Eskişehir Şiir Buluşması'ndan

~ 11.10.2014, Ataol BEHRAMOĞLU ~

9-12 Ekim günlerinde Eskişehir’de 4. Uluslararası Şiir Buluşması gerçekleşiyor.
Öncelikle “festival”sözcüğünün “buluşma” sözcüğüyle karşılanmasını kutluyorum.
Bunda şaşılacak bir yan da yok, çünkü buluşma, ikisi de Eskişehir doğumlu iki değerli bir şairimizin, Haydar Ergülen ve Rahmi Emeç’in yöneticiliğinde gerçekleşiyor.
Bu arada, kuşkusuz, Eskişehir-Tepebaşı Belediyesi kültür birimleri çalışanlarının özverili, gönülden çabalarını da teşekkürle anmalıyız.
                                                            *** 
Eskişehir’imizin sevgili Yılmaz Büyükerşen hocamızın adıyla anılması çok doğaldır.
Onun eşsiz çabaları ülkemizin şehircilik tarihinde unutulmayacak bir yere sahiptir.
Fakat Tepebaşı Belediyesi değerli başkanı, değerli dostum Dr. Ahmet Ataç’ın çabaları da bu kentimizin yıldızlaşmasında kuşkusuz ki büyük yere sahiptir.
Bu yıl 5-20 Eylül tarihlerinde gerçekleşen 8. Uluslararası Eskişehir Pişmiş Toprak Sempozyumu ile şu anda içinde bulunduğumuz şiir festivali, sadece sanat-kültür alanındaki başarılardan iki tanesidir.
                                                            *** 
Şiir buluşmasının konuklarından, günümüz Fransız şiirinin seçkin temsilcilerinden Francis Combes ve eşi Patrica ile İstanbul’u gezerken adım başında karşılaştıkları Fransızca vb. yabancı kökenli sözcüklere şaşıp kalıyorlardı.
Eskişehir’e hareket ettiğimiz gün Boğaz Köprüsü girişinde Francis, “İşte bildiğim bir Türkçe sözcük daha!” diye sesini yükseltti ve sözcüğü söyledi: Viyadük...
Bu sevimli eleştiri, Türkçemiz konusundaki genel özensizliğimize yöneltilmiş ciddi bir eleştiriydi bence.
                                                            ***
Bu yılki buluşmada Francis Combes’un yanı sıra yurtdışından konuklar olarak İtalya’dan Zingonia Zingone, Hindistan’dan Rati Saxena, Portekiz’den Tiago Torres de Silva, Almanya’dan Achim Wagner, Galler’den Caroline Stockford yer alıyor.
Türkçe ve Türk edebiyatı eğitimi alan son iki şair, şiirlerini Türkçe de okudular. Achim zaten doğrudan Türkçe yazıyor ve kısacık şiirleri gerçekten de şiirimize yeni renkler kazandıracak nitelikte...
Filistinli şair Gassa Zaqtan’a ülkeden çıkış izni verilmemesi İsrail yönetiminin bir ayıbı...
Ülkemizden çok sayıda katılım var. Hepsini gerçekten ve yürekten sevdiğim bu şair kardeşlerimin adlarını tek tek saymak çok uzun liste oluşturur.
                                                            *** 
Buluşmanın bu yılki onur konuğu olduğumu söylemeyi sona bıraktım...
Eskişehir’in, Tepebaşı’nın seçkin insanlarıyla dolup taşan bir salonda ve başka ülkelerden şairler önünde, Haluk Çetin’le dinletimizi sunmak ve izleyicinin coşkun ilgisiyle, sevgisiyle karşılanmak başlı başına bir onurdu.
Sevincimizi gölgeleyen, içimizi yaralayan ise konuk şair Metin Demirtaş’ın aramızda olamayışı...
Dinletimizi, yirmi yıl önce Antalya’da karşılaşmamızı sağlayan sevgili Metin Demirtaş’ın şiiriyle ve Haluk’un ondan yaptığı bir besteyle açmamız, ona gönül borcumuzun, dinmeyecek özlemimizin doğal gereği idi.
                                                            *** 
Bugün (Cuma) 09.30’da Çocuk Şiiri Etkinliği vardı. Saat 17.00’de iseTepebaşı BelediyesiÖzdilek Sanat Merkezi’nde Mehtap Meral dinletisi ile tüm konuk şairlerin şiir okumaları gerçekleşecek.
Aynı yerde ben bugün ve yarın saat 16.00’dan başlayarak kitaplarımı imzalayacağım.
11 Ekim’de saat 13.00’te yine aynı yerde, sevgili şair dostlarım M. Cengiz, T. Keskin, O. Behramoğlu, F. Combes ve Z. Zingone “Ataol Behramoğlu-Şiirimizin Toplumcu Sesi” başlıklı oturumda konuşacaklar...
Ardından, tüm yabancı konuklar “Savaş ve Şiir” başlıklı oturumda bildirilerini sunacaklar ve bunu “Şiirimizin Çınarları” başlıklı bir başka oturumda, doğumlarının yüzüncü yılında Oktay Rifat, Orhan Veli, Dağlarca anmaları izleyecek...
Yine aynı gün Haluk Çetin’in “Türk Şiirinden Besteler” başlıklı programı ve katılımcı bütün şairlerin şiir okumaları izlenebilecek...
Bu büyük şiir-sanat-kültür şöleni 12 Ekim Pazar günü Caroline Stockford’un “geçmiş zamanın iki büyük ozanı” (Yunus Emre ve D. Ap Gwilym) üzerine konuşması ile “Kaybettiklerimiz” başlığı altında yakın zamanlarda yitirdiğimiz şairlerimiz üzerine konuşmalarla sona erecek...
Emeği geçen herkesi bir kez daha sevgiyle kutlayarak...

Ataol BEHRAMOĞLU | Tüm Yazıları
Hits: 1803