Yargıtay büyük kayba uğrar

~ 17.08.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

İstanbul Barosu, Başbakan Erdoğan’ın 1 Eylül’de yapılacak Adli Yıl açılış töreniyle ilgili “Eğer Yargıtay, Baro Başkanı’nı çağırıp konuşturacaksa oraya katılmam. Yargıtay Başkanı sadece konuşacaksa eyvallah” sözleri üzerine sert açıklama yayınlandı.

Açıklamada, “Başbakan’ın sınırlı olan ve evvelde de ‘sınanmış’ olan tahammül gücünün bu gelişmelerin yorumlanmasına yetmeyeceği bellidir. Bu nedenle de katılmaktan değil, katıl(a)mamaktan söz edilmesi daha doğrudur” denildi. Başbakan Erdoğan, 10 Mayıs 2014’te düzenlenen Danıştay’ın 146’ncı yıldönümü sırasında Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun konuşmasına “Edepsizlik yapıyorsun” diyerek tepki göstermiş, salonu terk etmişti. Başbakan ile Feyzioğlu arasındaki gerginlik, Adli Yıl törenine de yansıdı. İstanbul Barosu’nun açıklaması şöyle :

ANCAK HAYRET YARATIR

“Müstakbel Cumhurbaşkanı Erdoğan buyuruyor ki, TBB Başkanı Adli Yıl Açılış Töreni’nde konuşacaksa, katılmayacakmış. Birkaç gün sonra ‘devletin birliğini’ temsil görevi üstlenecek olan Erdoğan, bu törenlerin ‘reforme edilmesi’ gereğini vurgulamış. Yargıtay, şimdi bu beyan üzerine Başkanlar Kurulunu toplayarak ‘yeni bir karar’ alma ihtiyacı duymuş. Böyle bir beyanı da bu beyandan sonra doğduğu belirtilen ihtiyacı da adına demokrasi denilen rejimi benimsemiş bir ülkede duyabilmek olası değildir. Hele o ülkelerde kuvvetler ayrılığı yerleşip serpilmişse, bu gelişmeler ancak ‘hayret’ yaratır. Ancak Başbakan haklıdır. Bilmektedir ki Türkiye’nin hukuk konuşulan platformları hükümetleri için eleştiri ortamları olacaktır. Asıl sorun Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun ‘vermek ihtiyacını duyduğu’ karardadır. Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun vereceği karar, Türkiye’nin geleceğinde ‘majestelerinin hukukunun’ egemen olup olmayacağı kararıdır. Gelenek ve teamül kavramlarının hukuksal retorik olarak ifade ettiği anlamların dersine ihtiyaç olduğu son derece açık bir gerçeklik iken, bu dersi vermekten imtina eden Yargıtay, tarihiyle çelişen bir kayba uğrayacaktır.”  

 

hürriyet

Hits: 877