İnsanlığa sığmayacak bir karar

~ 16.10.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

İstanbul Gaziosmanpaşa’da 8 yıl önce hafriyat kamyonunun ezerek öldürdüğü 9 yaşındaki Volkan Beyhan’ın ölümüne neden olan sürücüye 5 yıl ceza verildi. Taksirle ölüme neden olmaktan mahkum olan sanığın cezası 36 bin 500 TL adli para cezasına çevrildi. Ölen Volkan Beyhan’ın babası İbrahim Halil Beyhan, zincirin son halkası olan şoförün cezalandırıldığını belirterek, “İnsanlığa sığmayacak bir karar” diye tepki gösterdi.

Gaziosmanpaşa’da 8 yıl önce meydana gelen olayda ileri geri hamle yapan hafriyat kamyonu Volkan Beyhan’ın ölümüne neden olmuştu. Olaya ilişkin Yargıtay’ın bozma kararından sonra ikinci kez görülen davada karar çıktı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya kamyonun sürücüsü tutuksuz sanık Bekir Aluçlu, ölen Volkan Beyhan’ın babası İbrahim Halil Beyhan ile kazadan hafif yaralı kutulan Deniz Diktaş katıldı.

 

NASIL GELDİĞİNİ ANLAYAMADIK

İlk kararın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından görülen duruşmada müşteki Deniz Diktaş ifade verdi. Ölen Volkan ile birlikte 5 kişi sokakta oynadıklarını anlatan Diktaş, kamyonun 5 metre ileride park halinde olduğunu söyledi. Nasıl geldiğini anlayamadıklarını ifade eden Diktaş, “Bir anda kamyon üzerimize geldi. Beni bir arkadaşım çekti ama Volkan tekerin altında kaldı. Kamyon geri geri gelerek Volkan’ın ayaklarını ezdi. Arkadaşlarım hemen sürücüye bağırdılar. Ancak söylediklerine göre sürücü kabininden gürültü çıkıyormuş. Duymadı mı nasıl olduysa kamyon tekrar öne doğru gidip geri gelerek Volkan’ı ezerek öldürdü” dedi.

Diktaş, arkadaşı kendisini çektiği sırada tekere sürtünerek hafif yaralandığını ve şikayetçi olduğunu söyledi.

YENİ BİLİRKİŞİ RAPORU TALEBİ

Volkan’ın babası İbrahim Halil Beyhan da ifadesinde, “Sanık suçlular zincirinin son halkasıdır. Sanık oğlumun üzerinden geçmiş ezerek ölümüne sebebiyet vermiştir. 66. Mekanize Tugay Komutanlığı görevlileri, İSKİ görevlileri ve inşaat işlerini yapan yüklenici firma da suçludur. Bunların da tespit edilerek cezalandırılmalarını talep ediyorum” dedi. Baba Beyhan, kovuşturmanın genişletilmesi ve yeniden bilirkişi raporu alınmasını da talep etti.

 

SAVCININ GÖRÜŞÜ

Duruşma savcısı Abdullah Mirza Coşkun, adı geçen kurumların ve yüklenici firmanın olayın oluşunda doğrudan sonuca etki edecek kusurları olmadığı gerekçesiyle kovuşturmanın genişletilmesi talebinin reddedilmesini istedi. Savcı tespit edilecek kusurların ilgili kurumlara karşı tazminat davalarının gerekçesi olabileceğini belirtti. Savcı, bilirkişi raporunda olay yerinin olay anındaki durumunun net bir şekilde anlatıldığı için yeniden rapor alınması talebinin de reddine karar verilmesi yönünde görüş bildirdi. Olay tarihinde 9,5 yaşında olan ölen Volkan’a kusur atfedilemeyeceğini belirten Savcı Coşkun, sanığın olayda tam ve asli kusurlu olduğunu söyledi.

 

Ara karar alan mahkeme, kovuşturmanın genişletilmesi talebinin reddine karar verdi.

MAHKEME KARARI

Savunma yapan sanık Bekir Aluçlu, olayın etkisiyle kamyon sürücülüğünü bıraktığını söyledi. Kamyonda teyp bulunmadığını ve zaten müzik dinlemelerinin yasak olduğunu belirten Aluçlu, istese de müzik dinlemesinin mümkün olmadığını ifade etti. Sanığın avukatı, müvekkilinin tam kusurlu olmadığını, olayın meydana geldiği sokağın çıkmaz sokak olmadığını kaydetti. Müvekkilinin karşıdan gelen araca yol vermek için hareket ettiğini savundu.

İfadelerin ardından mahkeme kararını açıkladı. Sanık Aluçlu taksirle ölüme neden olmaktan 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. İyi hali göz önünde bulundurularak ceza 5 yıla indirildi. Cezayı 36 bin 500 lira adli para cezasına çeviren mahkeme, 20 taksitle ödenmesine hükmetti. Aluçlu’nun ehliyetine de 1 yıl süreyle el konmasına karar verildi.

 

OLAYIN GEÇMİŞİ

2 Aralık 2006’da Sultançiftliği’nde meydana gelen olayda kamyonun altında kalan Volkan Beyhan hayatını kaybetmişti. Olaya ilişkin Gaziosmanpaşa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada sanık Bekir Aluçlu, 1,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Temyize giden karar Yargıtay tarafından bozuldu. Hakkaniyetle bağdaşmayacak şekilde en alt sınırdan ceza verildiği ve mağdur Deniz Diktaş’ın avukatının olmaması nedeniyle 2 Aralık 2013 tarihinde bozulan dosya tekrar 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne geldi. Mahkeme bu kez görevsizlik kararı vererek dosyayı İstanbul Adalet Sarayı’na gönderdi. Burada 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne düşen dosyada bugün bir kez daha karar çıktı.

 

İSKİ Genel Müdürü’nün isteği üzerine 66. Mekanize Tugay Komutanlığı’nın tel örgüsü açılarak parktan yol geçirildiğini ifade eden baba Beyhan, “İSKİ genel müdürünün ricası üzerine hangi askeri bölge kapısını açıyor?” diye konuştu.

İNSANLIĞA SIĞMAYACAK BİR KARAR

Karara ilişkin dosya kapsamında yer alan herkesin adalet önünde yargılanıp cezalandırılmasını istediğini kaydeden Beyhan, “Maalesef sadece zincirin son halkası olan Bekir Aluçlu hakkında karar verildi. Bu karar da bence insanlığa dahi sığmayacak bir karar. 5 yıl günlüğü 20 liradan 36 bin 500 lira para cezasına çevrildi” diye konuştu.

AVRUPA’YA ŞİKAYET

Karar tepki gösteren Beyhan, “İstiklal Caddesi’ne girsinler 10 kişi öldürsünler, 360 bin lirayı versinler kurtulsunlar. Var mı böyle bir adalet? İşte ben buna adalet diyorum. Üstünlerin hukukuyla adalet olursa böyle olur. Katillerin hepsi evinde yatarken biz 8 sene boyunca gecemizi gündüzümüzü bilmedik, hasta olduk psikolojik tedavi gördük, çalışamadık. Ancak vardığımız netice işte burada. Avrupa  Parlamentosuna Türkiye’deki insan hakları ihlalini bildirmek olacak ilk işim” dedi.

CİHAN

http://www.taraf.com.tr/haber-insanliga-sigmayacak-bir-karar-166015/

Hits: 1099