'Affedersin' ırkçısın

~ 07.08.2014, Yeni Yaklaşımlar ~
Siyasi rakiplerini ve halkı "Alevi, Zaza, Mısırlı" diye ayrıştıran Başbakan Erdoğan'ın son nefret söyleminin hedefi Ermeniler oldu. Başta CHP, MHP ve HDP olmak üzere siyasi partilerden Erdoğan'a tepki yağdı.
 

 

CHP Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, katıldığı bir televizyon programında sarf ettiği “Affedersiniz bana, çok daha çirkin, Ermeni diyen oldu” sözleriyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” suçunu işlediği gerekçesiyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hakkında suç duyurusunda bulundu. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “Nefret suçu Erdoğan’ın fıtratında var” tepkisini gösterirken, MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ise Erdoğan’a “21. yüzyıldan” haberler verdi: “Ermeni olmak suç, kusur, çirkinlik, ayıp veya günah değildir.”

Güneş, suç duyurusu dilekçesini Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdikten sonra adliye önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Erdoğan’ın bir süredir cumhurbaşkanı adaylarının etnik kökenleriyle ilgilenmeye başladığını ifade etti ve “Kendisine Ermeni bile dendiğini, çok çirkin iftiralar olduğunu ve bundan dolayı Ermeniliği aşağıladığını izledik. Türkiye’de Ermeni yurttaşlar vardır, bizim yurttaşlarımızdır, eşit yurttaşlarımızdır. Ermenilik, aşağı bir durum değildir, küçük bir durum değildir, eşit bir durumdur” diye konuştu. “Erdoğan’ın, 2011’deki seçimler öncesinde kendisine Rumluk isnat edilmesini çok çirkin bir iftira olarak nitelediğini” kaydeden Güneş, ülkenin içinde halkın bir kısmıyla ilgili kin ve nefret doğuracak ifadeler kullanmanın TCK’nin “Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama” başlıklı 216. maddesi ile Anayasa ve İnsan Hakları Evrensel Sözleşmesi’ni ihlal anlamına geldiğini kaydetti.

Güneş dilekçesinde, “Kullandığı tek kelimenin dahi toplum üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, ‘Ermeni olmayı affedilecek veya çirkin bir durum’ olarak yorumlaması nefret suçudur. Şüphelinin bu eylemleri süreklilik arz etmektedir. Bu ifadeler ayrımcılık olmakla halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmekte, farkli etnik kökenleri aşağılamaktadı” ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Erdoğan’ın sözlerine “Nefret suçu ve söylemi Tayyip Erdoğan’ın fıtratında var” tepkisini gösterirken, eski FP milletvekili Mehmet Bekaroğlu ise “Ne diyor bu adam, neler diyor, neler yapıyor, ülkeyi nereye sürüklüyor? Yapma arkadaş, insanları bölüyorsun. Bu Müslümanlık değil. Değil mi ki, hepiniz Ademdiniz, Adem ise topraktan” açıklamasını yaptı.

Erdoğan’ın “bilinçaltının sızıntı yaptığını, bastırılan düşüncelerinin bir anda dilinden döküldüğünü” söyleyen MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ise “Erdoğan’ın süregelen ayrımcı üslubunun ve nefret dilinin sonuncu kurbanı da Ermeni kökenli vatandaşlarımız olmuştur. Sayın Erdoğan’a 21. yüzyıldan haberlerimiz var. Ermeni olmak bir suç, bir kusur, çirkinlik; ayıp veya günah değildir. Ait olduğumuz etnik ve kültürel gruplar Yüce Rabbimizin takdirinin bir neticesidir ve bunların haşa ayıplanması veya küçümsenmesi günahların en büyüğüdür. Kaldı ki bu sözler yasalarımıza göre de ‘Nefret Suçu’ kapsamındadır” ifadelerini kullandı. Türkeş, Erdoğan’ın nezdinde Alevi olmanın, Zaza olmanın, Musevi olmanın, Ermeni olmanın “ağız kıvrılacak” meseleler olduğunun görüldüğünü belirterek, “Afişe edilen ayrımcılık sürdükçe biz savunmasızların, azınlıkta olanların ve hor görülenlerin yanında yer almaya devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

 

‘Bu fitneci başıdır’

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da Erdoğan’a “Bu bir fitneci başıdır. Milletin etnik kimliği ve mezhebini birbirine düşman kılıyor. Allah bizi bu ayrımcı düşünceden korusun. Bu zihniyet Kürt’ü Türk’e, Müslümanı Müslümana, Zaza’yı Kürt’e, Sünniyi Aleviye düşman kılmaktadır. Önemli olan bu milletin milli ve manevi değerlerini, ortak değerlerini savunmaktır. Önemli olan ‘o, şu, bu’ değil, ‘biz’ demektir. Erdoğan’da biz yok, kin ve nefret suçu var. Bütün bunlar milletimizde huzursuzluk oluşturuyor” tepkisini gösterdi.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan ise Erdoğan’ın söyleminin son derece “çirkin ve ayrıştırıcı” olduğunu söyledi. Hasip Kaplan, “Ben bu sözlerinden dolayı Erdoğan’ı affetmiyorum. Bir siyasetçinin böyle bir dili kullanması asla kabul edilemez. Başbakan’ın dili çatıştırıcı, ayrıştırıcı nefret söylemleridir. Bu sözleri nedeniyle Erdoğan’ın tüm Ermeni yurttaşlarımızdan özür dilemesi gerekir” diye konuştu.

Hits: 923