Zeytinliklere maden ve santral tehdidi

~ 29.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM’ye gönderilen kanun tasarısı ile enerji ve maden yatırımına açılacak olan zeytinlikler tehdit altında

 

Zeytinliklere maden ve santral tehdidi
Okuyucu Modunu Aç Yazıyı Büyüt:

Zeytinlikleri enerji ve maden yatırımına açmayı öngören yasal düzenleme yeniden gündeme taşındı. Birkaç yıldır niyetlenilen ancak gördüğü tepki üstüne geri çekilen tasarı bir kez daha tasarı olarak Meclis’e taşınırken zeytin tarımı ile uğraşan kesimler başta olmak üzere tüm toplumda da endişe yarattı.
Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM'ye gönderilen kanun tasarısı ile zeytinlik alanlara enerji yatırımı yapılmasının önü açılacak. TBMM'ye gönderilen 'Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı zeytin üreticilerini tedirgin etti. Tasarı zeytinlikleri enerji ve maden yatırımlarına açacak diye sektör temsilcilerinden tepki görüyor. Enerji Bakanlığı'nın hazırladığı ve TBMM'ye gönderdiği kanun tasarısının, zeytinlik alanlara enerji yatırımı yapılmasının önünü açarak, zeytinliklerde kayba sebep olacağını dile getiren Zeytindostu Derneği Başkanı Abidin Tatlı, Dünya gazetesine yaptığı açıklamada, "Tasarı Meclis'te onaylanırsa sektör için sonun başlangıcı olur, ilgili bakanlıkları sağduyuya davet ediyoruz" dedi.
Zeytincilik, özellikle son yıllarda hızlı bir atılım içinde. 2003’te 92 milyon ağaçtan 850 bin ton zeytin elde edilmişken, ağaç adedi hızla arttı ve 2013 sonunda 129 milyonu  geçti, üretim ise 1 milyon 676 bine çıktı. Böylece ağaç başına 9 kg zeytin elde edilirken 2013’te verim ağaç başına 13 kg’a yaklaştı. 30 milyona yaklaşan zeytin ağaçlarınrın dışında 30 milyona  yakın da meyve vermeyen zeytin ağacı bulunuyor.


KOLAYLIK
'Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın Bakanlar Kurulu tarafından imzalandıktan sonra Başbakanlık tarafından TBMM'ye gönderildiğini aktaran Tatlı, , mevcut yasa zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç, zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman Zeytinlik alanlarda kayba yol açacak ve sektörün enerjisini azaltacak bu tasarının yasalaşması durumunda çevresel birtakım olumsuzlukların da yaşanacağına dikkat çekti.
Abidin Tatlı, "Zeytin bahçelerini enerji yatırımlarına açacak olan tasarının kısa sürede TBMM'de görüşülmesi bekleniyor. Karşı karşıya olduğumuz risk, 30-35 yıllık verime çıkaran tesislerin yapılamayacağı ve işletilemeyeceği hükmünü içerirken, bu alanlarda yapılacak zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmelerinin yapımı ve işletilmesini Gıda, Tarım ve Hayvancüık Bakanlığı'nın iznine bağlıyor. Meclis'e gönderilen tasarıda ise enerji ve maden işletmeleri, doğal gaz, petrol işletmeleri gibi kimyevi madde salınımı yapan kalkmış zeytinliklerin kaybolması ve yakınlarındaki diğer zeytinliklerin de, çevresel faktörlerin değişmesi nedeniyle verim kayıplarına uğraması anlamına gelmektedir.
Ayrıca ardından çıkabilecek benzer kanunlara da emsal oluşturacaktır.
Zeytinliğimize göz dikilecek, tüm beklentiler hızla kanunlaşabilecek ortam oluşacaktır. Dernek olarak bu tasarının karşısındayız" diye konuştu.


KAYIPLAR
Önceki yıllarda da zeytinlik sahalarını tehdit eden girişimlerin olduğuna ancak yanlıştan bir şekilde dönüldüğünü, bu tasarının yasallaşmasınm ise zeytincilik sektörü için sonun başlangıcı olacağını vurgulayan Tatlı, özetle şu ifadeleri kullandı: "Sektörün tüm bileşenlerinin bu tasarının karşısında olduğu kanaatindeyiz. Sektör olarak dünya liderliğine oynamayı hedeflerken bu tür alan kayıpları ciddi pazar kayıplarını da beraberinde getirecektir. Sayın Başbakan'ın, Sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'nın, Sayın Enerji Bakanı'nın bu yasanın kabul edilmemesi konusunda sağduyuya davet ediyorum. Bakanlık nezdinde bir girişimimiz olacak. Tasarının yasalaşmasını engellemek için gerek bakanlıklar nezdinde gerekse sektörün diğer aktörleri ile gerekli görüşmeleri yapmayı başladık ve devam edeceğiz. Bizler sektörün en güçlü STK'sinin üyeleri olarak bu gelişmeyi tabiiki endişeyle karşılıyoruz. Zeytinlikleri koruma noktasında sektör de hepimize sorumluluk düşüyor. Umuyoruz ki bu tasarı Meclis'ten geçmeyecektir”. BirGün Ekonomi

Hits: 913