Yargıtay'da Cihaner Duruşmasında "Paralel Yapı" Tartışması

~ 20.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

YARGITAY'DA CİHANER DURUŞMASINDA "PARALEL YAPI" TARTIŞMASI-TURGUT KAZAN: İLK ÖRGÜT ERZURUM ÖZEL YETKİLİ MAHKEMEDİR

Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde İrtica ile Mücadele Eylem Planını uygulamaya koydukları iddiasıyla yargılanan Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'in yargılandığı davaya "Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Planı Davası kararı ve Yargıtay yapısını değiştiren yasa" tartışmaları damgasını vurdu. -Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, "Yaşadığımız gelişmelerde Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararından sonra özel yetkili mahkemelerin suç örgütü olduğu ortaya çıkmıştır ve ilk suç örgüt Erzurum'daki özel yetkili mahkemedir. Çünkü Erzurum Özel Yetkili Mahkemesince müvekkilimin Gülen cemaatiyle soruşturma yaptığı için suçlandığını görüyoruz. O yüzden derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini tartışacağız, ama 6545 sayılı yasa yerine oturduktan sonra" dedi. Cihaner hakkında ise 5. kez zorla getirilme kararı çıktı.

ANKARA (ANKA) - Yargıtay 11. Ceza Dairesi'nde İrtica ile Mücadele Eylem Planını uygulamaya koydukları iddiasıyla yargılanan Erzincan eski Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner ve eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'in yargılandığı davaya "Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Planı Davası kararı ve Yargıtay yapısını değiştiren yasa" tartışmaları damgasını vurdu. Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, "Yaşadığımız gelişmelerde Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararından sonra özel yetkili mahkemelerin suç örgütü olduğu ortaya çıkmıştır ve ilk suç örgüt Erzurum'daki özel yetkili mahkemedir. Çünkü Erzurum Özel Yetkili Mahkemesince müvekkilimin Gülen cemaatiyle soruşturma yaptığı için suçlandığını görüyoruz. O yüzden derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini tartışacağız, ama 6545 sayılı yasa yerine oturduktan sonra" dedi. Cihaner hakkında ise 5. kez zorla getirilme kararı çıktı.

Erzincan'da "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nı uygulamaya koydukları iddia edilen CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ile eski 3. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Saldıray Berk'in de aralarında bulunduğu 14 sanığın, "Ergenekon silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan yargılanmasına Yargıtay'da devam edildi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nda yapılan duruşmaya Cihaner ve Saldıray Berk katılmazken, bazı sanıklar ile sanık avukatları hazır bulundu. Daire Başkanı Hüseyin Eken, hakkında zorla getirilme kararı verilen Cihaner'in adına çıkarılan müzekkereye TBMM Başkanlığı'ndan gelen yazıyı okudu. Eken, yazıda TBBM Başkanlığının, Cihaner için gönderilen davetiyenin milletvekilinin makamında bulunmaması nedeniyle teslim edilemediğinin, makamında bulunan personelin ise yazıyı almaktan imtina ettiğinin belirtildiğini ifade etti. Eken, sanık Ersin Ergut'a ait Jandarma Genel Komutanlığı'nın 2009 iş muhtırası, ajandalar, not defterleri ve fihristlerin naip hakim tarafından incelendiğini ve tutanak tutulduğunu açıkladı. Eken, naip hakimin tutanağında ise Erkut'un ajandalarında, İsmailağa Cemaati lider kadrosunun Şenol Bozkurt tarafından sorguya çekileceğine dair not bulunmadığı bilginin yer aldığını belirtti. Ergenekon ana davası dosyasının özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne devredildiğini açıklayan Eken, söz konusu davanın gerekçeli kararının ise UYAP üzerinden Daireye gönderildiğini ifade etti.

-İLK SUÇ ÖRGÜTÜ ERZURUM ÖZEL YETKİLİ MAHKEMESİDİR-

Eken, sanık avukatlarına gelen belgelere ilişkin görüşlerini sordu. Söz alan Cihaner'in Avukatı Turgut Kazan, bir önceki duruşmada bu duruşma için yargıda yaşanan gelişmelere bakarak derhal beraat isteyen çalışma sunacaklarını söylediğini ancak yeni gelişmeler yaşandığını kaydetti. Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Planı Davası'nda hak ihlali kararı verildiğini anımsatan Kazan, Yargıtay'ın yapısında değişiklik öngören düzenlemenin cumhurbaşkanlığına sunulacağını belirtti. Kazan, bir gecede ansızın Yargıtay'a 160 kişinin atanması ile sancılı bir sürecin yaşandığını, yeni düzenlemenin de bu konudaki sancıları aşmayı amaçladığını savundu. Söz konusu yasada Yargıtay'ın görevinde, görevlendirilecek başkan ve üyelerinin dağılımında ciddi değişiklikler öngörüldüğünü belirten Kazan, "Yaşadığımız gelişmelerde Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararından sonra özel yetkili mahkemelerin suç örgütü olduğu ortaya çıkmıştır ve ilk suç örgüt Erzurum'daki özel yetkili mahkemedir. Çünkü Erzurum Özel Yetkili Mahkemesince müvekkilimin Gülen cemaatiyle soruşturma yaptığı için suçlandığını görüyoruz. O yüzden derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini tartışacağız, ama 6545 sayılı yasa yerine oturduktan sonra. İlk suç örgütünün Erzurum Özel Yetkili Mahkemesi olduğu inancıyla lütfen başka bir işlem yapmayalım, gelecek oturumda Yargıtay şekillendikten sonra tartışalım" dedi. Diğer avukatlarda Kazan'ın değerlendirmelerine katıldıklarını belirtti.

-CİHANER'E 5. KEZ ZORLA GETİRİLME KARARI-

Cumhuriyet Savcısı ise tanıklardan hiç olmazsa açık tanık durumunda bulunanların dinlenmeleri için gereğinin yapılmasını, İlhan Cihaner ile ilgili yazılan müzekkereye cevap geldikten sonra buna göre işlem tesis edilmesini, eksik hususların giderilmesine karar verilmesini talep etti. Verilen aranın ardından Daire Başkanı Eken, ara kararını açıkladı. İlhan Cihaner'in bir sonraki duruşmaya zorla getirilmesi için 5. kez müzekkere yazılmasına karar verdi. Gizli tanık "hazar" hakkındaki koruma tedbirinin devam ettirilmesine karar verildiğini açıklayan Eken, duruşmanın 19 Eylül 2014 tarihine ertelendiğini ifade etti. (ANKA)
(YE/ÖZK)

Hits: 1063