Reyhanlı davası mahkeme mahkeme geziyor

~ 09.05.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

- HATAY

9 Mayıs 2014, Cuma

Hatay Reyhanlı’da 11 Mayıs 2013 günü yaşanan ve 52 kişinin ölümüyle sonuçlanan patlamayla ilgili dava, mahkemelerin ‘yetki karmaşası’na takıldı. Adana’da görülen ilk duruşmanın ardından dosya, ÖYM’lerin kapatılmasıyla Hatay’a gönderildi. Ancak Hatay da yetkisizlik kararı vererek dosyayı Adana’ya iade etti.

Geçen yıl 11 Mayıs’ta gerçekleştirilen Reyhanlı patlaması, ‘Türkiye’nin en büyük ve en kanlı saldırısı’ olarak geçti kayıtlara. Patlamayla ilgili dava, Özel Yetkili Mahkeme (ÖYM) sıfatıyla Adana 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açıldı. 52 kişiyi öldürmek, 130 kişiyi öldürmeye teşebbüs, 2’si ağır 25 kişiyi yaralamakla suçlanan 15’i tutuklu, 11’i tutuksuz, 7’si firari 33 sanığın yargılandığı ilk duruşma da 10 Şubat’ta görüldü. Ancak ÖYM’lerin kaldırılmasıyla dava Adana’dan Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Dava kabul edildi ve 26 Mayıs, duruşma günü olarak belirlendi. Fakat dava avukatları, önceki gün UYAP’a düşen bir kararla şaşkına döndü. Kararda, Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin davayı yeniden yetkisizlik kararıyla Adana’ya gönderdiği belirtiliyordu. Avukatlar değişikliğe, “Bu kararın hiçbir hukuksal dayanağı yok.” diyerek tepki gösterdi.

Patlamada hayatını kaybeden Oğulcan Tuna’nın ailesinin avukatı Hatice Can, davanın Adana ile Hatay arasında gidip gelmesinin hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Özel yetkili mahkemelere ilişkin yasanın çok açık olduğunu, davanın olayın gerçekleştiği şehirde görülmesi gerektiğini vurgulayan avukat Can, dosyanın Adana’ya gönderilmesine itiraz edeceklerini söyledi. Can şöyle konuştu: “ÖYM’lerin kaldırılmasıyla beraber suç işlenen ilin ağır ceza mahkemeleri davaya bakmakla yükümlü oldu. Bu davanın burada görülmesi gerekiyor, itiraz yolu açık bir karardır, ben itiraz edileceğini düşünüyorum bu karara. Adana da kabul eder mi bu davayı, ondan emin değilim açıkçası ama yargılama yerinin Antakya olduğunu, katliamı gerçekleştirenlerin yargılanması gerektiğini düşünüyorum.” Bazı davaların güvenlik gerekçesiyle Adalet Bakanlığı tarafından başka illere alındığını ancak bunda böyle bir durumun söz konusu olmadığını anlatan Hatice Can, sanıklarla ilgili endişesini şu sözlerle dile getirdi: “Bazı yargılamalar Adalet Bakanlığı kararıyla başka ile alınabiliyor. Bunda o da yok. ‘Adana bakmalı’ diye bir yetkisizlik kararı verilmiş. Hâlbuki yasa çok açık. Karar aşamasındaki dosyalar bile Antakya’ya geldi ve kabul edildi. Bu dosyanın Adana’ya gönderilmesine bakarak dosyadaki sanıkların yargılanmaması düşüncesi var diye düşünüyorum.”

 

zaman

Hits: 817