MEHMET ALİ GÜLLER/ 'Kötü IŞİD, iyi PKK' üzerinden Kürt koridoru

~ 25.08.2014, MEHMET ALİ GÜLLER ~

IŞİD'in Musul'u işgalinden beri ısrarla yazdık: ABD için IŞİD maniveladır ve bu hamleyle hedeflenen "Kürt Koridoru" planını canlı tutabilmektir.

Zamanla ortaya çıkan sonuçları da alt alta koymuş ve hespinin bu hedefe işaret ettiğine dikkat çekmiştik:

IŞİD ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞENLER:

1) Barzani Musul'u bahane ederek 11 Haziran'da Kerkük'ü işgal etti ve bağımsız Kürdistan için referanduma gideceğini ilan etti.

2) IŞİD, Barzani bölgesinde Türkmenlere saldırdı ve onları yerlerini terk etmeye zorladı.

3) AKP'nin tepkisizliği hangi gerekçeyle Türkiye kamuoyuna açıklayacağı hazırdı: IŞİD Musul Konsolosluğumuzu basmış ve 49 yurttaşımızı rehin almıştı.

4) IŞİD saldırısını fırsat bilen AKP ve Barzani, Irak'ın kaçak petrolünü satmaya başladı. Nasılsa Irak Başbakanı Nuri El Maliki'nin daha önemli problemleri vardı.

5) IŞİD ilerleyen günlerde Maliki'ye darbe yapılabilmesine de fırsat yarattı: Başbakanlık görevi Maliki'ye değil, Haydar El Abadi'ye verildi.

6) ABD, IŞİD'e karşı hava saldırısı kararı aldı ve önüne "Kürtlerin Birliği" hedefini koydu. Washington güç mücadelesi veren PKK ile KDP'yi IŞİD'e karşı ittifaka yönlendirdi. Batı, IŞİD'e karşı iyi mücadele edebilsin diye KDP ile PKK'yi silahlandırma kararı aldı. PKK'nin terör listelerinden çıkarılması gündeme geldi.

7) ABD içindeki "müdahaleciler" grubu, IŞİD'le sadece Irak'ta değil, Suriye'de de çarpışılması gerektiği fikrini işleyerek, Kuzey Irak'ı Suriye'nin kuzeyi üzerinden Doğu Akdeniz'e bağlama projesi olan Kürt Koridoru'nu yeniden ısıttı.

HAVA SALDIRILARININ ANLAMI

Hürriyet'in Washington Temsilcisi Tolga Tanış da benzer bir sonuca ama farklı bir yöntemle ulaşmış. Çalışkan gazeteci Tanış, ABD'nin hava saldırılarını tek tek incelemiş:

"ABD'nin bölgedeki ordusu CENTCOM, saldırıların başladığı 8 Ağustos'tan bugüne kadar 15 duyuru yayımladı. 23 Ağustos'a kadar yapılan bildirimlerin tasnifini yaptım. 5'i Sincar'la ilgili. 3'ü Erbil. 6'sı Musul Barajı. 1'i de Erbil ve Musul Barajı beraber.

"Toplam 93 hava operasyonu var. Savaş jetleri ve insansız hava araçları karışık. Bunların 60'ı Musul Barajı için. Bağdat'a yönelik tehditle ilgili bir hava saldırısı yok. Baraj kadar kritik, Bağdat'a yakın rafineri için yok. Ama bunlar var. Bu ne demek? 'Bağdat'a karışmam, Kürtlere dokunma ve senin Musul'un altyapısına hâkim olmana izin vermeyeceğim' demek. Buna çevreleme (containment) denir." (Hürriyet, 24 Ağustos 2014)

ABD'NİN YENİ YOL HARİTASI

Peki ABD Kürt Koridoru'nu nasıl gerçekleştirebilir? Suriye'de Esad'ı yıkamamış, Irak'ı bölememiş, Barzanistan'ı resmi olarak ilan edememiş bir Washington, bölgede askeri varken yapamadığını şimdi nasıl yapacak?

Son tahlilde yine yapamayacak ama bu sefer şöyle bir hesapla hareket ediyor:

1) Kötü IŞİD'e karşı savaşan PKK'den "iyi oyuncu" imal edilecek ve AKP'nin PKK ile yürüttüğü müzakere, Batı'nın sürece açık desteğine gerekçe olacak.

2) Bugüne kadarki "Büyük Kürdistan" hedefi sürecinde başat güç Barzani'ydi, artık PKK olacak.

3) PKK'nin Suriye'nin kuzeyinde elde ettiği 'Rojava' başarısının üzerinden gidilecek.

4) Silahlandırılmış, arkasına açık Batı desteği verilmiş PKK, Irak ve Suriye'de, ardından da İran'da ve bölgede namluya sürülecek.

Tam bu noktada birincisi Öcalan'ın "çekildiğimiz alanda gerillayı daha da büyüteceğiz" demesini ve İran, Irak ve Suriye'yi hedef göstermesini, ikincisi de Açılım'ın yeni aşamalarında silah bırakmanın hiç konu edilmediğini önemle not etmeliyiz!

5) Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı, Ahmet Davutoğlu'nun başbakanlığı ve Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanlığı da ABD'nin bu yeni yol haritasının ihtiyacıydı...

Sonuç olarak ABD ve taşeronları, bölgede artık daha büyük ve yenilgisi daha ağır bir maceraya çıkmış oldular!

MEHMET ALİ GÜLLER | Tüm Yazıları
Hits: 1557