Benzin pompaları, vergi memuru gibi

~ 05.05.2011, Yalçın DOĞAN ~

“BENZİNE yapılan zamla bizim ilgimiz yok”.

Doğru iktidarın hiç ilgisi yok. Benim, senin var. Benzine zammı biz yapıyoruz. Hayır hayır, biz de yapmıyoruz, zammı şu kör olası akaryakıt dağıtıcıları yapıyor.
Yıl başında benzin fiyatı 3 lira 88 kuruş. Dünkü zamdan sonra 4 lira 40 kuruş. Yıl başından bu yana benzine 52 kuruş zam yapılıyor. Yaklaşık yüzde 12 oranında zam. Bizdeki benzin dünyanın en pahalı benzini. Son zamla birlikte, dünyanın daha da pahalı benzini haline geliyor.
Dünyadaki petrol fiyatı ile benzin fiyatı elbette bağlantılı. Ama, dünyada petrol fiyatı düştüğü zaman bile, bizde benzin fiyatları yine artıyor.
Benzin ya da diğer akaryakıt türlerinin fiyatları bizde asıl vergi ile bağlantılı. Benzinde ödediğimiz fiyatın yüzde 70’i devlete vergi olarak gidiyor. Benzinde devletin payı yüzde
98, dağıtım şirketlerinin payı yüzde 1.5.
Yüksek fiyatın altında vergi
politikası yatıyor.
Pompa istasyonlarını AKP iktidarı vergi memuru, vergi tahsildarı gibi görüyor. Benzine sen, ben parayı ödediğimizde, devlet bundan vergiyi anında kesiyor.
HANGİ SERBEST PİYASA
Vergi devletin, iktidarın işi. Benzine zam geldikçe, Maliye ellerini ovuşturuyor. Benzin fiyatını piyasa belirleyebilir ama, vergiyi piyasa düzenlemiyor, iktidar düzenliyor.
Hükümet benzinde fiyatı gerçekten yüksek buluyorsa, çıkaracağı tek maddelik yasayla akaryakıt ürünlerinde vergi oranını düşürür. Ama, işine gelmiyor. Çünkü, benzin pompaları para basıyor. Zahmetsiz vergi topluyor.
Başbakan Erdoğan önceki gün benzin zammını yine serbest piyasaya bağlıyor. Piyasanın belirlediği faiz oranlarını bile sıfırlamaya çalışan Başbakan, benzin zammına gelince, neden serbest piyasaya sarılıyor? Benzin zammına neden seyirci kalıyor?
Çünkü benzinden hiç yorulmadan milyarlarca lira vergi elde ediyor. Tıpkı, telefondaki vergiler gibi.
EMLAKTA KAÇAK
Buna karşılık, emlak vergisinde yüzde 40 vergi kaçağı var. Bunu itiraf eden devletin resmi kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı.
Traktörüne mazot alırken dünyanın en yüksek vergisini ödeyen gariban çiftçi, kentteki gariban şoför yerine, müteahhitlerin üstüne gitmek zor mu? Herhalde öyle ki, bu kadar yüksek vergi kaçağını sadece tespit etmekle yetiniyor.
Fi tarihinde, “Türkiye’de
eğitim sistemi A’dan Z’ye bozuk” itirafında bulunan Milli Eğitim
Bakanı gibi.
Madem yüzde 40 kaçak,
Maliyenin işi ne? ...

(Hürriyet 05.05.2011)

Yalçın DOĞAN | Tüm Yazıları
Hits: 1932