Mahmut Esat Bozkurt Ödülü'nü kaldıracağız'

~ 16.10.2014, Yeni Yaklaşımlar ~
İstanbul Barosu yarışına 'özgürlükçü demokrat' adaylar da katıldı. Seçime eşbaşkan adayları olarak girecek olan Yıldız İmrek ve Ercan Kanar, işbaşına geldikleri takdirde Mahmut Esat Bozkurt Ödülü'nü kaldırmayı vaat ediyor.

İstanbul Barosu seçimlerine sayılı günler kala adaylık yarışına bu kez iki eşbaşkan katıldı. Yakın geçmişte büyük bölümü Çağdaş Avukatlar Grubu’na mensup olan hukukçular, Katılımcı Avukatlar ve Özgürlükçü Hukuk Platformu üyeleri ile birleşerek, ‘Özgürlükçü Demokrat Avukatlar’ (ÖDAV) adı altında bir araya geldi. Eski İstanbul Baro Başkanı Yücel Sayman’ın da delegasyonunda yer aldığı ÖDAV, avukat Yıldız İmrek ve Ercan Kanar’ın eşbaşkanlığında kollarını sıvadı. İmrek ve Kanar, Kürt sorununda demokratik çözümü ve bölgesel yönetimi savunduklarını vurguluyor. Mevcut baro yönetimini ırkçılıkla suçlayan eşbaşkanlar, işbaşına geldikleri takdirde Mahmut Esat Bozkurt Ödülü’nü kaldıracaklarını ifade ediyor. Grubun önerileri şöyle: Avukatlar için hastane kurmak, mesleklerinin ilk beş yılındaki avukatların aidat ve keseneklerini asgari ücret düzeyine çekmek, stajyer avukatlara karşılıksız burs vermek, engelli avukatları evlerden adliyeye taşımak ve F Tipi cezaevlerine ulaşım için servis hizmeti koymak...

Avukat Yıldız İmrek, eşbaşkanlık önerisinin baro seçimleri tarihinde ilk kez kendileri tarafından dile getirildiğini ve yönetim kurulunda yedi kadın üyeyle pozitif ayrımcılık uygulandıklarını belirtiyor. İmrek, ÖDAV’ı diğer gruplardan ayıran farkları şöyle izah ediyor: ÖDAV’lılar Kürt sorununda demokratik çözümü, halkın kendi kaderini tayin hakkını, bölgesel özerkliği savunduklarını vurguluyor. Halkın hem idari yönetime, hem yargısal sürece katılmasını amaçlıyor. Bu bakımdan hakimlerin de halk tarafından seçilmesini istiyor. “Mahkemelerde demokrasi” için, içinde sendika temsilcileri, kadın, azınlık, eşcinsel ve hayvan örgütü temsilcilerinin yer aldığı bir jüri sistemi öneriyor. Adalet Bakanlığı’nın kaldırılmasını, hakimler ve savcıların ayrı kurullar halinde toplanmasını, mesleğe alımların bakanlık uhdesinden çıkarılmasını hedefliyor. İmrek, Türkiye’nin demokratikleşmesini öne alan bir baro perspektifiyle hareket ettiklerini vurgularken, “Bu listede yer alan arkadaşlar sokaktaki demokrasi mücadelesinden geliyor. Barış ve insan hakları mücadelesinde, Gezi Parkı’nda ve işçi direnişlerinde yer almışlardır” diyor.


‘HAKİMLER DE AVUKATLIK YAPSIN’
Avukat Kanar siyasi çizgi bakımından Ermeni soykırımının tanınması için uğraşacak, Dersim Katliamı ve Süryani sürgünü gibi suçlarda tavır takınacaklarını kaydediyor. İnsan haklarına aykırı hareket eden milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesini talep edeceklerini vurguluyor. Hukuki açıdan da, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına karşı çıktıklarını, müebbet hapis cezalarının ise belli sürelerde gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden Kanar, beş yıla kadar verilmiş cezaların ertelemesini, cezaevlerindeki hücre uygulamasının sonlandırılmasını, tüm hasta hükümlü ve tutukluların serbest bırakılmasını ve af yasası getirilmesini önerdiklerini belirtiyor.

Hakim ve savcıların beş yıl stajyer avukatlık yaptıktan sonra mesleğe alınmalarını savunan Kanar, stajyer avukatların da bir süreliğine cezaevlerinde gözlemci olarak kalmasını önerdiklerini belirtiyor. Mevcut baro yönetimini ırkçılıkla suçlayan Kanar, göreve geldikleri takdirde Mahmut Esat Bozkurt adına verilen ödülü kaldıracaklarını ifade ediyor. Kanar’a göre grubun diğer hedefleri şöyle: avukatlar için hastane kurmak, mesleklerinin ilk beş yılındaki avukatların aidat ve kesenekleri asgari ücret düzeyine çekmek, stajyer avukatlara karşılıksız burs vermek, engelli avukatları evden adliyeye taşımak ve F Tipi cezaevlerine ulaşım için servis hizmeti koymak...


YÖNETİM DE LGBT DE VAR
ÖDAV’ın yönetim kurulu listesinde kadın çoğunluğunun yanı sıra LGBT avukatı Fırat Söyle de yer alıyor. Delegasyonda ÇAG adına geçen dönem başkan adayı olan Filiz Kerestecioğlu, bir önceki dönem KAV adına aday olan Mustafa Kemal Güngör, CHP Kağıthane İlçe Başkanı Zeynel Öztürk, Dink Davası avukatlarından Fethiye Çetin ve Bahri Bayram Belen, adları insan hakları davalarından bilinen Mihriban Kırdök ve Eren Keskin, Laz Kültür Derneği Başkanı Mehmet Ali Beşli, İstanbul İHD Şube Başkanı Abdulbaki Boğa ve Eşber Yağmurdereli de yer alıyor.


İNSAN HAKLARI MÜCADELESİNDEN GELİYORLAR
Yıldız İmrek: 1964’te dünyaya gelen İmrek, İstanbul Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Emek Partisi Malatya İl Başkanlığı yapan İmrek, sonra da bu partiden belediye başkanı ve milletvekili adayı oldu. İHD’de görev yapan İmrek, Çağdaş Hukukçular Derneği’nin de şube kurucuları arasında yer aldı. İmrek, 2004 yılında da Malatya Barosu yönetim kurulunda görev yaptı.

Ercan Kanar: 1950’de Gaziantep’te doğan Kanar, 1969’da Türkiye İşçi Partisi’ne katıldı, Filistin’e giderek İsrail’e karşı savaştı, 1971 yılında Dev-Genç yöneticiliği nedeniyle tutuklanıp dört yıl cezaevinde yattı. Bir süre sendikacılık yaptıktan sonra Ankara Hukuk Fakültesi’ni bitirerek, avukatlığa başladı. İHD’de uzun dönem yöneticilik yapan Kanar. ÇHD’nin de kurucuları arasında yer aldı. Kanar, çok sayıda hukuk dergisini de çıkardı.

http://www.radikal.com.tr/turkiye/mahmut_esat_bozkurt_odulunu_kaldiracagiz-1219037

Hits: 987