Hakim ve ve savcıların özlük hakları değişiyor

~ 11.09.2014, Yeni Yaklaşımlar ~
Hakim ve ve savcıların özlük haklarında yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Hakim ve ve savcıların özlük hakları değişiyor

 

 

 

Hakim ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması'na Dair Kanun Teklifi, AKP Parti Grup Başkanvekilleri ve milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Taslakta hakim ve savcılara getirilen af, hukuk fakültesi mezunu olmayan Danıştay üyelerine sınavsız hukuk öğrencisi olma hakkının tanınması gibi pek çok düzenleme bulunuyor. 

HUKUK FAKÜLTELERİNE SINAVSIZ YERLEŞTİRİLEBİLECEKLER

AA'nın haberine göre, idari yargıda 5 yıl süreyle görev yapmış hakim veya savcılar ile Cumhurbaşkanı tarafından seçilmiş Danıştay üyelerinden, hukuk fakültesi mezunu olmayanlar, talepleri halinde, Yükseköğretim Kurulu tarafından, mevcut kontenjanlara ilave olarak hukuk fakültelerine sınavsız olarak yerleştirilebilecek. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar, Adalet Bakanlığı ile Yükseköğretim Kurulu tarafından birlikte belirlenecek.

Teklifte, Yargıtay Kanunu'nda da değişiklik yapılıyor. Buna göre, Yargıtay'da görev yapan tetkik hakimler, belirli bir süre çalışmış olmak şartıyla kendi talepleriyle de Yargıtay dışında bir göreve atanabilmelerine imkan sağlanacak.

Avukatlık mesleğinden adaylığa geçmek için de aynı düzenleme kabul edilecek. Mesleğinde en az 3 yıl fiilen çalışmış avukatların, hakimlik ve savcılık adaylığı sınavına girebilmelerine imkan tanınarak, 5 yıllık fiili çalışma süresi kısaltılmış olacak. 

HAKİM VE SAVCILARA EK TAZMİNAT

Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekilleri, Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, birinci sınıf hakim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar, diğer hakim ve savcılara 15.000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat ödenecek.

Hakim ve savcılar, bedelini ödeyerek, yerli veya ithal tabanca satın alabilecekler. Bu silahlar her türlü vergiden muaf tutulacak. 

HAKİM VE SAVCILAR HAKKINDA CEZALARA AF

Adli yargı hakim ve Cumhuriyet savcıları ile idari yargı hakim ve savcıları hakkında 14 Şubat 2005 tarihinden 1 Eylül 2015 tarihine kadar olan sürede işlenmiş fiillerden dolayı verilmiş olan uyarma, aylıktan kesme, kınama ve kademe ilerlemesini durdurma cezaları, bütün sonuçları ile affedilecek.

Af kapsamına giren disiplin cezalarının verilmesini gerektiren fiillerden  dolayı, hakim ve savcılar hakkında disiplin inceleme, soruşturma ve kovuşturması yapılmayacak. Deva etmekte olan disiplin inceleme, soruşturma ve kovuşturmalar işlemden kaldırılacak. Kesinleşmiş olan disiplin cezaları uygulanmayacak.

ASLİYE CEZA MAHKEMELERİNDEKİ DURUŞMALARDA SAVCI BULUNMAYACAK

Teklife göre, 1 Eylül 2019 tarihine kadar, asliye ceza mahkemelerinde yapılan duruşmalarda Cumhuriyet  savcısı bulunmayacak ve katılmaları konusunda Cumhuriyet  savcısının görüşü alınmayacak. Ancak, verilen hükümler ile tutuklamaya ya da salıverilmeye ilişkin kararlara karşı Cumhuriyet savcısının kanun yoluna başvurabilmesi amacıyla dosya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek. HSYK, Türkiye Adalet Akademisi tarafından meslek içi eğitim programlarına katılmasına karar verilen hakim ve savcılara ilişkin iş ve işlemleri yürütecek. Eğitime katılacak hakim ve savcılara karar verme yetkisi Akademi’de olacak.

 

ilerihaber.com

Hits: 1187