Hakaret etme, parmak kır

~ 22.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Sincan Cezaevi’nde yaşanan kavga sonunda açılan davada hakaretten öğrencilere 1 yıl 15 gün, parmak kıran gardiyana ise 8 ay hapis cezası verildi.

Sincan F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan iki öğrenci arkadaşını görmeye gelen 6 kişinin, yaşanan tartışma üzerine gardiyanlar tarafından dövülmesi davasında karar çıktı. Mahkeme, mağdur 6 öğrenciyi infaz koruma memurlarına hakaret ettikleri gerekçesiyle 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırdı. Olayda ziyaretçinin parmağını kıran gardiyana ise sadece 8 ay hapis cezası verildi.

Olay tarihinde Sincan 1 No’lu F tipi Cezaevi’nde örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuklu bulunan ODTÜ İnşaat Mühendisliği öğrencileri İlhan Kaya ve Barış Önal’ın 10 Ocak 2013’te ziyaretçileri vardı. Aynı koğuşta kalan Kaya ve Önal görüş yerlerine geldiklerinde ziyaretçileriyle aynı masada oturdular. İnfaz koruma memurları, “Her tutuklu kendi ziyaretçilerinin bulunduğu masaya otursun” diyerek, grubu ayırmak istedi. Öğrenciler ve ziyaretçiler ise “Birbirimizi tanıyoruz. Ortak arkadaşız. Bu nedenle birlikte oturmak istiyoruz” dedi. Gardiyanlar, ayrı masalara oturmak istemeyen ziyaretçilere müdahale etmek isteyince arbede çıktı. İnfaz koruma memurları ziyaretçi ve tutukluları zor kullanarak salondan çıkardı. Olay sırasında hem ziyaretçiler hem de tutukluların dayak yedikleri belirtildi. Ziyaretçilerden Mayıs Kurt’un da parmağı kırıldı.

Taraflar birbirinden şikâyetçi olunca olay yargıya taşındı. Ziyaretçiler hakkında “görevli memura hakaret” suçundan, İnfaz Koruma Memuru A.D. hakkında ise “yaralama” suçundan dava açıldı. Davaya bakan Sincan 2. Asliye Ceza Mahkemesi, 5 Haziran tarihinde yaptığı duruşmada kararını açıkladı. Mahkeme kararında, arbedenin yaşandığı salonda, ziyaretçilerin görevli memura hakaret ettiklerinin ispatlanmadığına dikkat çekti. Ancak mahkeme, arbede salon dışına çıkarılan ziyaretçilere atfen “İşkenceci köpekleri neden almıyorsunuz da bizleri alıyorsunuz, alın bu şerefsizleri” şeklindeki sözlerin yer aldığı tutanağı esas alarak sanıkları cezalandırdı. Mahkeme, görevli memura hakaret suçundan her ziyaretçiye 1 yıl 15 gün hapis cezası verdi. 

Parmak kırmak 9 ay

Mahkeme, ziyaretçilerden Mayıs Kurt’un parmağını kıran İnfaz Koruma Memuru Aydın Doğan’ın zor kullanma yetkisini aştığına dikkat çekti. Mahkeme sanık infaz koruma memuruna hem haksız tahrik indirimi hem de iyi hal indirimi yaparak, toplamda sadece 8 ay 22 gün ceza verdi. Mahkeme hem öğrencilerin hem de infaz koruma memurunun cezasının erteledi.

 

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/85651/Hakaret_etme__parmak_kir.html

Hits: 1041