Eyleme katılmak, pankart taşımak memurun hakkıdır

~ 30.09.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Ankara'da bir eyleme katılan ve pankart taşıyan zabıt katibine Bakanlık 'kınama' cezası verdi. Zabıt katibi cezayı yargıya taşıdı; mahkeme memurun eyleme katılmasının demokratik hak olduğunu belirterek cezayı iptal etti...

Adalet Bakanlığı'nın Hopa'da 2011 genel seçimlerinden önce çıkan olayları protesto eylemine katıldığı ve pankart taşıdığı için zabıt katibine verdiği "kınama" cezası mahkeme tarafından, iptal edildi.

Ankara Adliyesi'nde zabıt katibi olan Turgay Akçay'a Hopa'da polisin kullandığı yoğun gaz nedeniyle öğretmen Metin Lokumcu'nun hayatını kaybetmesi üzerine Ankara'da düzenlenen gösterilere katıldığı için Adalet Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulu tarafından kınama cezası verildi. Akçay, verilen cezanın iptali için Ankara Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. İdare Mahkemesi, önüne gelen dosyada AİHM içtihatlarına atıf yaparak, özgürlükçü bir karara imza attı.

AİHM kararlarına atıf

Kararda, AİHM'in Karaçay-Türkiye davasında, memur maaşlarıyla ilgili yapılan bir protesto gösteriye katılan memura uyarma cezasının verilmesini, "Demokratik toplum düzeni" ile bağdaştırmadığına vurgu yaptığına işaret edildi. Kararda, AİHM'nin, "Seyhan Türkiye davası"nda, sendikanın bir eylemine katılan memura uyarma cezası verilmesini, "gösteri yapma özgürlüğünü" engellemek olarak gördüğü anımsatıldı. Kararda, AİHM içtihatları ve AİHS'nin hükümlerine işaret edilerek, "Bağlı bulunduğu sendikanın çağrısına uyarak sendikal faaliyet kapsamında söz konusu eyleme katılmış olduğu açıklanan davacıya, belirtilen eylemi nedeniyle kınama cezasının verilmesinin demokratik bir toplumda gerekli olmadığı sonucuna ulaşılarak, davacı hakkında tesis edilen kınama cezasında hukuka uyarlılık bulunmamaktadır" denildi.

Milliyet

 

Hits: 955