örneğin daha önce de mahkemelerde davacıların davalılara Facebook üzerinden celp ve duruşma tebliği gibi kararları gönderip gönderemeyeceği konuları ele alınmıştı.

Oklahoma’da ise konu velayet davasında yeniden gündeme geldi. Dava iki yaşındaki çocuğun biyolojik babası ile çocuğu evlat edinen ebeveyn arasında görüldü.

Biyolojik baba Billy McCall mahkemeye başvurarak kız çocuğu üzerindeki velayet hakkının kendisine verilmesini istedi. Biyolojik annesi kız çocuğunu 2012 yılındaki doğumu ardından evlatlık olarak vermişti.

McCall ve çocuğun biyolojik annesi 2011’de kısa süreli bir ilişki yaşamış ardından aralarındaki iletişimi koparmışlardı. Mahkeme tutanaklarına göre kadın doğumundan hemen önce Facebook üzerinden McCall’e bir mesaj göndererek kendisinin hamile olduğunu söylemişti.

20’li yaşlarının başındaki biyolojik baba ise Facebook’ta kadın ile arkadaş olmalarına karşın kendisinin bu mesajı hiç görmediğini iddia etti. Biyolojik baba doğumdan bir hafta sonrasına kadar çocuğun varlığından haberdar olmadığını ancak çocuğun varlığını öğrenmesi ardından çocuğunu birkaç ay boyunca düzenli olarak ziyaret ettiğini belirtti. Ancak 2013’teki mahkeme kararı ile kendisinin velayet hakkı iptal edildi.

Yeni doğmuş bir bebeğin sabit bir yuvaya sahip olması konusunda evlenmeyen biyolojik babaların çıkarını hükümetin çıkarından önde gören mahkemeler bebek ile ilişki geliştirebilmesi için babaya şans verebiliyor.

Oklahoma’da ise evlilik dışı dünyaya gelmiş bir çocuğun biyolojik babasının çocuğun varlığı ile ilgili bilgilendirilmesi gerekiyor. En azından babanın sorumluluk alma fırsatı için böyle olması bekleniyor.

Oklahoma Yüksek Mahkemesi önündeki sorun ise Facebook’tan gönderilen bir mesajın yalnız başına bilgilendirme için yeterli olup olmadığı. Mahkeme bu hafta kararda bunun yeterli olmadığı sonucuna vardı.

Yargıç Douglas Combs’ın çoğunluk adına yaptığı açıklama şu şekilde:

“Baba ile doğrudan iletişim kurmak yerine anne Facebook üzerinden mesaj göndermiş olup bu mesaj güvenilir bir metot değildir. Hesap sahibi hesabını düzenli olarak kontrol etmiyorsa veya okunmamış mesajlar konusunda uyarı almak için hesabını ayarlamamışsa gönderilen mesajı göremeyebilir. Mahkeme, Facebook üzerinden bilgilendirme yapılmasını Birleşmiş Milletler ve Oklahoma yasaları çerçevesinde yeterli görmemiştir.”

Muhalif yargıçlar ise bu düşünceye katılmadı.

Yargıç James Winchester muhalefet şerhinde, “Facebook diğer elektronik iletişim araçları haricinde neden daha az güvenilir olsun? Mahkeme tanık ile yüz yüze bir görüşmeyi gerekli kılıyor mu? Yüz yüze görüşmeler reddedilebilir, mektuplar açılmayabilir, fakslar ise kaybolabilir.” dedi.

Çocuğu evlat edinen ailenin avukatları ise yorum yapmayı reddetti. Biyolojik babanın avukatı ise konuyla ilgili açıklama isteğimize geri dönmedi.

[email protected]

http://www.wsj.com.tr/articles/SB12003192308051073864504580225770168513924

Hits: 968