Yargıtay 'iftira değil' 'savunma hakkı' dedi

~ 20.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, alkollü araç kullanarak kaza yapan kişinin, aracı olay anında yanındaki kişinin kullandığını söylemesini, iftira suçu kapsamında değerlendiren yerel mahkeme kararını bozdu.

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde geçen yıl meydana gelen olayda, alkollü şekilde kullandığı aracıyla kaza yapan sanık, araçta yanında bulunan arkadaşının da yaralanmasına neden oldu.

Sanık, emniyette alınan ifadesinde aracı yanında bulunan ve olay anında kendisi gibi alkollü olan arkadaşının kullandığını söyledi.

Sanık hakkında açılan davayı görüşen Alaşehir 1. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığı alkollü araç kullanarak trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu ile aracı olay anında arkadaşının kullandığını söylemesi nedeniyle iftira suçundan cezalandırdı.

Kararın temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay 9. Ceza Dairesinin gündemine geldi. Daire, yerel mahkemenin, sanığın, alkollü araç kullanarak trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan cezalandırılmasına ilişkin kararını onadı.

Sanığın, aracı arkadaşının kullandığını söyleyerek iftira suçunu işlediğine ilişkin hüküm ise Dairece bozuldu.

Daire, sanığın bu eyleminin "savunma hakkı" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine ve iftira suçunu oluşturmayacağına hükmetti.

 

http://www.timeturk.com/tr/2014/06/19/yargitay-iftira-olarak-degerlendirmedi.html#.U6P9IrHVJn8

Hits: 1325