Av. Zehra Bulut: Baro'da siyasi faaliyet olmamalı

~ 06.10.2014, Yeni Yaklaşımlar ~
Av. Zehra Bulut: Baro’da siyasi faaliyet olmamalı

Önümüzdeki günlerde yapılacak Adana Barosu seçimine hazırlanan Baro Başkan Adayı Av. Zehra Bulut, Adana Medya Gazetesi’nden Melehat Karataş’ın sorularını yanıtladı. Projelerini anlatan Av. Zehra Bulut, ülkemizdeki hukuksal eksiklikleri dile getirdi.

BARO ADALET TERAZİSİNİ DENGEDE TUTMALIDIR

Av. Zehra Bulut, Adana Barosunun içinde bulunduğu sıkıntıları dile getirerek, “Adana Barosu, kurumsal bir yapıya sahiptir. Ancak son dönemde siyasetin getirdiği zorunluluklarla biraz daha siyasi söylemlere ağırlık vermiş, mesleki sorunları ön planda tutamamıştır. Meslektaşların genel eğilimi toplumsal duyarlılıkların ön planda tutulmasıyla birlikte, mesleki sorunların daha fazla irdelenmesi ve bu sorunlarına ağırlık verilmesi” şeklinde konuştu.

KADIN BARO BAŞKANI O KENTE DE İVME KATAR

Bulut, “Baro Başkanı olarak seçilirsem şayet, kadın olmamdan kaynaklı şahsıma duyulan saygı, güven, itibarın, diğer kadın meslektaşlarımı da etkileyeceği kanısındayım. Onlara da bir kanal açacağı ve pozitif ayrımcılık gözetildiğinde, belki de bu makamlarda bir kadınında temsil kabiliyetinin olduğu yönünde gösterge olacak. Bu hizmeti layığı ile yerine getireceğime inanıyorum. Ayrıca dışarıdan bakıldığında, Adana kadın bürokratları ile de anılmalı” dedi.

Baro Başkan Adayı Av. Zehra Bulut: Vatandaşın avukata güvenmesini sağlayacağız

90 YILI AŞKIN SÜREDİR ADANA’DA KADIN BARO BAŞKANI OLMADI. SİZ BU CESARETİ GÖSTEREREK

Av. Zehra Bulut: Adana Barosunda üç dönemdir yönetimde görev alıyorum. Daha önce Yönetim Kurulu Üyeliklerim, Genel Sekreterlik görevim oldu. Görev aldığım dönemlerde meslektaşlarımın menfaatlerini koruyucu, kollayıcı, dengeleyici ve katılıma herkese eşit mesafede bir tutumum gözlenmiştir. Tabi Adana Barosunun her dönem çalışan başkanının, mutlaka Adana Barosuna katkıları olmuştur, “Adana Barosu, kurumsal bir yapıya sahiptir”. Ancak son dönemde siyasetin getirdiği zorunluluklarla biraz daha siyasi söylemlere ağırlık vermiş, mesleki sorunları ön planda tutamamıştır. Meslektaşların genel eğilimi toplumsal duyarlılıkların ön planda tutulmasıyla birlikte, mesleki sorunlarında daha fazla irdelenmesi, sorunlarına ağırlık verilmesi. Burada kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığı da gözeterek, benimde Adana Barosunda kıdemim, eski dönemlerde yapmış olduğum görevler gözetilip değerlendirildiğinde, tarafıma bir yönelim olmuştur. Bu yönelim giderek yoğunlaşınca, cesaret aldım ve aday oldum.

HEDEFLERİNİZ VE PROJELERİNİZ NELER OLACAK?

Av. Zehra Bulut: Adana Barosuna önümüzdeki dönemde yapacağım faaliyetler daha çok, meslektaşların ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesi yönünde, staj eğitiminin mesleğe hazırlayıcı şekilde yapılmasına yönelik olacak. Bununla ilgili seçim bildirgemizi hazırladık. Barolar Birliğinin ve Baroların mevcut fonlardan meslektaşlarımızın faydalanması için, mesleğin icrasını kolaylaştıracak şekilde, mümkün olduğu kadar maksimum seviyede yararlanmaları için elimizden geleni yapacağız. Barolar Birliği ile koordinasyon halinde tüm Barolarla lobi oluşturarak, yasal düzenlemelerde daha aktif rol almasını sağlayacağız. Baro olarak biz meslektaşlarımızın sorunlarının çözülmesi, ekonomik durumlarının iyileştirilmesi için, hangi siyasi partiden olursa olsun, sorunlarımızı taşıyıp onlara yasal düzenleme seviyesinde bir ivme kazandırmak için, lobi oluşturacağız. Barolar birliğinin daha güçlü olmasını ve yasa koruyuculuğunun yanında, yasal faaliyetlerde de etkin rol almasını sağlayacağız. 

MESLEKİ SORUNLARINIZ NELER? NE TÜR ÇÖZÜMLER GETİRİLMELİ?

Av. Zehra Bulut: Bu bireysel olarak benim talebim le ilgili olan bir şey değil. Genel olarak Türkiye’de avukatların yasal düzenlemelerle, ekonomik durumlarında kan kaybı var. Biz çoğu faaliyet alanımızı noterlere, ara buluculuk şeklinde başka alanlara kaybetmiş bulunuyoruz. Onlar karşısında bir kaybımız söz konusu. Toplumsal duyarlılık elbette sergilenecek, hukuksuzluk karşısında elbette Barolardan başka ses çıkaracak başka bir kurum daha olamaz. Meslektaşlarımızın beklentisi, ana sorunumuz olan mesleki sorunların ele alınması. “Baro bir Meslek Örgütü”  daha sonra bir Sivil Toplum Kuruluşudur.

MESLEKTAŞLARINIZIN SİZE KARŞI TUTUMU VE DESTEĞİ NASIL?

Av. Zehra Bulut: Kendi aralarında belli bir uzlaşma sağladıktan sonra, benim ismim üzerinde bir ittifaka varılması sonucunda düşünüldüm. Bu benim için büyük bir onur elbette. Ben “Adaylık açıklamasından önce de genel bir temayül yoklaması, tabi kendimce yaptım. Benden beklenti, herkese Baro Başkanı olarak eşit mesafede olacağım, herkesin katılmasını, fikir beyan etmesini ve aktif olmasını sağlayacağım ve buna da açık olacağım” Buna inandıkları için tercih edildiğimi düşünüyorum. Ayrıca bir kadın Baro Başkanı olarak seçilirsem şayet, şahsıma duyulan saygı, güven, itibarın,diğer kadın meslektaşlarımı da etkileyeceği kanısındayım. Onlara da bir kanal açacağı ve pozitif ayrımcılık gözetildiğinde, belki de bu makamlarda bir kadınında temsil kabiliyetinin olduğu yönünde gösterge olacak. Bu tür söylemleri meslektaşlarımdan duyunca, bu hizmeti layığı ile yerine getireceğime inanıyorum.

GÜNÜMÜZDE VATANDAŞIN “AVUKAT” KİMLİĞİNE KARŞI GÜVENSİZLİĞİ SÖZ KONUSU. BU OLUMSUZ İMAJI SİLMEK İÇİN ÇALIŞMALARINIZ OLACAK MI?

Av. Zehra Bulut: Öncelikle 108 tane Hukuk Fakültesi ve senede 8 bin mezun veriyor bu okullar. Bunların ağırlıklı olarak da avukat olarak geldiğini düşünürsek, bir kere haksız rekabet yasağına ilişkin bir çok kuralın ihlal edildiğini görüyoruz. Bu nedenle de halk arasında bu biraz daha kamu hizmeti olmaktan çıkıp, rant mesleği gibi görüldüğü için, elbette bir saygınlık itibar kaybı yaşıyoruz. O nedenle öncelikle bir avukatlık sınavının gelmesi, hakikaten mesleğin değer kaybetmesini engelleyici çok önemli bir adım. Yasayla donatılmış, tüm hak ve sorumlulukların tam olarak uygulandığı bir zemini sağlayacağı saygıyı hak edeceğiz. Hak ettiğimiz saygıyı da hem vatandaştan, hem de yargı camiasından bekleyeceğiz. Ben kaybedilen güveni, geri kazanacağımıza inanıyorum.

GÜÇLÜ BİR RAKİPLE KARŞI KARŞIYASINIZ. BUNUNLA İLGİLİ NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?

Av. Zehra Bulut: Barolar Birliği Başkanı, konum itibari ile tüm adaylara eşit mesafededir. Zannediyorum kazanacak aday kim olursa olsun, onunla da uyumlu çalışacaktır. Barolar Birliği Başkanı hepimizin başkanı, hepimizin temsilcisi. Sayıyoruz, seviyoruz. Onunda bize aynı derecede bakacağına inanıyorum. Mengücek Bey’le şu an birlikte zaten çalışıyorum. Söylenen çok şey içerik olarak aynı olsa da, burada farklı olan üslup olabilir, sorunların aktarılma önceliği olabilir. Bir de tabi meslektaşların görevlendirmesiyle ilgili bir durum. Yeniden Mengücek Beyi görevlendirirler ise hayırlı olsun deyip elini sıkarak, arkasından destekçisi olacağız. Neticede hepimiz aynı sorunun ucundan tutan bir meslek grubuyuz. “Adliye bizim yuvamız, hepimiz birbirimizi yeniden göreceğiz” Biz, tatlı bir rekabet içindeyiz. Barolar Birliği Başkanımızın da böyle düşündüğünü biliyorum.

ADİL VE DEMOKRATİK BİR SEÇİM GERÇEKLEŞECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ?

Av. Zehra Bulut: Neticede bizim görevlerimiz yasayla belirlenmiş, yasayla tanımlanmıştır. Bunu herhangi birinin değiştirme şansı yok, üslupta biraz farklılık vardır. Barolar “kurumsal” yapılardır. Seçim atmosferinin çok seviyeli, saygı çerçevesinde gitmesi sevindirici bir durum. Mengücek Bey,bu dönem yapılan faaliyetleri sergiliyor. Bizde önümüzdeki dönem, eksik olduğu düşünülen hususlarda, tamamlanması gerektiğini düşündüğümüz konularla  ilgili, seçim bildirgemizi yayınladık. Tüm meslektaşlarıma seçim sonucunun hayırlı olmasını diliyorum. Diğer aday arkadaşıma da başarılar diliyorum.

ADLİYE BİNALARININ AYRI YERLERDE OLMASI ADANALI İÇİN BÜYÜK SIKINTI ÇÖZÜME ULAŞACAK MI?

Adana’da son 10 yıl içerisinde nüfus artışıyla beraber, avukat sayısının, mahkeme sayılarının artışı da çok yüksek ölçüde oldu. Bu nedenle planlamada bir hata diyelim. Mevcut binalarımız yetersiz olduğundan, ek binalarla geçici çözümler üretildi. Biz 2 yıl öncesinden Adliye Sarayının inşasını beklerken, biraz gecikme yaşandı. Henüz ihalesi yeni yapıldı, 2 yıl içerisinde tamamlanmasını ve yaşadığımız sıkıntıların sona ermesini diliyoruz. Bu şekliyle fiili olarak sahada mesleğimizi icra ederken, çok zorlanıyoruz. Meslektaşlarımızın yoğun problemi burada yatıyor zaten. Servisler yetersiz, Adliye Binalarının dağınık yerde olmasından kaynaklı, duruşma saatlerinin çakışmasından gelen sorunlar da yaşıyoruz. Adana Barosu, Türkiye'nin 6.ncı büyük Barosu. Hemen hemen ilçelerin tamamında, Adliye Sarayları tamamlanmış durumda. Adana’da bunun geç kalmış olması ise elbette ki büyük bir eksiklik.

EŞİNİZ YAKUP BEY VE SİZ ADANALILAR TARAFINDAN SEVİLEN İSİMLERSİNİZ, SIKÇA SİZİ FARKLI ETKİNLİKLERDE GÖREBİLİYORUZ. BU GÜNE KADAR HANGİ SOSYAL PROJELERDE YER ALDINIZ?

Av. Zehra Bulut: Sokak Çocukları projesinde, Lösemili Çocuklar projesinde, Hukuk Siyaset Komisyonunda kadınlarla ilgili projelerde yer aldım. Eğitim gören, bursa ihtiyacı olan çocuklarla ilgili faaliyetlerim oldu. Uzun bir Adanalılık geçmişim var. O nedenle şu an adını hatırlayamadığım bir çok sosyal projede yer aldım.

KADINA YÖNELİK ÖZEL ÇALIŞMALARINIZ VAR MI?

Av. Zehra Bulut: Biz kadın avukatlar ve Barolar, kadına şiddetle başlayan, kadının aile içi şiddete maruz kalmasını engelleyici  uygulayıcısı olarak, şu an zaten en aktif durumdayız. Düzenlemelerin içselleştirilmesi, uygulamalı kadının bilinçlendirilmesi , müracaat koşullarını bilmesiyle ilgili, eğitim seminerleri yapıyoruz. Daha önceki projelerde Seyhan Belediyesi ve diğer Belediyelerin, kadına şiddetin önlenmesiyle ilgili bilgilendirme projelerinde de yer aldım. Adana Barosu Kadın Hakları Komisyonu bu konuda çok aktif.

 

ÖZGEÇMİŞİ

Adana doğumluyum. İstanbul Üniversitesi Hukuk mezunuyum. Lise eğitimimden sonra 1 yıl, Amerika’da değişim öğrencisi olarak liseyi tekrar okudum. 2 çocuğum var hatta biri meslektaşım. Av. Yakup bulut ile evliyim. Çeşitli Sivil Toplum Kuruluşlarında görev aldım. Hala Çukurova Üniversitesinde Yüksek Lisans yapıyorum özel hukuk alanında.

http://www.adanamedya.com/av-zehra-bulut-baroda-siyasi-faaliyet-olmamali-58032h.htm

Hits: 1469