Söz!

~ 20.08.2014, Necati DOĞRU ~

Bir koltuk kazanmak zaferdir ama onu atabilmek de erdemdir. Birikir, birikir öyle “koltukların atılacağı” zamanlara denk gelir. Böyle dönemlerde bir söz toplumun kalbine dokunur, umutarı yeşertir.
Ya istiklal ya ölüm.
Korkma sönmez.
Geldikleri gibi giderler.
Yiyin efendiler yiyin.
Yeter söz milletin.
Ne ezen ne ezilen.
Halkı yüreğinden yakalayıp, söylendiği dönemin beklentisine cevap olmuş yüzlerce sözü buraya yazabilirim. Muharrem İnce’nin, CHP’nin gençleşip yenilenme sürecine ilk adımı olsun diye söylediği “partimi iktidar yapamazsam giderim” sözü yurt gerçeğine dokunan teklif oldu.
Mevki istemiyor.
İhsan beklemiyor.
Ben iktidar olayım demiyor.
Sizi iktidar yapayım diyor.
Söz veriyor:
Başaramazsam giderim.

* * * *

Bu temiz, umut verici, anlaşılır sözü dün işitip heyecan duyan milyonlarca insan olmuştur. Son 9 seçimdir partisini iktidara getirmediği halde koltuğunu bırakmayan MHP Genel Başkanı Bahçeli ile son 5 seçimdir partisini iktidara taşıyamayan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce’nin “yeni bir umudun fitilini ateşleyen” bu sözü karşında saklanacakları dolambaçlı dehliz arayacaklardır.
Gir partiye.
Başkana biat et.
Başkan eceli gelsin, gitsin.
Kaseti yayınlansın, gitsin.
Sonra sen başkan ol.
Kimse seni indiremez.
Türkiye’de parti genel başkanlığı böyle işliyor. Kim genel başkan ise il başkanları da genel başkanın malı, delegeler de genel başkanın delegesi, milletvekilleri de genel başkanın milletvekili. İl başkanı karşı çıkarsa genel başkan onu görevden alıyor, yerine kendi adamını tayin ediyor. İl Başkanları da parti üyeleri ve kurultay delegelerini genel başkanın isteğine göre seçiyor. Bu yapıyla muhalefet partileri seçim kazanıp iktidara gelemiyorlar. Ancak parti genel başkanı koltuğuna yapışık kalıyor.

* * * *

Bahçeli, 9 seçim yitirdi.
Koltuğu bırakmadı.
Kılıçdoroğlu 5 seçimi yitirdi.
Koltuğunu o da bırakmadı.
Bırakmıyor.
Dün il başkanlarını topladı.
81 il başkanı var.
78’i “Kemal Kılıçdaroğlu koltuğu bırakmasın, biz ondan memnunuz” doğrultusunda oy verdiler. Sadece Isparta, Düzce, Yalova kentlerinin il Başkanları, “partimi iktidar yapamazsam giderim” diyebilen yeni sözden yana oy kullandılar.

* * * *

Halk sarılacak umut arıyor.
Tayyip Erdoğan güçlü değil.
Halk yarışacak lider bekliyor.
Öğretmenlikten milletvekilliğine gelmiş, son yerel seçimlerde “Yalova’da Tayyip Erdoğan’ın bütün devlet imkanları ve para gücüyle yüklendiği yarışı” önde bitirmiş Muharrem İnce, koltuk istemiyor.
Parti patronu olmak istemiyor.
Himayeci sistem istemiyor.
Koltuk yapışanı olmak istemiyor.
Görev istiyor.
Başarma görevi.
“Başaramazsam giderim” diyor.
Birikti, birikti o kıvama geldi.
Toplum “başaramazsam giderim” teklifine sarılabilir. Kurultay, Muharrem İnce’ye bu imkanı sunabilir.

Kovulurdu!

Gazeteler, öncelikli haber vermek için yarışırlar. Yüksek Seçim Kurulu, gazete muhabiri oldu Resmi Gazete’ye “seçimlerin kesin sonucunu yayınla” diye haber illeti. Ve hatta çalışkan, işini seven muhabirlerin yaptığını yaptı. Bu haberi iletmeden önce de, mürekkebi, kağıdı hazır etsin, baskı makinesini baskıya hazır tutsun diye telefonla da bilgi verdi. Resmi Gazete’nin genel yayın müdürü bu haberi basmıyor, bekletiyormuş. Haber bekleten gazete genel yayın müdürü işten kovulur. Kovulmadı çünkü gazetenin sahibi yeni seçilmiş cumhurbaşkanı, haber yayınlansın istemiyor. Resmi Gazete’yi satılmış, sansürcü ve tetikçi durumuna düşürdüler.

 

 

sözcü

Necati DOĞRU | Tüm Yazıları
Hits: 1492