ALAN YOK MU ?

~ 27.06.2014, Prof.Dr.Mesut PARLAK ~

Üniversiteler ulusun geleceği olan genç kuşakları her türlü bilgi ve beceri ile donatırlar, yine bu gençlerin toplumun tüm katmanları ile nasıl sosyal ve kültürel ilişki sağlayacakları konusunda da eğitilirler.

Son zamanlarda çoğu kamu üniversitelerinin (büyük kentlerde rantı yüksek) şehir içindeki kampüsleri kent dışında merkez kampüslere taşınmaktadır. Bu kampüsler taşınırken de ülkeyi yönetenler kulağa hoş gelen söylemlerle, bu taşınmanın öğrenciler için büyük kolaylıklar sağlayacağı, her türlü sorunların burada çözüleceği mesajını veriyorlar. Bu taşıma ile bir taşla iki kuş vurma düşüncesi de gerçekleştirilecektir. Birincisi büyük kentlerdeki kamu üniversitelerinin bu değerli bina ve arazileri  boşalacak ve her zaman olduğu gibi daha önceden belirlenen yandaşlara peşkeş çekilecektir, diğeri ise öğrencilerin demokratik haklarını kullanmak için toplanıp eylem yapmalarını engellemek olacaktır. En güzel örneği  “TAKSİM” engellemesi.

Marmara Üniversitesi Maltepe’de (Başı büyük) ki yeni yerleşkesine taşınmaktadır. Üniversitenin taşınması sonucu Anadolu ve Avrupa yakasındaki 14 kampüs boşalmış olacaktır. Boşalan bu bina ve arsalar Marmara Üniversitesi Rektörü Sayın Zafer Gül’ün ifadelerine göre milli emlak müdürlüğüne devredilecek, devredilen bu bina ve arazilerde “TOKİ” ye verilip özelleştirilecek ve satılacaktır. Sayın rektörün ifadesine göre yerel seçimler araya girmese bu devir işlemi tamamlanmış olacaktı. Yani devir işlemi imzaya kalmış. Bu boşaltılan bina ve arsalar kentin en değerli yerlerinde bulunmaktadır. Özellikle Sultanahmet’teki Marmara Üniversitesinin rektörlük binası, Haydarpaşa’daki yine üniversiteye ait geçmişte ilk Tıp Fakültesinin kurulduğu tarihi binaların (Mektebi Tıbbiyeyi Şahane) akıbetlerinin ne olacağını çok merak ediyorum. Bu değerli tarihi binalar ve arsalar asla ve asla başka amaçlar için değil, üniversitelerin kent içindeki sanat, kültür ve yeşil alanlar olarak kullanılmalıdır. Korkarım bu üniversitelerin taşınmasından , bina ve arazilerin yağmalanmasından sonra sıra diğer kamu üniversitelerine gelecek örneğin İstanbul Teknik

Üniversitesinin Gümüşsuyu ve Taşlık yerleşkeleri Maslak’a İstanbul Üniversitesinin merkez bina ve Laleli’deki Fen-Edebiyat Fakülte binaları, İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri de Avcılar’a taşınacaktır .Abartmıyorum çok yakında hep birlikte göreceğiz. Şu anda bunların mutlak kararları verilmiş, uygun zaman  beklenmektedir. En azından bu bina ve arazilerin var olduğunu da hatırlamaları için büyük Türk büyüklerinin dikkatine sunuyorum.

 Sayın rektörler yukarda yazdıklarım için hazırlıklı olun, Marmara Üniversitesi Sayın Rektörünün kapısının çalındığı ve devir işleminin imzaya kaldığını sıra diğer iki kamu üniversitesine gelecek, buna birlikte karşı durmalısınız, bunları mutlaka korumalısınız. Karşı durmaz ne yapalım bu olaylar üniversitelerin ve rektörlerin FITRATINDA var derseniz yapacak bir şey yok. Ancak inanıyorum ki yüce Türk Ulusunun gençlerinin “Fıtratında” ülke için yapılması gereken güzellikler ve başarılar var.

Malatya’mız yazın çok sıcak olur, şehrin yaklaşık 8 km uzağında çok büyük bir akarsu ve etrafı da cennet gibi yeşilliktir. İnsanlar yazın tatil günleri oraya gider, piknik ve mangal yaparlar. Oraya girişteki tabelada “Sen Sana Pişir, Sen Sana Ye” yazar. Bakalım pişirip pişirip yesinler nereye kadar.

 

Prof.Dr.Mesut PARLAK | Tüm Yazıları
Hits: 1399