Peri Suyu'nda savaş hukuku sürüyor

~ 04.07.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Limak-Bilgin Holding ortaklığında Peri Suyu üzerine inşa edilen Pembelik Barajı inşaatı Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen devam ediyor. Avukat Horuş bu durumda Anayasa Mahkemesi’ne gitme hazırlığında olduklarını söyledi

 

Peri Suyu’nda savaş hukuku sürüyor
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

SEÇİL TÜRKKAN [email protected] @secilturkkan

Elazığ,Tunceli ve kısmen Bingöl sınırını belirleyen Fırat Nehrinin kolu olan Peri Çayı üzerinde kurulması planlanan santralde Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen inşaat durmuyor.
Peri Suyu üzerinde Limak ve Bilgin Holding ortaklığında, Darenhes Elektrik Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen Pembelik Barajı inşaatında Danıştay yapılan ‘acele kamulaştırma’ kararlarını Haziran ayı başında durdurmuştu. Fakat ‘acele kamulaştırmalar’ Danıştay’ın kararına rağmen durmadı, inşaat sürüyor.


‘ANAYASA MAHKEMESİ’NE GİDİYORUZ’
Avukat Mehmet Horuş Danıştay kararına rağmen Peri Suyu’ndaki baraj inşaatının durmaması sebebiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurma hazırlığında olduklarını belirtti. Süreci ise şöyle anlattı: “Acele kamulaştırmalarda yürütmeyi durdurma kararı aldık. Normalde oradaki kamulaştırma davaları da otomatikman durmalıydı, çünkü Yürütmeyi Durdurma kararları geriye doğru işler. Mahkeme ısrarımıza rağmen ‘EPDK’ya (Enerji Piyasası Denetleme Kurulu’na) soralım’ kararı verdi. Bakanlar Kurulu, ilgili kurula kamulaştırma yetkisi veriyor. Bu kurum kimi zaman TOKİ, kimi zaman ise Maliye Bakanlığı kimi zaman ise EPDK oluyor.” dedi.

‘BU, SAVAŞ HUKUKUDUR’
Horuş Bakanlar Kurulu’nun çıkardığı acele kamulaştırmaların enerji projelerinde uygulanamayacağı, her yönüyle hukuksuz olduğu, savaş ve olağanüstü hallerde uygulanabileceğine dikkat çekiyor ve “Bakanlar Kurulu da verdiği acele kamulaştırmanın hukuka uygun olmadığını biliyor” dedi. Ayrıca yargının uygulamada yavaş ilerlemesi sebebiyle yurttaşların tek tek yürütmeyi durdurma kararı almasının zaman aldığını ve fiili bir durum yaratılarak yaşama alanlarının Bakanlar Kurulu kararlarıyla gasp edildiğini belirtti.

***

11 acele kamulaştırma kararı daha

Bakanlar Kurulu dün Resmi Gazete’de çıkan kararlara göre 11 ilde daha HES (Hidroelektrik Santral) ve RES (Rüzgar Enerjisi Santrali) için acele kamulaştırma kararı verdi. Kararlarına göre, Maliye Bakanlığı’na, İzmir ve Aydın sınırları içerisinde kurulacak Ovares RES, Mersin’de kurulacak Elmalı RES, Bingöl’de kurulacak Saf II HES, Tokat’ta kurulacak Onur Regülatörü ve HES ile Gaziantep’te kurulacak Kartaldağı RES yapımı amacıyla bazı taşınmazların “acele kamulaştırılması” için yetki verildi.

***

NE OLMUŞTU?

Peri Suyu’ndaki Pembelik Barajı için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, Bakanlar Kurulu’nun kendisine devrettiği yetki ile Kasım 2010’da acele kamulaştırma kararı almıştı. Bu kararla topraklarına el konulan Hasan Akyol tarafından açılan davada, Danıştay 6. Daire, Aralık 2011 tarihinde oy birliği ile acele kamulaştırma kararının yürütmesini durdurmuştu.
Ancak bölge halkının kararın uygulanması için yaptığı başvurulara rağmen inşat devam etti. Doğayı geri dönüşümü olmayacak şekilde tahrip eden şirket ve sorumluluğu bulunan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunulmasına rağmen işlem yapılmadı. Fakat inşaatı durdurmak isteyen köylüler hakkında dava açıldı, şirketin özel güvenlikçileri inşaatı durdurmak isteyen köylülere saldırdı.


Hukuksuz karar-imarsız baraj
Bakanlar Kurulu’nun Haziran 2012’de aldığı yeni bir acele kamulaştırma kararı ile bir kez daha köylülerin taşınmazlarına el konuldu. Acele kamulaştırmanın iptali için Elazığ-Karakoçan Akkuş Köyü tüzel kişiliği ve 101 kişinin başvurusu ile açılan davada, Danıştay 6. Daire bir kez daha yürütmenin durdurulması kararı verdi. Danıştay en son Haziran ayında görülen davada acele kamulaştırmalar için yürütmeyi durdurma kararı vermişti.

 

birgün

Hits: 1129