Her ay bir Soma yaşanıyor

~ 22.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

 

Her ay bir Soma yaşanıyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Mayıs ayının ilk 19 gününde, 301’i Soma’da yaşanan maden katliamında olmak üzere en az 365 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini açıkladı. Meclis’in yayımladığı raporda, Soma katliamının sorumlularının TKİ, Soma Holding, Enerji ve Çalışma Bakanlıkları olduğu vurgulandı.

Meclis’in verilerine göre, geçen yıl 1235 işçi iş cinayetlerinde can vermişti. Mayıs ayının ilk 19 gününde yaşamını yitiren 365 işçiyle birlikte, 2014 yılının ilk 5 ayında çalışırken ölen işçilerin sayısı şimdiden 761’i buldu.

HER GÜN 8-10 İŞÇİ ÖLÜYOR
Soma’da kurtarma faaliyetinde zafiyet yaşandığına ve çok sayıda insanın kurtarılamadığına dikkat çekilen raporda, “Her işyeri bir mezarlığa dönüşebilir. Her gün 8-10 işçinin öldüğünü unutmayalım. Bu ülkede her ay bir Soma yaşanıyor” denildi.

SORUMLU DEVLET İLE İŞVEREN
“Kimse hedef değiştirmeye kalkmasın” ifadelerine yer verilen raporda, bu katliamın sorumlularının hiçbir önlem almayan işveren ile denetim yapmayan devlet olduğu vurgulandı: “Soma Holding’in işçi sağlığı politikasının olmadığını yaptıkları basın açıklamasında teyit ettiler. Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) de birlikte sorumludur. Bunun yanında enerji politikalarını ve çalışma yasalarını belirleyen Enerji ve Çalışma Bakanları da Soma katliamının failleridir.”

 

birgün

Hits: 886