AKP'den 'maaş' sopası

~ 26.09.2014, Yeni Yaklaşımlar ~
HSYK seçiminden istenen sonuç çıkmazsa hâkim ve savcılarla ilgili düzenleme rafa kalkacak.
 

 

HSYK’ye adli ve idari yargıdan belirlenecek 10 üye için 12 Ekim’de yapılacak seçimi kazanabilmek için seferberlik başlatan ve “kaybetmeleri durumunda gayrımeşru ilan edeceklerini” açıklayan AKP hükümeti, istediği gibi bir sonuç çıkmaması durumunda tatile girmeden önce TBMM’ye sunulan hakim ve savcıların maaşlarında artış ve sicil affı öngören yasa önerisini rafa kaldırmayı planlıyor. HSYK’ye adli ve idari yargıdan yapılacak seçime kısa bir süre kala kulisler hız kazanırken, AKP hükümeti de olası sonuçlara göre hesaplamalar yapıyor.

Hükümet, 12 Ekim’de istediği sonucun çıkmaması durumunda bazı planları da devreye koymayı planlıyor. Özellikle hakim ve savcıların oylarını etkileyebilmek için Meclis tatile girmeden önce AKP’li milletvekilleri tarafından hakimler ve savcıların maaşların artırılması ve sicillerinde af öngören yasa önerisi TBMM Başkanlığı’na sunulmuştu. AKP yönetimi, yasa önerisini Meclis’ten çıkarıp çıkarmama konusunda 12 Ekim’de yapılacak seçimin sonucunu bekleyecek. Seçimde istenen sonucun çıkmaması durumunda sözkonusu yasa önerisi rafa kaldırılacak. Parti yöneticileri, “Eğer hükümetin arzu ettiği bir tablo çıkmazsa o yasa teklifi, Meclis’ten çıkmaz” dedi.

Adalet Bakanlığı, personelini seçim sürecinde görevlendirirken, AKP’li hukukçu milletvekillerinden de hakim ve savcılar nezdinde çalışma yapmaları istendi. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hukukçu milletvekilleriyle yaptığı toplantıda, “Siz de gelinennoktayı, paralel yapının neler yaptığını tanıdığınız hakim ve savcılara anlatın, durumu izah edin” dediği belirtildi.

Anayasa olmazsa yasa Hükümet, HSYK’de çoğunluğu sağlayamazsa anayasa ve yasalarda değişiklik yapmayı da değerlendiriyor.Anayasa değişikliğinin mevcut TBMM yapısında zor olduğunu belirten parti yöneticileri, yeniden bir yasa değişikliğinin daha kolay ve mümkün olduğunu dile getirdiler.

Hits: 929