AYM'den, Sulh Ceza Hakimliği kanunu için ara karar

~ 26.09.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

CHP'nin sulh ceza hakimliklerinin kurulmasına imkan veren kanunun iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuru eksikliklerden dolayı iade edildi. Başvuru, eksikliklerin giderilmesi sonrası karara bağlanacak.

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP'nin 27 Ağustos 2014 tarihinde sulh ceza hakimliklerinin kurulmasına imkan veren kanunun iptali için yaptığı başvurunun ilk incelemesini tamamladı ve eksikliklerin giderilmesi için dosyanın CHP'ye iadesine karar verdi. Yüksek mahkeme CHP'nin eksiklikleri gidermesinin ardından raportörün hazırlayacağı rapordan sonra karar verecek.

Sulh ceza hakimlikleriyle ne değişti?

Sulh ceza mahkemelerinin kaldırılarak yerlerine sulh ceza hakimliklerinin getirilmesini öngören yasa kapsamındaki hakimler HSYK tarafından atandı. Bu hakimler hem kendi adliyesindeki hem de çevre ilçelerdeki tüm arama, yakalama, el koyma, tedbir, adli kontrol ve tutuklama taleplerine bakıyor. Daha önce bu işlemler sulh ceza mahkemeleri aracılığıyla yapılıyordu.

Sulh ceza mahkemelerinin kararlarına itiraza bir üst mahkeme bakarken, üst mahkemenin kararına ağır ceza mahkemelerinde itiraz edilebiliyordu.

Sulh ceza hakimlikleri geldikten sonra itirazlar bir başka sulh ceza hakimliğine yapılmaya başlandı.

CHP AYM'e başvurdu

CHP yasanın çıkmasının ardından Anayasa Mahkemesi'ne söz konusu kanunun iptali için başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, sulh ceza hakimliklerinin tabii hakimlik ilkesine aykırı olduğunu savundu:

"Kurulmuş olan sulh ceza hakimliklerinin anayasanın öngördüğü tabii hakim ilkesine aykırı olduğu, CHP'nin görüşüdür. Biz bu görüşten hakimle anılan yasa maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'nde dava açtık. Kamuoyunu bu kadar yakından ilgilendiren bir davayı ilgilendiren bir konu olması nedeniyle ben, Anayasa Mahkemesi'nin bu davayı çok süratle görmesi gerektiğini düşünüyorum."

Al Jazeera

http://www.memurlar.net/haber/484627/

Hits: 1190